műtéti beavatkozás fiatalítás Aesthetica plasztikai sebészet szemhéj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az életkor előrehaladtával a szemhéj bőre elvékonyodik, megereszkedik, ráncossá válik, veszít rugalmasságából, ilyen módon bőrfelesleg alakul ki. Az alsó és a felső szemhéjon egyaránt megjelenhet a szemhéjat elődomborító duzzanat, táska. A szemhéjplasztikával korrigálható a megereszkedett bőr és a duzzadt, táskás szem is.

A szemhéjplasztika elvégzése általában 35 éves kor felett jellemző, de ennél fiatalabb korban is van rá lehetőség az egyéni adottságok tükrében. A szemhéjplasztika eredményeként a szemkörnyék és a tekintet, valamint az egész arc fiatalosabbá válik.

Thinkstock
Thinkstock

Szemhéjplasztika-konzultáció a plasztikai sebésszel

A szemhéjplasztika-konzultáció alkalmával lehet átbeszélni, hogy a páciens milyen eredményt szeretne elérni. Számos kérdést tesz fel a plasztikai sebész az egészséggel, életvitellel kapcsolatban (egészségi állapot, gyógyszerérzékenység, korábbi műtétek, jelenleg szedett gyógyszerek). Ekkor lehet megbeszélni plasztikai sebésszel, hogy az alsó, a felső vagy mindkét szemhéj korrekciójára van-e szükség. Ezek figyelembevételével tervezi meg a szemhéjplasztikai beavatkozást és választja ki a műtét technikáját. A vágások mindig a szemredőkben, a szempilla vonalában helyezkednek el, így lényegében látható heg nélkül gyógyul a szemhéjplasztika. Az orvos fényképet készít orvosi dokumentáció céljából.

A plasztikai sebésznek fontos tudnia arról, ha bármilyen aktív szembetegsége van (árpa, a szem gyulladása stb.) a páciensnek, ugyanis amíg fennáll az aktív szembetegség, a szemhéjplasztika nem végezhető el.

A szemhéjplasztika műtéti technikái

A szemhéjplasztika előtt a plasztikai sebész kijelöli a fölösleges, laza bőrt. A felső szemhéjon a metszés a belső szemzugtól halad a pillasor felett, az áthajlási redőben a külső szemzug irányába és a természetes ráncok területén folytatódik.
Az alsó szemhéjon a metszés közvetlenül a pillasor alatt halad a belső szemzugtól a külső szemzug irányába és folytatódik a természetes ráncokban. Mind az alsó, mind a felső szemhéjplasztika során a bőr felmetszése után kerül sor a felesleges bőr, zsírszövet, esetleg izomszövet eltávolítására.

Thinkstock
Thinkstock

Felkészülés a szemhéjplasztikára

Mielőtt sor kerülne a szemhéjplasztikára, a páciens biztonsága érdekében néhány szűrővizsgálaton kell részt vennie: laborvizsgálat, EKG. Arról, hogy egyéb vizsgálatokra van-e szükség, a plasztikai sebész vagy esztétikai tanácsadónő ad felvilágosítást. Dohányzás esetén a plasztikai sebész arra kéri a műtétre várót, hogy hagyja abba a plasztikai műtét előtt legalább 1 héttel, mert a dohányzás gyengíti az immunrendszert, így lassítja a regenerálódást.

A szemhéjplasztika

A szemhéjplasztikát minden esetben technikailag jól felszerelt műtőben végzik a plasztikai sebészek, ahol - a biztonság érdekében - garantáltan rendelkezésre áll intenzív ellátás, ha komplikációk lépnének fel a plasztikai műtét közben.
A szemhéjplasztika történhet helyi érzéstelenítésben, esetleg altatásban. A beavatkozás 1-3 órát vesz igénybe, attól függően, hogy az alsó, felső vagy mindkét szemhéj műtétére kerül sor. A szemhéjműtét során kimetszésre kerül a laza, ráncos bőr, a táskásodást okozó zsírszövet. A műtét végén kötés kerül a szemre. A szemhéjplasztikát követően néhány órás megfigyelésre kell csak a kórházban maradni, de már a műtét napján - kísérővel - hazamehetnek a műtétre vállalkozók. Szükség esetén 1 éjszakát kórházban kell maradni.

A szemhéjplasztika kockázatai

A szemhéjplasztika során kevés esetben fordul elő komplikáció, szövődmény. Bár fontos tudni, hogy mint minden sebészeti beavatkozás, a szemhéjplasztika is kockázattal jár, attól függetlenül, hogy évente több ezren esnek át problémamentesen szemhéjplasztikai beavatkozáson és elégedettek az eredménnyel.

Ezután a plasztikai sebész ismerteti az esetleges kockázatokat, komplikációkat és a szemhéjplasztika utáni teendőket is. Ilyen kockázati tényező lehet az utóvérzés, gyulladás, fertőzés, keloidos heggyógyulás, aszimmetria, altatás esetén altatással szembeni túlérzékenység.

Szemhéjplasztika: felépülés

A szemhéjműtét után a szemhéjakra helyezett kötést távozás előtt ellenőrzi az orvos. A szemhéjplasztikát közvetlenül követő időszakban lehetnek fájdalmak, de ezek a hagyományos fájdalomcsillapítókkal jól enyhíthetők, 2-3 napon belül azonban általában megszűnik az aktív fájdalom. A szemhéjplasztika után kialakuló duzzanatok csökkentésére javasoljuk az első néhány napban a jeges borogatást, illetve kálciumkészítmények fogyasztását. Reggelenként szemcsepp vagy kamillás borogatás használata javasolt. A varratok eltávolítása a műtétet követő 5-7. napon történik. A szemhéjplasztika után védeni kell a szemet a fénytől: az első két héten ajánlott a napszemüveg, a szolárium és az erős napfény kerülendő.

Thinkstock
Thinkstock

A szemhéjplasztika után 1-2 héttel már lehet dolgozni, 2 hétig nem szabad kontaktlencsét viselni. A számítógép előtt végzett munka, illetve a papírmunka az első 2 hétben kifejezetten megerőltető lehet. A hétköznapi aktivitás megengedett, de a szemhéjműtétet követő 1 hónapban óvakodni kell a fizikai aktivitástól, előrehajolástól és az olyan tevékenységektől, amely vérnyomás-emelkedéssel jár.

Szemhéjplasztika: eredmények

Habár a szemhéjplasztika eredménye azonnal látható, a végleges eredmény csak 6 hét múlva fog mutatkozni, ekkor látható szépen az új arc. A műtéti hegek maradandóak, fokozatosan halványulnak, de mivel a szemredőkben, a szempilla vonalában helyezkednek el, szinte láthatatlanok.

A szemhéjműtét eredményességét csökkenti az erős napsugárzás és a dohányzás, így ezek elkerülése nélkülözhetetlen a szép eredményhez.

A szemhéjplasztika eredménye tartós, bár évek múlva a kor előrehaladtával és a gravitáció hatására a szem bőre kisebb mértékben ráncosodhat, megnyúlhat, általában 10-15 év elteltével merül csak fel igény egy újabb műtétre.

Hasplasztikahttp://www.life.hu/ujtestujelet/20110930-aesthetica-hasplasztika.htmlOrrplasztikahttp://www.life.hu/ujtestujelet/20110926-orrplasztika.htmlFülplasztikahttp://www.life.hu/ujtestujelet/20110928-fulplasztika.htmlMellnagyobbításhttp://www.life.hu/ujtestujelet/20110927-mellnagyobbitas.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.