Anyámra ütök - A génektől nem szabadulunk

Forrás: Dreamstime -
édesanya szocializáció szülő öröklés tanulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Én aztán nem leszek olyan, mint az anyám!" - ismerős kijelentés? Bármennyire idegesítenek anyukád rossz szokásai, bármennyire is fogadkozol, hogy te mindent máshogy fogsz csinálni - a génjeid ellened dolgoznak. A tanult és öröklött viselkedésformák - akár tudatában vagy, akár nem - hatással vannak életedre, döntéseidre.

A szüleidtől öröklött gének meghatározzák egész életedet, jellemedet, hajlamaidat, no meg persze fizikai adottságaidat. A génektől függ, milyen színű a hajad, a szemed, sőt még az is, mennyire vagy önző avagy önzetlen. Felmenőidtől függ, hogy mennyire leszel hajlamos a betegségekre, vagy például hogy mikor kezd majd őszülni a hajad.

Forrás: Dreamstime

A biológiai tényezők mellett azonban környezeti és nevelési hatások is befolyásolják személyiséged alakulását.

Egy gyerkőc fejlődésének korai szakaszában a szülőktől, elsősorban az anyától látott és eltanult mintákat fogja követni és utánozni. Életed legelső évei tehát sorsdöntők voltak a személyiséged későbbi alakulásában.

A genetikai és a környezeti hatások a születésed pillanatától összefonódnak. A szüleidtől örökölted a géneket, de ők alkotják az elsődleges környezetet is, amelyben szocializálódsz. A géneknek hála te is konkrét adottságokkal születtél, ám ezekből az adottságokból csak akkor lesznek képességek, és akkor válnak konkrét személyiségjeggyé, ha neveléssel, tanulással, gyakorlással tovább fejleszted őket.

Forrás: Dreamstime

A hajad színét szüleidtől örökölted, ezzel szemben például a világnézeted, önértékelésed, szociális és etikai érzéked egy szerzett, tanult jelleg, amelyek elsődlegesen ismét csak szüleid hatására formálódnak, ám az évek során a világban szerzett tapasztalatod alapján később felül is íródhatnak.

Akárhogy is ellenkezel, valamilyen szinten mindig is hasonlítani fogsz édesanyádra - bár ennek inkább örülni kell - másrészről persze,

egy kiforrott, tudatos személyiség a tanult szokásokon és hajlamokon egy kis akaraterővel akár változtatni is tud.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.