Erátó vagy Móka nevet is kaphat már a baba

Thinkstock -
lánynevek MTA nevek anyakönyv fiúnevek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete 2013. december 1-jén frissítette az anyakönyvi bejegyzésre alkalmas utóneveket. A jegyzék leginkább olyan nevekkel bővült, amelyeket gyakran kérnek a szülők.

Úgy tűnik, a magyarországi szülők sokat harcolhattak a Gyűrűk ura karaktereinek neveiért, ugyanis szinte az egész trilógia megtalálható a legújabb jegyzékben, mint például a Boromir, Frodó vagy a Gandalf.

Illusztráció Thinkstock

Vajon az alábbi nevek néhány év múlva teljesen hétköznapinak számítanak majd? Íme egy kis ízelítő: Aglent, Alirán, Bahar, Béta, Elif, Árlen, Benke, Bere, Létó, Sáfély, Sudár, Erátó, Kilit, Mikolt, Györke, Ében, Móka, Miron, Ata, Témisz, Kara, Harka, Absa, Zejnep, Küne, Cseresznye, Hárs, Dió, Fahéj, Fehér, Március, Gesztenye, Torna, Ozora, Sáfrány, Göncöl, Szeder, Balzsam, Színes, Remény, Béke, Áldás, Amondó, Bojtorján.

A névadás témájához kommentelők is bőven hozzászóltak, például így: "Valószínűsíthető, hogy nem normális magyar szülők választanak ilyen neveket. És igen, bennem is felmerül a kérdés, mi lesz, ha felnőnek ezek a gyerekek. A gyerekkel csesznek ki, mert cikizni fogják az iskolában".

Így: "Aki ilyen neveket ad születendő gyermekének, pszichológiai vizsgálat alá vetném... Vagy máshova... Nem értem, a Zombi név miért nem lehetséges? Hiszen annyi filmben szerepelnek?"

Vagy így: "Amikor én voltam fiatal, a kolléganőm kislánya rendszeresen sírva ment haza az óvodából, mert a gyereket Trabantkának csúfolták. Mercedes volt a neve. És az is eléggé nevetséges, amikor az eltérő tantervű iskolában is csak gyengén teljesítő gyereket Zsenikének szólítják".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.