Lakást szeretnél? Erre számíts 2014-ben

Forrás: Thinkstock -
a nap cikke ingatlan értékelés elemzés 2014 ingatlan értékesítés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ingatlanosok optimisták, de tény, hogy a mostani kamatkörnyezetben a betéteknél sokkal jobb hozamot biztosíthat a bérbeadás. Kérdés, hogy az ingatlanárak hogyan alakulnak 2014-ben.

A Duna House szerint 2013-ban a válság kezdete óta a legalacsonyabb volt az ingatlanpiaci forgalom, eközben az Otthon Centrum a tavalyit már az olvadás évének nevezte év eleji jelentésében.

Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója úgy véli, a jelzáloghitelek 10 százalékkal bővülhetnek 2014-ben a tavalyihoz képest. Több banknál általánossá válhat a hosszabb kamatperiódus, amivel az adósok hosszabb időre „bebetonozhatják” az alacsony kamatot. Az átlagos hitelnagyság azonban csak abban az esetben változna érdemben, ha a lakásárak is emelkednének, de erre 2014-ben egyelőre nem lehet számítani. A Duna House szintén úgy látja, hogy idén a vásárlóknak áll a piac. Ők is számítanak ugyan növekedésre, de az még aligha lesz az, ami felfelé húzná az árakat.

Forrás: Thinkstock

A helyzet most

Az alacsony ingatlanárak és az olcsóbb, kedvező feltételekkel igényelhető hitel ritkán jár együtt a piacokon, így kivételes helyzet a mostani – állítják éves elemzéseikben a nagy ingatlanirodák szakértői. Ebből adódik, hogy azok is az „olcsó pénzhez” folyamodnak, akik egyébként egyáltalán nem, vagy készpénzes vásárláson gondolkodtak. Nem csoda, az ingatlan befektetésként is egyre jobb: a bérbeadás 20-30 százalékkal többet hoz a bankbetéteknél.

Devizahitelesek: átformálják a lakáspiacot

A jegybanki becslés alapján 30 százalékos lehet azoknak az adósoknak az aránya, akiknek ingatlana a rá terhelt hitelnél kisebb értékű. Közülük nagyon sokan szívesen menekülnének – hajlandóak lennének eladni ingatlanukat, ha nem marad a nyakukon további hitel. Az adósmentésnek tehát lehet egy olyan „mellékhatása” a jövőben, hogy a piacra rengeteg ingatlan zúdul, ami további áresést hozhat.

Remények

Egy ideje szó van már a félszocpol bevezetéséről és a támogatási összegek emeléséről. Emellett régóta szó van az új lakások áfájának a mérsékléséről, esetleg eltörléséről is. Egy ilyen intézkedéssel újra erőre kaphat a - mostanra lényegében megszűnt – újlakáspiac, ismét beindulhatnának a beruházások és újjáéledhetne az építőipar, ami nemcsak új munkahelyeket, de komoly adóbevételeket is hozhatna az államkasszába.

Nem csak spórolhat, de növelheti ingatlana értékéthttp://www.life.hu/anyaskodj/20131220-a-korszerusitessel-nem-csak-sporolhat-de-novelheti-az-ingatlan-erteket-is.html70 éve nem léptek be a párizsi lakásbahttp://www.life.hu/anyaskodj/20140104-kulonleges-fotok-70-eve-nem-leptek-be-a-parizsi-lakasba.htmlÍme, a legjobb ajándék lakásavatóra!http://www.life.hu/hogyanlegyekjono/20130827-hogyan-legyek-jo-no-ajandek-kulcstarto-lakasavatora.htmlIlyen egy igazi otthon - szerintetekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20131226-ezt-jelenti-az-otthon-szerintetek.htmlA legbizarrabb otthonok - Te szívesen élnél így?http://www.life.hu/anyaskodj/20131113-bizarr-otthonok-vilagszerte.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.