A rosszgyerek és az áldozat - Iskolai zaklatás pszichológiája

homeopátia óvoda iskola áldozat zaklatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy statisztika szerint a gyerekek több mint kétharmada szenvedett már a zaklatás valamilyen formájától iskolában, óvodában. Lelki szemünk előtt rögtön megjelenik a tipikus rosszgyerek, nagydarab, tüskehajú, hangos, verekedős, kezében fakarddal vagy traktorral. A valóságban azonban ez nem mindig ilyen egyszerű. Sok, otthon szorongó, elnyomott kisgyerek válik az iskolában mások mumusává.

Thinkstock
Thinkstock


Milyen jelek utalnak arra, hogy zaklatják a gyermeket?

A csúfolás, kiközösítés, testi bántalmazás miatt a kicsi nem akar közösségbe menni. Lehet, hogy nem tudja vagy meri elmondani a valódi problémát, de szorong, éjjel rosszat álmodik, próbál minél kevésbé feltűnő lenni, esetleg bepisil éjjel, vagy sorozatosan betegségeket produkál. Ha csúfolják, változtatni akar a külsején ("nem tüntethetjük el a szeplőimet, mama?"). Ez a bántalmazásból fakadó stressz - gyermekeknél. Kicsiknél mesél a rajz. Megjelennek a védő szimbólumok, az óriásnyuszi, a hatalmas virág, a sötét színek, ezekre érdemes odafigyelni.

Egyéb jelek, amelyekre érdemes figyelni:

- szakadt ruha, hiányzó felszerelés;
- nem a szokott úton jön haza;
- romlik a teljesítménye;
- változik a kedélyállapota.

Mit tehetünk?

Kislányoknál gyakori a kiközösítés, a "nem vagy a barátnőm" állapot, ami az érzékenyebbeket nagyon megviseli. Ilyenkor biztassuk, hogy keressen másik barátnőt, alakítson társaságot magának. Saját tapasztalat, hogy a lánytársaságok hangadói sokszor félnek attól, hogy egyedül maradnak, ezért gyűjtenek udvartartást maguk köré. A tanító segíthet, például tanulópárok szervezésével, de mi is csinálhatunk otthon vonzó programot a kislányoknak (pl. muffinsütés). Erőszakos kisfiúknál néha nehéz a szülővel beszélni, mert gyakran az a válasz, hogy pedig otthon milyen jó gyerek. Érdemes a tanárhoz fordulni ilyenkor.

Ha gyermekünk nagyon félénk, nehezen oldódik, érdemes gyengéd homeopátiás szerekkel segíteni, hogy személyisége optimális irányba fejlődhessen.

Keressünk neki önbizalom-építő elfoglaltságot, sikerélményt olyan területen, ahol tehetséges. Egy pici, szemüveges kislány is lehet fantasztikus táncos, vagy énekelhet csodásan, ha kiderül, a lányok ezért tisztelni fogják.

Thinkstock
Thinkstock



Zaklatás, a rosszgyerek szemszögéből

Lehet, hogy olyan családból jön, ahol természetes a hangos kiabálás, és a gyermek ehhez szokott hozzá. Az is elképzelhető, hogy szorong egy otthoni helyzet miatt, vagy szülei problémáit jeleníti meg. Érdemes a zaklató kisgyermeknél minden esetben megvizsgálni a családi energiamezőket.

Mit tegyünk, ha a gyerekünk verekedős?

Nézzük meg, hogy kivel barátkozik. Foglalkozzunk vele, beszélgessünk sokat. Állítsunk fel szabályokat, és ne tűrjük az agresszív viselkedést. Természetesen a megoldás nem az, hogy jól elverjük! Nézzük meg, mivel játszik, milyen filmeket néz, kössük le fölös energiáit sporttal. Vigyük el olyan emberek közé, akik fogyatékkal élnek. Ha a probléma nagyon komoly, keressük terapeuta és homeopata orvos segítségét. Nem utolsósorban pedig nem lehet, hogy mi vagyunk túlterheltek, idegesek? Ezt az alábbi stresszteszt segíthet eldönteni.

Valóban agresszívebbek a mai gyerekek? - Meglepő válaszok a szakértőktőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110913-valoban-agresszivebbek-a-mai-gyerekek-meglepo-valaszok-a-szakertoktol.htmlÍgy tartsd ellenőrzés alatt a gyereket a világhálón! - A legjobb virtuális bébiszitterekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110917-igy-tartsd-ellenorzes-alatt-a-gyereket-a-vilaghalon-a.htmlMennyi zsebpénzt kapjon a gyerek? - Ha már iskolába járhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110916-mennyi-zsebpenzt-kapjon-a-gyerek-ha-mar-iskolaba-jar.htmlHosszú távon is megéri? - Waldorf-módszer pro és kontrahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110912-hosszu-tavon-is-megeri-waldorfmodszer-pro-es-kontra.htmlAz étrended meghatározza, kislányod vagy kisfiad lesz? - A genetikus eláruljahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110914-az-etrended-meghatarozza-kislanyod-vagy-kisfiad-lesz-a-genetikus.htmlÍgy neveld önállóságra a gyereket! - Ha már nem jár napközibehttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110912-igy-neveld-onallosagra-a-gyereket-ha-mar-nem-jar.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.