Ma van a Fehér bot világnapja: Egyetemisták fejlesztettek ki egy gyengénlátókat segítő eszközt

Forrás: Redlemon -
Jakub János színésznő Menyhárt Hunor Attila Cseh László gyengénlátó Péterfy Bori Fábián Anita Aurora készülék vak Szabó Győző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A látók számára egyszerűnek tűnő hétköznapi tevékenységek, mint a porszívózás vagy a mikrohullámú sütő használata nap mint nap hatalmas kihívás elé állítja a vakokat és gyengénlátókat. Ma, a Fehér bot világnapján közismert emberek kipróbálták, hogyan boldogulnának, ha elvesztenék a szemük világát. 

Ismert emberek egy kis időre belekóstoltak a vakok hétköznapjaiba, és az ott tapasztaltak nem dobták fel őket, de örömmel üdvözölték a segítségüket szolgáló új találmányt. Cseh Laci úszó, Fábián Anita, a Jóban Rosszban színésznője, Szabó Győző színművész és Péterfy Bori énekesnő a háztartási munkákkal próbálkoztak meg bekötött szemmel. Fábián Anita azonnal megégette magát a vízforralóból felszálló forró gőzzel.

Jakub János és Menyhárt Hunor Attila feltalálók Péterfy Borival Forrás: Redlemon

„Teljesen kiléptem a komfortzónámból abban a pillanatban, ahogy felhúztam a szemkötőt és elsötétült minden. Hiába volt annyi segítségem, hogy előtte láthattam pár pillanatig a konyha berendezését, nem úgy sikerült a művelet, ahogy szerettem volna, és megcsapott a vízforralóból kiáramló forró gőz. Szűkebbnek éreztem a teret" – mesélte el tapasztalatait a színésznő, aki kipróbálhatta, hogy a vakok számára két egyetemista által kifejlesztett eszköz mennyiben fogja segíteni a hétköznapokat.

Forrás:Redlemon


Az Auróra névre keresztelt, ultrahanggal működő készülék által ötszörösére nő a biztonsággal bejárható terület, ugyanis a távolságot rezgéssé alakítja.
„ Az autók tolatóradarjához hasonló, de nem hang, hanem rezgéssel jelző készülék a fejre és a felsőtestre veszélyes tárgyakat, akadályokat jelzi. Régen egy filmben egy baleset folytán megvakult fiút játszottam. Sokat jártam a vakok intézetébe, volt egy Józsi nevű fiú, akivel sokat beszélgettem a problémáiról. Biztos vagyok benne, hogy nagy segítség lesz nekik ez a készülék!" - lelkesedett Szabó Győző a huszonéves fiatalok találmányától, amiről már a Reuters hírügynökség is beszámolt.

Forrás: REdlemon

„Hobbiként fejlesztettük ki a készüléket a szabadidőnkben, szinte az alvás és az egyetem rovására. A heti 40 órát biztos túlléptük a tervezéssel. A Láthatatlan kiállításon dolgozó gyengénlátók segítettek megfogalmazni, hogy mi lenne az a készülék, ami segíthetné az életüket. A barátommal, Jakub Jánossal összedugtuk a fejünket és megszületett ez a készülék. Indítottunk egy közösségi finanszírozást, amin csak 300 dollár gyűlt össze a kitűzött 5000 dollár helyett, ezt persze mind a fejlesztésre fordítottuk. Indultunk a BME innovációs versenyén, ahol bejutottunk a második fordulóba. Szeretnénk olyan helyen végezni, amely anyagi támogatással is jár, és akkor be tudjuk fejezni a fejlesztést. A kész prototípussal tudunk majd befektetőt keresni és elkezdődhet a gyártás. Ez a hobbink, de elárulom, hogy én aludni is szeretek, viszont most inkább a fejlesztésre szánom az időmet" - mondta Menyhárt Hunor Attila feltaláló.

Berki Krisztián Szulejmánná változott - nézd csak!http://www.life.hu/bulvar/20141015-berki-krisztian-szakallt-novesztett-az-emberek-tobbsegenek-nem-tetszik-az-uj-kulso.htmlBerki Krisztián elhatározta, szakállt növeszt. A rajongóknak azonban nem tetszik ez a nagy átalakulás.TV + BulvárOrigoTóth Gabi kavart Istenes Bencével? Végre kiderült!http://www.life.hu/bulvar/20141015-toth-gabi-az-x-faktor-sajtotajekoztatojan-elarulta-kavart-e-istenes-bencevel.htmlA 2014-es X-Faktor sajtótájékoztatóján jártunk, ahol bemutatták a tehetségkutató-műsor döntőseit. Itt árulta el Tóth Gabi, mi is volt közte és Istenes Bence között.TV + BulvárFotó: Hámori Zsófia/Life.huNem Csobot Adél vezeti az After-X-ethttp://www.life.hu/bulvar/20141015-csobot-adel-instagram-oldalan-azt-irta-nem-o-vezeti-iden-az-after-x-et.htmlCsobot Adél nem lesz műsorvezető az RTL Klubon az X-Faktor háttérműsorában, az After-X-ben. Erről maga az érintett írt Instagram-oldalán egy hozzászólásban.TV + Bulvár

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.