néphagyomány Szent Miklós ajándékozás télapó Mikulás eredet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Honnan ered az elnevezés, mikor került be az ajándékozás a magyar hagyományok közé, mióta gyártanak csoki Mikulásokat. Íme a Télapó-kisokos.

Este jön a Mikulás. Minden gyerek - és gyermeklelkű felnőtt - izgatottan várja a fehér szakállút, de vajon mindent tudtok róla? A Life.hu összegyűjtött néhány érdekességet a puttonyosról a wikipedia segítségével.

Forrás: AFP

Magyarországon Miklós-napon 1900 előtt a fiatalok házról-házra jártak ijeszteni: hosszú láncaikat csörgették és meg is verték vele a járókelőket, ilyenkor az emberek a házakból sem mentek ki szívesen.

A Mikulás szó cseh származású, maga az ajándékozás pedig osztrák hatásra alakult ki nálunk. Az ajándékok eredetileg az ősz termései voltak: alma, dió, gesztenye. A Télapó elnevezés pedig az 1950-es évek óta terjedt el nagyobb körben. A "Tél apó" kifejezést így, különírva, Arany János már 1850-ben ismerte és használta Téli vers című művében.

A modern magyar néphagyomány, miszerint december 5-én éjjel, december 6-a hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket és kisebb ajándékot ad nekik, egy évszázadra tekint vissza. Míg a két világháború között a Mikulás a mennyben élt, a gyerekeket az égből figyelte, segítői pedig manók, angyalok vagy krampuszok voltak, addig most a Mikulás a Lappföldön vagy az Északi-sarkon él, szánját rénszarvasok húzzák.

Magyarországon 1934-ben kezdtek el csoki Mikulásokat gyártani.

Tévhit, hogy a Mikulás kövérkés, jókedvű, piros ruhás megjelenését a Coca-Cola találta volna ki 1931-ben. Egy korábbi magyar gyermekkönyv (1928) hasonló megjelenéssel ábrázolta a Mikulást.

Ausztráliában a Mikulás kengurun érkezik, szánját 8 fehér kenguru húzza. Az orosz Télapó trojkán közlekedik, vékony testalkatú, és gyakran hímzett, kék ruhában ábrázolják.

Tudatosan neveli gyerekeit Pikali Gerdahttp://www.life.hu/legykepben/20131205-pikali-gerda-szineszno-megosztva-neveli-fiait-volt-ferjevel-gezaval-akivel-rendeztek-konfliktusaikat.htmlAmikor a szereplőválogatás meztelenül zajlikhttp://www.life.hu/legykepben/20131204-g-attila-gyartasvezeto-elmeselte-hogyan-zajlik-a-felnott-filmek-vilagaban-egy-casting.htmlÁtkukkantott hozzánk egy medvehttp://www.life.hu/legykepben/20131204-medvet-buktatott-le-a-hokamera-a-szerb-magyar-hataron-hercegszanto-kozeleben.htmlJól csókol Csányi Sándorhttp://www.life.hu/legykepben/20131204-a-coming-out-cimu-film-kapcsan-csanyi-sandor-szinesz-es-andy-vajna-meselt-a-life-hu-riporterenek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.