alternatív gyógyászat betegségek lelki háttere fitnesz pszichológia gyermekegészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kisbabák többsége biztonságosan érzi magát a vízben, de a babawatsu a pancsolásnál többről szól. A csöppségek a szüleik ölelésében szinte hihetetlen békében lebegnek.

"A közösen átélt kis csodák a gyermeketekben lenyomatokat képeznek. Ebből táplálkozik majd felnőtt korában. Segítsetek neki..." - az idézet a Babawatsu honlapján olvasható. Ez a vízi terápia sokkal nagyobb egymásra hangolódást igényel a babától és a szülőtől, mint általában az úszófoglalkozások. A mozgás szinte már koreografált, a masszázs, a lebegés és számtalan együttes élmény van jelen egy ilyen foglalkozáson.

iStockPhoto
iStockPhoto


Shiatsu + Víz = Watsu

A watsu a shiatsu nevű ősi japán gyógymód vízben alkalmazott változata, neve az angol water és a japán shiatsu szavak ötvözetéből származik. Egy amerikai teraputa, Harold Dull dolgozta ki a módszert a nyolcvanas években, miután rájött arra, hogy a shiatsu másként hat a meleg vízben. A shiatsu tulajdonképpen ujjnyomáson alapuló masszázs, kiegészítve különböző nyújtó fogásokkal. Felhasználja az akupresszúra, a kiropraktika (csontkovácsolás) és a hagyományos masszázs elemeit.

Szoros emberfogás

A watsu terapeuta személyének nagy szerepe van a gyógyító folyamatban, hisz mozgását tökéletesen össze kell hangolnia a páciensével. Illetve tulajdonképpen ő mozgatja a magát teljesen ellazító, a víz felszínén lebegő páciens testét, testrészeit. A terápia során nagy jelentőséget kap a megfelelő légzéstechnika, a jó alátámasztás és a biztonságot nyújtó tartás is, hiszen a kezelt személy a vízben mélyen elengedett, relaxált állapotba kerül. A kezelést egy időben igénybe vehetik házaspárok is, ilyenkor két terapeuta van a medencében. Gyermekek számára főleg általános feszültség, figyelemzavar és a hiperaktivitás esetén lehet hasznos a módszer.

Kalovits módszerrel kiegészítve

A babákban ismerős élményeket ébreszt a lebegés, a megnyugtató vízi közeg lehetőséget nyújt számukra a terhesség során megtapasztalt teljes nyugalom és béke átélésére. A szülők számára pedig a babawatsu lehetőséget teremt gyermekük teljesebb megismerésére, miközben az együttes élmények elmélyítik a családtagok kapcsolatát. "A kicsik immunrendszere, idegrendszere, mozgás-szervrendszere fejlődik, a szülő-gyermek kapcsolat erősödik, az egymás közötti kommunikáció hatékonyabbá válik" - magyarázza Ruzsonyi Ágnes, a foglalkozások vezetője. A foglalkozásokon a közel 20 éve működő Kalovits babaúszó módszert ötvözik a speciálisan kisbabákra kifejlesztett watsu-elemekkel. A víz hőmérséklete 32-34 fokos, melyben a kicsik nagyon jól érzik magukat. 8 hetes kortól lehet jelentkezni a foglalkozásra, melyen egyszerre csak 4-6 család van jelen. A foglalkozásokat egy kifejezetten erre a célra, csak kisbabásoknak fenntartott uszodában tartják, ahol naponta többször mérik a víz paramétereit.

iStockPhoto
iStockPhoto

Szülők iskolája

A legelső találkozás csak a szülőknek szól. Megismerkednek az elméleti alapokkal, maguk is megtapasztalják az élményt, és elsajátítják az alapállást, valamint az alapmozgásokat. Az előkészületek az esti órákban zajlanak, mécsesekkel megvilágított medencében. "A gondolati-filozófiai háttér ismertetése után néhány szárazföldi gyakorlat következik, ami segíti az ellazulást és a teljes egymásra-hangolódást" - mondja Ruzsonyi Ágnes. - "A vízben is koncentrálunk a légzésre, és nem csak a sajátunkéra, hanem a partnerére is. Bizony nem egyszerű csukott szemmel együtt mozogni, lélegezni, ez csak azoknak sikerül, akik valóban képesek a másikra koncentrálni."

A folytatás lehet az úszás

Ha a baba és szülei "végiglebegték" az első babawatsu kurzust, nekifuthatnak egy 10 alkalomból álló terápiának, de ha úgy látják, hogy a bébi már elég jól megbarátkozott a vízzel, folytathatják a közös foglalkozásokat a mozgalmasabb, énekes-mondókás családi vízi úszóprogramokkal is.

Terézanyu szerint a világ - Szülés, szabadság nélkülhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20101111-otthon-vagy-korhazban-szules-racz-zsuzsa-irasa.htmlSzülésznő vagy dúlahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20101109-szuleszno-vagy-dula.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.