Várandósság és sport egyszerre? A legfontosabb szabályok, amiket érdemes betartanod

Forrás: Thinkstock -
terhesség kisbaba szabály várandós terhes várandósság sport várandós nő magzat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha kisbabát tervezel és tudatosan készülsz a várandósságra, az étkezés és a megfelelő vitaminfogyasztás mellett a testmozgás fontosságára is érdemes odafigyelned.

Ha már előtte is sokat sportoltál

Kétféle embertípus létezik: az egyik rendszeresen sportol, szeret mozogni, a másik pedig inkább a kényelem híve, és kevésbé mozgatja meg az izmait. Ha te magad az első kategóriába tartozol, vagyis rendszeresen sportolsz, akkor szerencsés vagy, a te szervezetedet, izmaidat, ízületeidet kevésbé fogja megterhelni a várandósság ideje alatt a magzat növekedése. Ha a teherbe esés előtt rendszeresen sportoltál, és egészséges terhességed van, nyugodtan folytathatod a megszokott mozgásformákat, de a mozgás intenzitását a korábbi ötven százalékára érdemes csökkentened.

Forrás: Thinkstock

Ha a lusták táborát erősíted

Aki azonban nem sportolt rendszeresen terhesség előtt, az a 12. héttől kezdhet kismamatornára járni. Emellett a gyaloglás vagy séta a friss levegőn javasoltak. Új mozgásforma elsajátítása és a sportolás elkezdése nem ajánlott a terhesség idején. Akinek a várandósság alatt magas vérnyomása vagy cukorbetegsége van, esetleg más egészségügyi problémák adódnak, volt már koraszülése vagy vetélése, a mozgás nem javasolt, vagy csak pontosan meghatározott keretek között engedélyezett.

Készülj fel tudatosan!

Ha tudatosan készülsz a gyermekvállalásra és mielőbb szeretnél teherbe esni, érdemes mielőbb beiktatni az életedbe a rendszeres testmozgást. Ezzel ugyanis felkészítheted a szervezetedet: a mozgás segíthet a szülés közben, valamint a szülés utáni regenerációban is, szerepe van a testsúly karbantartásában, segít a vérkeringés javításában, a koordináció és az egyensúly javításában, a terhesség kellemetlen velejáróinak megelőzésében.

Forrás: Thinkstock

Amit mindenképpen kerülj!

Terhesség alatt nem javasoltak azok a mozgásformák, amelyek gyors indulással, hirtelen megállással, ütközéssel járnak, valamint célszerű kerülni a nagy vízveszteséggel járó, ugrásokat tartalmazó sportágakat.

Amit szabad

A várandósság idején leginkább javasolt mozgásforma a gyógytornász által vezetett kismamatorna, a kismamajóga és a kismamapilates végezhető.

Mozgás közben figyelni kell testünk jelzéseire. Figyelmeztető jelek a következők, amelyek közül, ha egyet is észlelünk, azonnal abba kell hagyni a mozgást, és orvoshoz kell fordulni: hasi és/vagy deréktáji fájdalom, görcs, hüvelyi vérzés, ájulás, szédülés, magzatvízszivárgás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.