Müller Péter: "Anyám lánya - lányom anyja"

Forrás: Dreamstime -
bölcsesség lány Müller Péter anya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság a női sorszerep olyan gyökeresen megváltozott, hogy anyának és lánynak lenni is mást jelent, mint régen. Sokkal nagyobb öntudatot, szuverenitást, szabadságot követel a női lét. A mai anya így él és ilyen, és a lányát is ilyenné neveli.

Közhely, amit mindenki tud: a kislánynak az anyja nemcsak a mamája, hanem a mintája is. Sejti, hogy neki is ezt a sorszerepet kell majd eljátszania. Ezért nemcsak az anyukája, hanem a mestere is neki. Együtt főz, takarít vele, figyeli, hogyan festi magát, hogyan szól a férfiakhoz, hogyan öltözködik – és az anyuka is másképp „babázik” egy kislánnyal, mint egy fiúval. A fiú más: kis pasi. Más misztérium. De a lányom azt éli, amit én.

Forrás: Dreamstime

Ahol az anya-lánya kapcsolat bonyolulttá válik, az a két jellemnek, két léleknek a különbsége. Mert riválisai is egymásnak. Elkezdi a lány bírálni a mintát. Nem akarok olyan lenni, mint az anyám! Nem akarok így élni, így öltözni, így viszonyulni másokhoz! Ha szép, irigyli a szépségét, ha okos, az eszét. Gyakran irritálják egymást…

Az én élettapasztalatom szerint az emberek ott tudnak igazán találkozni egymással, ahol túllépnek a nemi szerepeiken. A lélektan ezzel nem ért egyet. De ma más világot élünk!

Forrás: Dreamstime

A legfőbb szó: a barátság. Ehhez bölcs anya kell. Akivel meg lehet beszélni mindent.

Lányok nem szoktak. Van barátnőjük. Hozzájuk nyíltak, őszinték. A bölcs anya, aki a példaképem, nemcsak nő, hanem szuverén, öntudatos ember is. Rendszerint hivatása is van. Dolgozik. És amit fölkínál a lányának, az nemcsak az anyuka, hanem az Ember szerepe. Ezt azonban csak érett korban lehet átadni. A női bölcsesség lényege a megértő szeretet. Azért lehet neki elmondani mindent, mert sokat tapasztalt, értelmes ember, aki otthon van az összes emberi hülyeségben. És nem akar a lányának „új fejet csinálni”, mert tudja, hogy lehetetlenség, mások sorsába nem lehet beleavatkozni – még egy anyának sem. Tiszteli lányában az embert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.