Készítsd fel a szervezeted a kisbaba fogadására!

Forrás: Thinkstock -
vitamin baba folsav otthon család várandós terhes szervezet ásványi anyagok gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges gyermek születésének az az alapfeltétele, hogy az anya egészséges legyen, ehhez pedig elengedhetetlen a helyes táplálkozás. Rendkívül fontos, hogy a terhes nők szervezetében folyamatosan megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag legyen jelen.
Forrás: Thinkstock

Ahogyan korábbi cikkünkben már megírtuk, kiemelten fontos, hogy már a várandósság előtt gondoskodjunk szervezetünk egészségéről, megfelelő vitaminháztartásáról. Bizonyos életszakaszokban, például fogantatás előtt, a terhesség vagy a szoptatás idején jelentősen megnőhet a szervezet igénye bizonyos vitaminok és ásványi anyagok iránt. Esetenként a leghatékonyabb és olykor az egyetlen megoldás, ha táplálékkiegészítők formájában vesszük magunkhoz a szükséges tápanyagokat. Nagyon fontos azonban, hogy csakis olyan készítményeket használjunk, amelyek kimondottan a várandósságot megelőző, illetve az alatti időszakra ajánlott. Ezekben ugyanis pontosan annyi vitamin és ásványi anyag található, amire a nőknek ezekben a hónapokban szükségük van.

Jó tudni!

Egy magyarországi felmérés szerint egyes vitaminokból a várandósok 97%-a nem viszi be a javasolt vitaminmennyiség 70%-át sem, ami negatívan befolyásolhatja a magzat egészséges fejlődését. Emiatt külön hangsúlyt kell fektetni a létfontosságú vitamin-, ásványianyag- és nyomelemraktárak feltöltésére, hogy már a fogantatás pillanatában megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre a fontos anyagokból az anya szervezetében.

Megnövekedett vitaminszükséglet

A megváltozott állapot miatt megváltozik az anyuka vitaminszükséglete. Fontos, hogy a kismama tápláltsági állapota megfelelő legyen, tápanyagraktárai legyenek feltöltve. Az A-, a B-, a C-, az E-vitamin-, a jód-, illetve a cinkszükséglet 25-30 százalékkal nő a kezdeti időszakban.

Forrás: Thinkstock

A folsav kiemelt szerepet játszik a placenta (méh­lepény) és a megtermékenyített petesejt fejlődésében. A folsavnak bizonyos fejlődési rendellenességek, például a nyitott gerinc kialakulásával szemben védőhatása van. Ezért fontos, hogy tervezett terhesség előtt már hónapokkal megkezdjük a pótlását, frissen felfedezett terhesség esetén pedig azonnal. Másik kedvező hatása, hogy fokozza a tejképződést.

Fontos!

A táplálékkiegészítők vásárlásakor igyekezzünk megbízható gyártótól származó, ellenőrzött termékeket választani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.