Egy-két szál nem árt a babának? - Dohányzás és várandósság

Forrás: Thinkstock -
koraszülés terhesség káros várandósság dohányzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dohányzásból származó, a szervezetbe aktív és passzív módon bekerült égéstermékek egyaránt károsak. Nem szabad hát elhinni egy másodpercre sem, hogy a kismama nagyobb kárt okoz azzal, ha várandósságának észlelése napján leteszi a cigarettát, mintha fokozatosságra törekedve ugyan, de végigfüstöli a babavárás hónapjait - arra hivatkozva, hogy ezzel önmagát és a babát is kíméli az elvonási tünetek okozta stressztől.

"Nem szabad, tilos a dohányzás! Egyetlen szál cigarettát sem szabad elszívni a várandósság alatt" - mondta szakértőnk, dr. Bense Tamás gyermekorvos, aki szerint nem igaz, hogy az elvonási stressz nagyobb károkat okozhat a terhesség során, mint a nikotin, ahogy az sem, hogy a kismamák egy ilyen elv mentén, kímélő üzemmódba kapcsolva napi egy-két szálat szívnak majd kizárólag. Nagyobb a valószínűsége, hogy ha egy kismama nem képes felmérni a rá és a babára leselkedő kockázatot, akkor a napi mennyiséget nem fogja csökkenteni - az elv azonban felmentést ad majd a felelősség felvállalása alól.

Kimutathatók a káros anyagok az újszülöttek székletéből

Egy, az Észak-Karolinai Egyetem professzora, Joe Braun által irányított kutatás keretében újszülött csecsemők magzatszurkának összetételét vizsgálták. Kiderült, hogy a dohányzó anyukák csecsemőinek székletében kimutatható módon jelen vannak a dohányzással kapcsolatos anyagcseretermékek. Ráadásul minél többet dohányzott az anyuka, annál több égésterméket találtak a kutatók az újszülöttek székletében. A kutatás egyik legmegdöbbentőbb felfedezése volt, hogy az anyukák beszámolója saját dohányzási szokásaikat illetően minden esetben alatta maradt annak az értéknek, amelyet csecsemőjük székletéből kimutattak. Vagyis a kismamák kivétel nélkül kisebb mértékű dohányzást, kevesebb elszívott mennyiséget vallottak be, mint a valóság...

Koraszülés, légúti betegségek, bölcsőhalál

Jó néhány kismama véli úgy, hogy veszélytelen az a néhány szál cigaretta, amit elvétve elszívnak a várandósság alatt. Ők valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy a dohányos kismamák babái gyakran koraszülöttként, alacsony súllyal érkeznek a világra, és a csecsemőhalandóság kockázata is magasabb azoknak a babáknak a körében, akiknek az anyukája dohányzott a terhesség alatt.

A dohányfüstnek kitett babák születésük után ráadásul jellemző módon valamilyen légúti betegséggel küzdenek - ez szinte alapbetegség a füsttel teli méhben fejlődött babáknál. E mellett azonban egy sor másik probléma is érinti őket. Ilyen az asztma, a bölcsőhalál - amelyről mára bebizonyosodott, hogy jóval gyakoribb a dohányos anyukák babáinál -, a normálisnál lassabb mozgásfejlődés, a tanulási nehézségek. Egy svájci kutatócsoport vizsgálatai pedig azt is bizonyítják, hogy az erőszakos bűncselekmények elkövetése és a magzati korban "benyelt" füst között van összefüggés - vagyis a magzatkorban dohányfüstnek kitett babák a későbbiek során nagyobb arányban követnek el erőszakos bűncselekményeket.

Forrás: Thinkstock

Az anyák is veszélyben vannak

A várandósság alatti dohányzással a nők önmagukat is veszélyeztetik, hiszen a nikotin és a dohányfüstben kimutatható közel 300 további káros anyag a légzőszervek mellett az anya keringési rendszerére is súlyosan hat, vagy azon keresztül képes kifejteni romboló hatását. A várandósság során azonban éppen a keringési rendszer viseli szinte a legnagyobb terhet: két életet is ellát(na) friss oxigénnel, energiával és tápanyaggal. Többek között emiatt is leselkedik a dohányzó kismamákra a szakértő szerint nagyobb eséllyel az agyvérzés, a perifériás érszűkület, az izületi gyulladás, a látásromlás, a méhen kívüli terhesség, a tüdőrák és a depresszió. Ezek mellett természetesen ugyanúgy felmerül a gyorsabb öregedés, a bőrrák, a fogamzási nehézség, valamint a csontritkulás kockázata is, ám a feljebb felsoroltak kifejezetten a várandósság és dohányzás együttes megléte esetén jelentenek hatványozottabb veszélyt a nőkre.

Azonnal le kell tenni

Ahogy azt a szakértő is hangsúlyozta, a várandósság alatt nem elfogadott a dohányzás. De vajon mikor kell letennie a gyermeket tervező anyának a cigarettát ahhoz, hogy a baba egészsége ne legyen veszélyben? A válasz a szakember szerint egyértelmű: azonnal, mielőbb, de minimum három hónappal a tervezett terhesség előtt. Akadnak szakemberek, akik ennél is szigorúbbak, arra hivatkozva, hogy a nikotin még egy év múlva is kimutatható a szervezetből. Ők azt tanácsolják, hogy legalább egy évvel a várandósság vállalása előtt nyomja el az utolsó cigarettát a kismama. Ugyanakkor egyes kutatások arra utalnak, hogy a nikotin a dohányzás abbahagyása után csak három-négy év múlva ürül ki teljesen a szervezetből. Ez alapján talán az a legjobb, hogy ha valaki babát tervez, az el sem kezdi a dohányzást.

Ne tankolj csurig! A rák megelőzésének húsz módjahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101129-a-rak-megelozesenek-husz-modja.htmlÍgy tüntesd el a ráncokat - szike nélkül!http://www.life.hu/szepulj/borapolas/20101110-igy-tuntesd-el-a-rancokat-szike-nelkul.htmlVigyázz, vetélést okoznak! - Gyógynövények, melyeket kerüljhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110218-vetelest-okozo-gyogynovenyek-melyeket-kerulj.htmlElveszítheti a babáját, mert rossz gyógyszert adtakhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110209-terhessegmegszakitasokra-is-hasznalt-gyogyszert-adtak-veletlenul-egy-kismamanak.htmlAlacsonyabb IQ-t eredményez a fogyókúrahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110121-karositja-a-magzat-agyat-a-dieta-a-terhesseg-korai-szakaszaban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.