kihalás veszélyeztetett fajok faj Kongó Kongói Demokratikus Köztársaság okapi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kihalás szélén áll az elsősorban Kongóban élő okapi - közölte a Természetvédelmi Világszövetség. 

A zsiráf legközelebbi rokonának egyedszáma jelentősen csökkent, ezért a veszélyeztetett fajok vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé került ez a jófej állat - ismertette hétfőn a szervezet a svájci Glandban, a lista legfrissebb változatának adataira hivatkozva.

Forrás: Thinkstock

Az okapi elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaság területén él: az ország nemzeti szimbóluma, alakja egyes bankjegyeken is feltűnik. Az állat teste gesztenye- vagy sötétbarna színű, a lábai viszont a zebrákéhoz hasonlóan fehér csíkozásúak. Az afrikai ország fegyveres konfliktusai, az illegális bányászat és a vadorzás miatt erősen korlátozódott az okapi élettere. "Az okapik fennmaradásának biztosításához az ország kormányának segítséget kell kapnia a polgárháború lezárásához és a szegénység legyőzéséhez" - fejtette ki Noelle Kümpel, az IUCN szakértője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.