Így van esélyed a tartós boldogságra!

Buddha párkapcsolat férfi szerelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki vágyik az euforikus állapotra, a mindent elsöprő érzelemre, ám semmi nem okoz annyi csalódást és szenvedést, mint a szerelem. Ha mindig kifelé tekintesz, magadon kívül keresed a boldogságot és nem próbálod megismerni saját magadat, akár egyedül, akár párban élsz, nem lehet teljes az életed.

Számolj le a sematikus gondolatokkal

Egy kapcsolat kezdetén gyönyört élsz át, és szinte részeggé válsz a kapott élményektől, annak ellenére, hogy pontosan ismered a szerelem változó, sokszor fájdalmas természetét. A legtöbb ember úgy véli, a boldogságot önmagán kívül találja meg, ezért utazik külföldre, vásárol új ruhákat, vagy akkor érzi magát kiegyensúlyozottnak, ha kapcsolatban él. A világon semmi nincs ingyen, és a szerelem kezdetén a színes buborékok is csupán addig fénylenek, amíg dolgozol értük és odafigyelsz rájuk. Egymás felfedezésének első időszakát a szürke hétköznapok követik, ám ezek során ápolnod, óvnod kell a társad és önmagad boldogságát is. Őrizd meg a kezdeti frissességet és tudd, hogy múltbéli tapasztalataid addig hasznosak, amíg tanulsz belőlük, és nem korlátoznak, hanem teret engednek a lehetőségekre, a fejlődésre.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Tanulj a Bölcstől

A vágyott boldogság eléréséhez hasznos lehet egy pillantást vetned Buddha tanításaira, amelyek megmutatják, hogy lehetsz tartósan boldog, anélkül, hogy elvárásaid és félelmeid gúzsba kötnének. Buddha szerint minden érző lény rendelkezik azzal a képességgel, hogy felismerje tudatának valódi természetét. Így léphet túl azokon a korlátokon, amelyeket önmagának épített. Különösen sokat segíthetnek azok az ok-okozati (karma) tanítások, amelyeket Buddha megvilágosodása után adott az embereknek. Ezek által megérthetjük, hogy képesek vagyunk saját kezünkbe venni az életünket. Nem érezzük magunkat célpontnak, és megértjük, hogy mindenki a boldogságot keresi és keresés közben nem rossz szándékból, hanem ügyetlenségből tapos a lábujjunkra. A megszerzett élettapasztalat fejlődésed kiindulópontja lehet a maradandó boldogság felé vezető úton, ez teszi lehetővé azt is, hogy minden energiádat felhasználva tudatosan magasabb szintű látásmódot alkalmazz. Amennyiben használod a buddhista módszereket, bármilyen társas kapcsolat, vagy akár a szerelem sokáig forró és működőképes marad, több tér nyílik tudatodban, és berögzült szokásaid eltűnnek. A személyes korlátok feloldódnak, vagy kihívássá alakulnak, s örömöt érzel, ha megbirkózol ezekkel.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Ne másra mutogass

A karma a közhiedelemmel ellentétben nem sorsot jelent. Minden eseménynek előzménye van, semmi sem véletlenül történik és a kimondott szó következményekkel jár. Minden egyes találkozás egy karmikus kapcsolat alapján jön létre, és nem az számít, mi vezetett ide, hanem az a legfőbb kérdés, hogy mit hozol ki belőle. Nehéz feladat a régi, negatív élményeket pozitív tapasztalatokká átformálni, feldolgozni a gyermekkori traumákat, s így a karmát átfogó képként értelmezni. A félelmeink és reményeink - az, hogy gondolatban mindig a múlttal vagy a jövővel foglalkozunk - akadályoz abban, hogy frissen, világosan cselekedjünk, vagy a lehető legjobbat hozzuk ki egy adott helyzetből. Buddha tanításai szerint saját magunk hozzuk létre párkapcsolataink sikerének vagy kudarcának okát, és felelősséggel tartozunk azok öröméért, fájdalmáért, akik közel állnak hozzánk. A buddhista tanítások arra szolgálnak, hogy felismerd a hétköznapokon túlmutató dolgokat, amelyek nem múlandóak és nincsenek feltételekhez kötve. Ha alaposan körülnézel a külvilágban, láthatod, hogy nincsenek megbízható, stabil értékek. Buddha azt a megoldást kereste, mely túlmutat mindezen, és meditációján keresztül találta meg a tudat valódi természetét.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Tekints bele saját tudatodba

Ha olyan szerelmet szeretnél, melyben felnézhetsz a partneredre és ő is rád, Buddha számos megoldást javasol. A megfelelő látásmódot alkalmazva felismerheted, valójában mi mozgatja a világot, így ennek fényében nem távolodsz másoktól, hanem közeledsz. A buddhisták mindenben a lehetőségeket igyekeznek meglátni, mivel úgy gondolják, ezzel sokkal közelebb kerülnek az igazsághoz, mint a nehézkes, korlátolt látásmóddal. Egy párkapcsolatban a boldogságot eredményező fejlődéshez tehát létfontosságú, hogy mindent a lehető legmagasabb szinten láss: a nőt minden női tökéletesség kifejeződéseként, a férfit pedig a férfias erő és aktivitás megtestesítőjeként kell látnod és tisztelned.

A Life tippje:

Ha hosszú távon fenn tudod tartani a buddhista szemléletet, a szerelem ajándékká válik, és minden a helyére kerülhet.

Cikkünk a Könyv a szerelemről (Jaffa Kiadó) c. kötet alapján, Máthé Réka gondolataival készült.

Így lehet a flörtből szerelem!http://www.life.hu/szeress/szerelem/20110204-parkapcsolat-10-lehetoseg-hogy-a-flortbol-szerelem-legyen.htmlMunkahelyi szerelem - te ellenállsz a csábításnak?http://www.life.hu/szeress/szerelem/20110119-segitseg-beleszerettem-az-alkalmazottamba.htmlÚjra együtt az exszel: kudarc vagy szerelem?http://www.life.hu/szeress/szerelem/20110111-ujra-egyutt-az-exszel-orok-szerelem-vagy-kudarc-ketszer.htmlErotikus kaland vagy szerelem? - Szexhoroszkóp 2011-rehttp://www.life.hu/szeress/szex/20110109-szexhoroszkop-2011re.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.