Babát vársz? Ezeket az ételeket fogyaszd, és ezeket kerüld!

Forrás: Thinkstock -
baba terhesség egészség ételek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan elhanyagolják a terhesség előtti felkészülést, pedig már ekkor gondoskodni kell a baba egészségéről. Az étkezési szokásokon is változtatni kell: ásványokban és vitaminokban gazdag ételeket kell fogyasztani, kerülni kell a gyorsételeket, és ha szükséges, vitaminokat kell szedni.

A legbiztosabb út az egészséges terhességhez az egészséges táplálkozáson át vezet, amelyet célszerű már a teherbe esés előtt bevezetni. Fontos szem előtt tartani, hogy fehérjéből, valamint bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból – például vasból, folsavból és kalciumból – babatervezéskor és a várandósság idején is többre van szüksége szervezetének.

Forrás: Thinkstock

Fontos a szénhidrát és a zsír is!

Mivel a bevitt tápanyagoknak egy új életet kell megalapozniuk, a jó prekoncepciós diétából nem hiányozhat a szénhidrát, a fehérje és a zsír sem, de ezenfelül gazdag rostokban, folyadékban, vitaminokban és ásványi anyagokban is.

Jó tudni!

Hogy is szokták mondani? "Kismamaként kettő helyett kell enni!" No, ezt az elavult nézetet most felejtsd el! A modern szemlélet külön kiemeli, hogy bizony oda kell figyelni az erőnlétre, de arra is, hogy a kismama ne hízzon meg drasztikusan! Hogy ez mit jelent? A várandósság alatt alkattól függően 10-12 kg számít normális súlytöbbletnek. Ugyanakkor fogyókúrázni nem szabad! Kevesen tudják, hogy az első trimeszterben csupán 150 kcal-val haladja meg az energiaszükséglet a terhesség előtti értéket, ami körülbelül egy pohár tejjel egyenértékű. A második és a harmadik trimeszterekben, amikor a baba növekedése felgyorsul, nagyjából 350 kcal-val kell több energiát bevinni, de ez a többlet is például egy kisebb szendvics elfogyasztásával fedezhető. Ezzel szemben egyes mikroelemekből akár a duplájára is nőhet az igény, amelyet a kisbaba és a mama egészsége érdekében is fedezni kell. A megfelelő terhesvitaminok szedésével a megfelelő mikrotápanyag-ellátottság a terhesség és a szoptatás alatt is biztosítható.

Kerüld a káros összetevőket

Kerüld az üres szénhidrátokat, a telített zsírsavakat, valamint a túlfinomított élelmiszerek és vörös húsok fogyasztását. A cukor, a fehér kenyér és a marhahús helyett fogyassz teljes kiőrlésű gabonából készült ételt, antioxidáns hatású zöldséget és gyümölcsöt, halat és sovány szárnyashúst. Tartsd be legalább a napi három főétkezést, és igyál legalább két liter tiszta vizet.

Forrás: Thinkstock

ITT elolvashatod, hogy pontosan mik azok az ételek, italok, tevékenységek, amelyek várandósság idején tiltólistára kerülnek.

A vitaminok ereje

A legtöbb, kismamák számára készült vitaminkészítmény több folsavat és vasat tartalmaz, mint az egyéb multivitaminok. A folsav különösen fontos a magzat egészséges fejlődéséhez, a megfelelő folsavmennyiség nagymértékben csökkenti a gerincvelő fejlődési rendellenességének, az úgynevezett nyitott gerincnek a kialakulását. A legideálisabb, ha már a tervezett teherbe esés előtt egy hónappal naponta folsavat fogyasztasz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.