10+1 meglepő tény a terhességről, amit még biztosan nem tudtál

Forrás: Thinkstock -
meglepő terhesség érdekesség terhesvitamin tévhitek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandósság kilenc hónapja varázslatos korszak, hiszen egy új élet fejlődik ki a kismama pocakjában. Ezzel együtt rengeteg furcsaság történik az anyával és a babával is ebben az időszakban, amikről talán még nem is hallottál.

Ami a babával történik

  • Hihetetlen, de a terhesség 16. hetében, amikor a szeme még zárva van, a baba érzékeli a napsugarat. Ha édesanyja pocakján keresztül fénysugár éri, heves szívdobogással reagál.
  • Vitatott kérdés, de egy újabb vizsgálat kimutatta, hogy igenis rendelkezünk magzati korból származó emlékekkel. Ha a terhesség utolsó heteiben a mama ugyanazt a mesét mindennap felolvassa, a babák születésük után felismerik, és mérhetően reagálnak rá, ha újra hallják.
Forrás: Thinkstock
  • Ha a kismama által elfogyasztott gyümölcslébe keserű anyagot tesznek, a magzat kevesebbet iszik, ráadásul el is fintorítja az arcát. A szacharinnal ízesített gyümölcsléből viszont a szokásosnál többet iszik. A magzatok ugyanis éreznek ízeket: nyelvükön a 16. hétre már 5000 ízlelőbimbó található.
  • A babák naponta legalább 80-95 decibeles zajban – két felnőtt ember beszélgetése nagyjából 10-50 decibel erősségű – fejlődnek, élnek, pihennek, és ez nem csak a külvilágból szűrődik be: a hangok nagy részét az anya bélzörejei, szívhangjai, a lüktető véredények adják.
  • A nyolcadik hónaptól megfigyelték, hogy a babáknál megjelenik az alvás REM-fázisa. Ebben az állapotban szoktunk álmodni. Vajon ők miről álmodhatnak?

Terhesvitaminok és óriásbébik?

Sok kismama tart attól, hogy ha terhesvitamint szed, óriásbabája születhet: ez azonban csupán egy tévhit, a hazai kutatások szerint ez a félelem alaptalan. A Czeizel Endre orvos-genetikus által levezényelt vizsgálatban 14 ezer állapotos nőt vizsgáltak meg, akik hasonló vitaminokat szedtek a terhesség ideje alatt, és arra a következtetésre jutottak, hogy nem ezektől születnek az úgynevezett „óriásbébik". A szakember azt is megállapította: a kutatás azt igazolta, hogy akik még az utolsó időszakban is szedik a vitaminokat, azok között 30 százalékkal csökken a koraszülöttek száma.

Ami az anyával történik

  • A vérmennyiség a kismama szervezetében 50%-kal is gyarapodhat. A placentális keringés miatt az érpálya hossza is megnövekszik, ráadásul a kisbabát is el kell látni a vér útján elegendő mennyiségű táplálékkal és oxigénnel. Sokszor éppen ezért is mondják a kismamáknak: „csak úgy ragyogsz", mert a fokozódó vérellátás miatt élettel telibbnek tűnik az arcuk.
Forrás: Thinkstock
  • Általában igaz a kismamákra, hogy a terhesség időszakában a hajuk sokkal dúsabb lesz. A megnövekedett ösztrogénszint a felelős ezért a meglepően jó mellékhatásért. Az ösztrogén ugyanis serkenti a sejtosztódást a hajgyökereknél, és meghosszabbítja a növekedésben lévő hajszálak élettartamát Ebben az ügyben azonban mindenképpen ki kell élvezni a 9 hónapot, mert a szülés után a haj normális mértékű hullása visszaáll.
  • A terhesség alatt a nők szaglása sokkal kifinomultabbá válik. Ezzel persze jóval érzékenyebbé is válnak bizonyos szagokra, így sok esetben ez okozza a kismama émelygését, rosszullétét.
  • Egy régi mondás szerint minden terhesség elviszi a kismama egyik fogát. Az egészséges és változatos táplálkozás miatt szerencsére ez ma már egyáltalán nem jellemző. Mégis van alapja a mondásnak, a várandós nőknél ugyanis nagyon gyakori az ínygyulladás és a fogínyvérzés, amit nem lehet félvállról venni. Természetesen ennek is hormonális okai vannak, és vitaminnal, illetve megfelelő táplálkozással kezelhető.
  • A terhesség kezdetétől termelődik az úgynevezett relaxin nevű hormon, ami megnöveli a kötőszövetek víztartalmát, így fokozza az izmok, ízületek, ínszalagok rugalmasságát és hajlékonyságát. Ez segít abban, hogy folyamatosan táguljon a kismama medencéje, hasa és méhe, a szüléskor pedig igazán nagy szükség van rá, hiszen lehetővé teszi a méhnyak és méhszáj tágulását. Sajnos mellékhatása is van: a terhesség alatt fellépő gyomor- és bélrendszeri panaszokban sokszor ez a hormon a ludas.

A baba és az anya között: a köldökzsinór

  • A kismamát a köldökzsinór köti össze a méhében fejlődő babával: ezen keresztül jut oxigénhez és tápanyagokhoz a pici. A köldökzsinór, mivel a baba mozgását követi, közel 400-szor is megtekeredhet hosszanti irányba a kilenc hónap alatt, de nem kell aggódni, a benne keringő vér miatt nem törhet meg. A köldökzsinór a baba szívverésével egy ritmusra, percenként 120-160-at dobog.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.