karácsony advent otthon recept puding
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A középkori Angliában még hússal és faggyúval készítették, ma már a hagyományos angol karácsonyi puding is finom édes - ráadásul te is viszonylag könnyen elkészítheted.

Hála az utóbbi évszázadoknak, az angol puding mára igazi karácsonyi édesség lehet a te konyhádban is, hiszen tele van minden földi jóval, ráadásul faggyú helyett nyugodtan tehetsz bele zsírt vagy növényi zsiradékot is. Hagyományosan aszalt szilvát, friss és szárított gyümölcsöket, mogyorót, mandulát is tartalmaznia kell, és bátran használhatsz hozzá alkoholt is: a konyak, a rum vagy a barna sör is jó választás.

Forrás: Thinkstock

Kezdetnek keverj össze 175 ml rumot egy citrom levével, egy reszelt almával, 15 dkg ribizlivel, egy maréknyi kandírozott gyümölccsel, 30 dkg mazsolával és aszalt szilvával vegyesen, és két evőkanál mézzel. Egy másik tálba jöhet 10 dkg liszt, amihez egy teáskanálnyi sütőport, 15 dkg barnacukrot kell keverned, 12 dkg zsemlemorzsát, no meg egy kis fahéjat és citromhéjat. Ha ez kész, három tojással és 15 dkg zsírral - lehet vaj is - gyúrd masszává, és keverd össze a gyümölcsökkel. Ha elkészültél, jöhet a gőzölés: keress egy olyan jénai tálat, aminek van fedele, majd az alját vajazd ki. Ebbe jöhet a a puding, a tetejére egy réteg sütőpapír, majd az egészet fedd le a jénai tál tetejével. A gőzöléshez legegyszerűbb a sütőt használni: egy mély tepsit tölts meg félig vízzel, tedd bele a pudingos tálat, majd 120-130 fokon hagyd elkészülni körülbelül 3 óra alatt. Mindezek után ugyan meg is eheted a pudingot, de a hagyományok szerint még három héten át lefedve érlelni kell ugyanabban az edényben, majd tálalás előtt gőzfürdőben újramelegíteni. A tálalásnál már szimpatikusabb hagyományok várnak: több helyen meglocsolják egy decinyi alkohollal, majd meggyújtják, másutt rumos vagy konyakos vajjal, tejszínhabbal leöntve kínálják. Az biztos, hogy színében, ízeiben más, mint amit mi pudingnak szoktunk nevezni: ha nincs időd elkészíteni, akkor meríts ihletet az ízeiből, és a megszokott, tejes pudingot dobd fel kandírozott és aszalt gyümölcsökkel, némi rummal, illetve citrom- és narancshéjjal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.