Ashton Kutcher Uma Thurman Liptai Claudia közösségi oldal Zimány Linda Britney Spears világháló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Facebookon és a különböző közösségi oldalakon való szörfözés lehet praktikus és kellemes időtöltés is. De van, hogy visszájára fordul a mulatság - különösképp akkor, ha az ember közszereplő, és sokan ismerik az arcát. És regisztrál. Vagy nem ő, hanem egy "jóakarója".  

Óvakodj a postolástól!

Óvatosan kell bánnia az efféle oldalakkal egy celebnek: jó, ha nem itt éli magánéletét, mert könnyen a bulvárlapok célkeresztjében találhatja magát - már akkor is, ha épp azt írja ki, hogy odaégett az almáspite. Másnap garantált az "XY rossz háziasszony" cikk, színesen, szagosan. Ez még a kevésbé kellemetlen szituáció. Sokan hajlamosak rá, hogy borgőzös állapotban twittelnek, vagy postolnak, ez alól nem kivételek a celebritások sem. Óvatosan kell bánni az italozós képekkel is: bárkiből alkoholbogarat kreálnak seperc alatt - a fotókkal is csínján kell bánni, ha celeb vagy, ha nem.

Fotó: TV2
Fotó: TV2

Liptai Claudia

Liptai Claudiát is hamisítják

Őket azonban egy másik veszély is fenyegeti: a profiljuk hamisítása, adott esetben hekkelése. Legutóbb Liptai Claudia írta ki tényleges, privát profiljára a következő üzenetet: "Kedves Ismerőseim! segítsetek! Valami ritka barom csinált a nevemben egy adatlapot amin durva dolgokat írogat! Mit tudok tenni és főleg hogyan? Valamelyik remek szakujság már írt is róla! Hogy kell feljelenteni egy ilyen oldalt? Köszi előre is!" Mit lehet tenni ilyen esetben? Először is, felvenni a kapcsolatot a hamis profil tulajdonosával (ez kvázi képtelenség) és nyomatékosan megkérni, hogy tüntesse el a profilt. Ha fülön csíptük, jogi útra lehet terelni az ügyet, hitelrontás címén. Amennyiben nincs meg a vicces kedvű "jóakaró" , úgy a közösségi oldalak üzemeltetőit kell felkeresni, személyazonosságot igazoló dokumentummal. (pl Személyi Igazolvány fénymásolata..stb) Hosszú és kényes procedúra, sajnos. Jelenleg Fluor Tomi, Éder Krisztián SP, Kiss Ádám, VV Olivér, és az X-Faktorosok a közösségi médiában legtöbbet futott nevek, sokuknak van ál-profiljuk, Éder Krisztiánnak például 49 profilja van a Facebookon, ami nem rajongói oldal, hanem magánszemély regisztrációja.

Lájkgyűjtés és reklámcélok

A legtöbbször ezek a hamis profilok ártatlanok, csak lájkokat és ismerősöket gyűjtenek, rajongók készítik, csak elfelejtik feltűntetni, hogy nem hivatalos oldal, nem fan club. A másik indok a reklámcél lehet: Zimány Linda arca, neve, adatai, fotói - közben egy szépségszalon szeretné felhasználni a vakító mosolyú lány népszerűségét. Pataky Attila "nevében" trágár leveleket küldözgetnek középkorú hölgy felhasználóknak, VV Éva telefonszámát kiteregetik, szóval senki sincs biztonságban a világhálón! Arról nem is beszélve, hogy sokan elfeledkeznek a biztonsági beállításokról is: sok közismert ember "üzenőfala" látható minden látogató számára, mivel nincs leblokkolva a beállításoknál. Ez is hiba lehet.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Demi Moore és Ashton Kutcher

Facebook és Twitter a Nagyvilágban

Marokkóban nem vacakoltak: az informatikust, aki viccből csinált egy profilt, a marokkói herceg nevében 3 év börtönre ítélték. Fouad Mourtada nem lejárató lapot csinált, csupán mókázni akart, de a marokkói törvények ezt nem találták olyan tréfásnak. 2011. január 20-a óta Kalifornia államban illegálisnak minősül egy másik személy hamis profiljának készítése és terjesztése az interneten. Nos, nem tudjuk mi a metódus, hogy ip címet olvas-e az FBI, a lényeg, hogy illegális. Mark Zuckerberg, a Facebook atyja nemrégiben egy listát állított össze azokról a sztárokról, akik egyátalán nincsenek regisztrálva a Facebookra, így minden profil hamisnak bizonyul. Például Jennifer Aniston, Zac Efron vagy Alicia Keys. Rajongói oldalak természetesen vannak, hivatalos is, de ők sosem regisztráltak magánemberként. Demi Moore és férje, Ashton Kutcher twitter-mániások, ahogy Britney Spears, Shaquille O'Neal, és Uma Thurman is. Britney nem egyszer esett már áldozatául a közösségi oldalaknak: sokaknak szúrja a szemét a botrányhősnő visszatérése, és lejáratókampányokkal akarják népszerűtlenné tenni. Amíg ez egy amerikai sztárnak lehet, hogy inkább reklám (hiszen mindenki tudja, melyik a hivatalos oldala), itthon sokkal veszélyesebb lehet: mint Pataky Attila esetében is. A legújabb közösségi háló sztori pedig egy amerikai republikánus szenátorhoz kapcsolódik, aki nem létező rajongótábort toborzott magának. A PeekYou elemzőcég buktatta le a befolyásos politikust, aki így akart népszerűbbnek tűnni ellenlábasai szemében. A twitteres követők több, mint 74%-a hamis felhasználó volt.

Hajdú Péter nagyon berúgotthttp://www.life.hu/legykepben/20110811-sztarok-a-szigeten-alkohol.htmlVV Jerzy összejött Müller Attila exévelhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110811-vv-jerzy-osszejott-muller-attila-exevel-alexandra-diamonddal.htmlÖrdög Nórát egyedül hagytákhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110811-rtl-klub-ordog-nora-egyedul-vezeti-az-xfaktor-masodik-szeriajat.htmlPrince egymillió dollárért szórakoztatta a magyarokathttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110810-prince-egy-millio-dollarert-vagyis-korulbelul-200-millio-forintert-lepett.htmlJamie Oliver éttermét is megtámadták a randalírozó fiatalokhttp://www.life.hu/legykepben/napifriss/20110810-jamie-oliver-ettermet-is-megtamadtak-a-randalirozo-fiatalok-birminghamben.htmlKatherine Schwarzenegger először mesélt szülei szakításárólhttp://www.life.hu/legykepben/20110810-katherine-schwarzenegger-eloszor-meselt-szulei-szakitasarol.htmlMég nincs húsz éves, de állapotos a magyar sorozatsztárhttp://www.life.hu/legykepben/20110810-szorcsik-h-viki-allapotos.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.