Szorongó lányok, rivalizáló anyák - Így kezeld a köztetek lévő konfliktust!

Forrás: Dreamstime -
párkapcsolat szülő lány anya szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milyen hatással van rád, ha konfliktus van az anyukáddal? Hogyan befolyásolja mindez a hangulatodat, és hogyan határozza meg a párválasztásodat? Vajon hogyan oldhatod meg a kritikus helyzeteket, hogy helyreálljon az egyensúly? Cikkünkben most ezekre a kérdésekre keressük a választ.


Thinkstock
Thinkstock


Teljes harmóniában

A harmonikus anya-lánya kapcsolat jó esetben bizalomra és egyetértésre épül, az előforduló konfliktusokat a felek közös erőfeszítéssel oldják meg. Az összességében pozitív kapcsolat jó hatást gyakorol a lány életvezetésére: az anya biztos támasz, akire a gyerek bármikor számíthat, ez pedig magasabb önértékeléshez vezet, és bátorságot, magabiztosságot nyújt számára a karrier és persze a párkapcsolatok szintjén is.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



"Ki a szebb, ki az okosabb?"

Sok nő életében azonban nem ilyen egyszerű a képlet. Az anya-lánya viszonyt sokan nehezen kezelhetőnek, és feszültségekkel terhesnek érzékelik. Vannak családok, ahol már-már egyfajta háborús helyzet uralkodik: anya és lánya képtelenek élhető módon kommunikálni, feszültek egymás társaságában, rengeteget veszekednek, a végtelenségig mérgezve ezzel a kapcsolatot. Ennek oka lehet például az anya és lánya közötti versengés, a "Ki a szebb? Ki az okosabb? Kinek van jobb pasija?" vetélkedés. Egy másik alapszituáció, amikor az édesanya saját be nem teljesült álmait próbálja az önállóságra vágyó lányára erőltetni, aki nem véletlenül érzi úgy, hogy az anya minden önálló lépését kritizálja. Szintén gyakori helyzet, hogy anya és lánya kölcsönösen vágyik a másik figyelmére, ám a felek úgy érzik, hogy ezt nem kapják meg egymástól, mert a kapcsolatban valamelyikük figyelmetlen és teljesen érdektelen. Függetlenül az okoktól, elmondhatjuk, hogy a rossz anya-lánya kapcsolat minden esetben nehezen kezelhetővé teszi a hétköznapokat a lány számára, mert így hiányzik az életéből az a bázis, amihez bizalommal fordulhatna, emiatt alacsony az önbizalma, ez pedig negatív hatást gyakorolhat a párkapcsolataira, bizalmatlanná teheti őt másokkal szemben, sőt, rossz hatással van a saját gyermekeivel való kapcsolatára is. A legújabb kutatások szerint a rossz anya-lánya kapcsolat a gyereknél szorongáshoz, alacsony önértékeléshez, sőt, akár evészavarokhoz, anorexiához, bulimiához is vezethet.

Felmerül tehát a kérdés: mit tehetünk az élhető anya-lánya kapcsolatért? Hogyan tehetnénk harmonikusabbá ezt a viszonyt?

Thinkstock
Thinkstock

Tipp! 60 éve a trónon, ritkán látott képek a brit uralkodóról! Kattints a galériáért!


Tanácsok anyák számára

1. Keresd meg a problémát!



2. Hagyd, hogy a saját életét élje!



3. Ne rivalizálj vele!


Tanácsok lányok számára

1. Fogadd el!
A problémák ellenére meg kell értened: idősebb nálad, neki is vannak hibái, ugyanakkor ő az anyukád, szeret téged és fontos vagy neki. Ennek tükrében itt az ideje, hogy elfogadd a rigolyáit, hogy ne szólj vissza minden szurkálódása után, és ne sértődj meg a megjegyzésein.

Thinkstock
Thinkstock


2. Tölts vele több időt!
Sokat javíthatna ezen a konfliktusos helyzeten, ha végre többet lennétek együtt. Itt most nem a kötelező vasárnapi ebédekre gondolunk, hanem a minőségi időtöltésre. Hívd el kávézni, menjetek együtt masszőrhöz, vidd el magaddal egy koncertre vagy színházba. Így érzi majd, hogy fontos neked, plusz végre lesz valami közös élmény, amire építkezni lehet.

3. Kérd a segítségét!
Unod már, hogy mindenbe beleüti az orrát, ezért sosem kéred ki a véleményét? Azért ne zárd ki őt az életedből: hallgasd meg a tanácsát, támaszkodj a tapasztalataira, de ha olyasmivel rukkol elő, ami neked nem tetszik, mondd meg nyugodtan a véleményed.

4. Ne emlegesd a múltat!
Bántottátok egymást, voltak sértődött hetek, hónapok, amikor rosszban voltatok. Egy újabb vita nagyszerű lehetőségnek tűnhet arra, hogy újra szóba hozd a múltban elszenvedett sérelmeidet. Ha azonban a jó kapcsolatra gyúrsz, akkor engedd el a haragod, és kezdd tiszta lappal a kapcsolatotokat.

Az anya-lánya kapcsolatok sosem problémamentesek. Természetes, hogy időnként megjelenik a konfliktus, indulat, a rivalizálás. A kérdés csak az, mihez kezdünk ezekkel az érzésekkel. Hagyjuk, hogy megmérgezzék ezt a legfontosabb kapcsolatot, és eltávolítsanak bennünket egymástól? Vagy megpróbálunk a problémák ellenére is szeretetteli kapcsolatot ápolni? Ha az utóbbi a cél, akkor mindkét részről olyan erényekre lesz szükség, mint a türelem, a kitartás, az empátia, vagy a magabiztosság. El kell fogadni a másik érzéseit és problémáit, megfogalmazni a saját vágyainkat, és közös erőbedobással küzdeni a kompromisszumért. Semmiképp sem szabad hagyni, hogy elmérgesedjen ez a viszony, és ezáltal végérvényesen sérüljön az anya-lánya kapcsolat.

Ha úgy érzed, nem tudjátok egyedül rendbe tenni ezt a kapcsolatot, vágjatok bele egy közös terápiába, mely a legújabb tapasztalatok alapján hatékony módszer az anya-lánya kapcsolat helyrebillentésére.

Tipp! A legszebb duci modellek! Kattints a galériáért!




A csábítás 7 titka harminc feletthttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120131-ettol-lehetsz-vonzo-a-pasik-szemeben-a-csabitas-7.htmlSosem érhet az apánk nyomába? - Így választ a nő férfithttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120126-szerelm-parkapcsolat-versenyben-a-pasim-es-az-apam.htmlMennyit számít a pénz? - Így választ a nő pasithttp://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120124-gazdag-vs-csoro-pasi-mennyit-szamit-egy-kapcsolatban-a-penz.htmlMinden idők legfurcsább párkapcsolati tanácsai (18+)http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20120117-szex-szerelem-minden-idok-legfurcsabb-parkapcsolati-tanacsai.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.