Ennyibe kerül a karácsony, ha a gyereked iskolás

karácsony iskola gyógyvarázs ajándék összeghatár gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A karácsonyi költségek szinte minden családban nagy terhet jelentenek, pláne akkor, ha az iskolás gyerekeknél még további plusz kiadásokkal kell szembenézned: kiszámoltuk, mennyire! 

A karácsonyi költekezés messze nem ér véget a nagybevásárlással és az ajándékok kifizetésével: a legtöbb iskolában még a megemelt osztálypénz, a tanároknak szánt ajándékok vagy a karácsonyi bulihoz való hozzájárulás is hozzáadódik. Ez utóbbi egyébként bármit jelenthet: ha süteményt viszel, annak elkészítése és a hozzávalók beszerzése idő és pénz, pláne, ha üdítővel is hozzájárulsz a közös teherviseléshez. Sok iskolában pont amiatt, hogy nem minden szülő esetén számíthatnak ilyen együttműködésre, decemberre megemelik az osztálypénzt. Mindezek mellett, ha valamelyik tanárnak közösen vagy egyénenként ajándékot szeretnétek adni, azt is ki kell fizetnetek, arról nem is beszélve, hogy ekkora a legtöbb iskolás már kinőtte a tavalyi ünneplő cipőt és ruhát is.

Forrás: Thinkstock

Egyik kiadás a másik után

Andiék (35) idén igyekeznek visszafogni a kiadásokat: "A tavalyi karácsonyunk nagyon nehéz volt, mert akkor már két iskolás gyerek költségeit kellett fedeznünk. Nem gondoltam volna, hogy itt egy ötszázas, ott egy ötszázas alapon ilyen sokba kerül az iskolai karácsony. Akkor még, lévén hogy a kisebbik fiunk elsős volt, mindenbe lelkesen belevetettük magunkat: segítettünk a karácsonyi buli díszítését elkészíteni, sütöttem süteményeket - amihez a hozzávalók a nagy mennyiség miatt több ezer forintba kerültek -, vettünk innivalót is, no meg tombolát. Az ünnepi ruha is ötezer forint körül volt, plusz majdnem ugyanennyi a cipő, de legalább itthon a fa alatt is fel tudta venni. Az osztálypénz nálunk is megemelkedett a duplájára, ezer forintra, de így sem volt elég a tanárok ajándékára, így több szülővel közösen összefogtunk, és a tanító néninek vettünk egy értékesebb ajándékot - ez újabb háromezer forintos kiadást jelentett. A nagyfiaméknál ehhez még hozzájött több tanár is, akiket különösen kedvel, oda is fizetnünk kellett az ő hozzájárulását, ezer forintot tanáronként. Ők már egymás nevét is kihúzták, így külön kellett fizetnünk egy osztálytársának szánt ajándékot is, ami nem lehetett akármi, mert a fiam nem akart leégni a többiek előtt, így itt is kétezer forintot kellett kiadnunk. Szerencsére a kisfiam tanító nénije ezt nem erőltette, ott rajzolni kellett valamit a másiknak, és nem vásárolni. Idén úgy döntöttem, hogy nem veszünk részt ilyen nagy mértékben az iskolai karácsonyozásban, hanem a sajátunkkal törődünk inkább. Lesz buli, ott leszünk, de igyekszem minimalizálni a kiadásokat, mert ez két gyerekkel a december végére iszonyú mértékűre tud nőni - tavaly ruhával, cipővel együtt majdnem húszezer forint körül mozgott a végösszeg.

Karácsonyi hangulat a teraszon és a kertbenhttp://www.life.hu/karacsony/kreativ/20131129-karacsonyi-hangulat-a-teraszon-es-a-kertben.htmlHogyan tárold a karácsonyi sütiket?http://www.life.hu/karacsony/recept/20131204-hogyan-tarold-a-karacsonyi-sutiket.htmlAjándékozz mozgást karácsonyra!http://www.life.hu/karacsony/ajandek/20131209-karacsonyi-ajandektipp-jogaora-vagy-aerobikberlet-karacsonyra.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.