táplálkozástudomány vashiány gyermekegészség sófogyasztás Stop Só
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már az 1-3 éves gyerekek is egészségtelenül táplálkoznak: háromból egy kicsi nem jut megfelelő mennyiségű vashoz - derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának friss kutatásából.

A szakmai társaság által készíttetett felmérés alapját városi reprezentatív minta képezi, az 1-3 éves kisgyermekek étkezését táplálkozási naplók segítségével vizsgálták. Ezekből kiderült, hogy ma a szülők a gyereket kis felnőttként kezelik, akit saját étrendjükhöz hasonlóan táplálnak.


iStockPhoto
iStockPhoto

Ezzel két probléma is van: egyrészt a gyerek még fejlődő szervezet, másra van szüksége, mint egy felnőttnek; másrészt a felnőtt lakosság alapvetően egészségtelenül táplálkozik, így a kicsiket is már jó korán rossz útra terelik.

Vashiány már gyerekkorban

A kutatás szerint az 1-3 éves gyermekek táplálkozásával az egyik legnagyobb probléma, hogy hiányzik belőle a szellemi fejlődéshez elengedhetetlen vas. A kicsik több mint 80 százaléka nem kapja meg a napi szükséges 8 mg mennyiséget, sőt háromból egy gyermek táplálkozása vashiányos, azaz ennyien kapnak az ajánlott kritikus alsó határértéknél is kevesebb vasat. A vashiány azért súlyos probléma, mert befolyásolja a szellemi fejlődést, viselkedési zavarokat okozhat, ami összeadódva később rossz iskolai teljesítményhez is vezethet. "A csecsemő- illetve kisdedkori vashiány megelőzésére az egyetlen megoldás a vasban dús étkezés" - áll a társaság által kiadott sajtóközleményben.

Vasban gazdag ételek

Nagyanyáink korában országszerte elterjedt szokás volt, hogy vasszeget szúrtak a savanyú almába, majd egy idő múlva a szeget kivéve, a vasas almát fogyasztották. Ilyenkor az almasav és a vas reakcióba lépett, erjedés indult be, és még tejsav is keletkezett. A vasas almát sápkórra, vagyis vérszegénységre ajánlották, valamint a kisgyerekek is hozzájutottak ily módon a szükséges mennyiségű ásványi anyaghoz. A gyerekorvos társaság szerint ma már a tudomány túllépett ezeken a régi praktikákon, azt ajánlják, hogy a vasat nagy mennyiségben tartalmazó zöldségek és húsok mellett kínáljunk a kicsiknek vassal dúsított élelmiszereket is.


iStockPhoto
iStockPhoto


Figyelembe kell azonban venni, hogy a köztudottan sok vasat tartalmazó növényekből (például spenót, brokkoli, lencse) magas rosttartalmuk miatt kevés vas szívódik fel, ezért óriási mennyiségeket kellene elfogyasztani belőlük a vasszükséglet biztosításához. A felszívódás már hatékonyabb az állati eredetű élelmiszerek (vörös hús, máj, baromfi, hal) esetében.


Óvatosan a tehéntejjel kisgyerekkorban!

A szakemberek szerint kisgyerekkorban kiemelten fontos még a tejalapú táplálás. A tehéntejben viszont nagyon kevés a vas, ráadásul a túl korai tehéntej-adás fokozza bizonyos betegségek (allergia, cukorbetegség) kialakulását. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a kicsi 2-3 éves kora előtt ne fogyasszon rendszeresen tehéntejet. A tej pótlására pedig tejalapú gyerekitalt javasolnak, mert ennek összetétele optimális és vastartalma is megfelelő.

Az ajánlottnál négyszer több sót esznek a kicsik

A felnőttek étrendjébe illeszthető, de az 1-3 éves korosztálynak még nem ajánlott feldolgozott élelmiszerek (például felvágottak, sajtok, kenyérfélék) fogyasztása miatt a gyermekek a maximálisan ajánlott napi sómennyiség (nátrium) négyszeresét eszik meg egy nap - derült ki ugyancsak a kutatásból. A magas nátriumfogyasztás pedig zöld út a későbbi magas vérnyomás és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Hozzáadott cukorból is sokat kapnak a gyerekek. A kutatás szerint szinte nincs olyan 1-3 éves gyerek, aki a vizsgált 3 nap alatt ne evett volna édességet, sőt közel 70 százalékuk naponta legalább 2 alkalommal is kapott valamilyen cukrozott élelmiszert. A gyermekorvos társaság a felmérést látva úgy döntött, hogy "Kisbögre és Tudomány" néven átfogó felvilágosító program indításával próbál segíteni az édesanyáknak és a szakembereknek.

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága
Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága

Szabad-e vegán étrenden tartani a gyereket?http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20100426-szabade-vegan-etrenden-tartani-a-gyereket.htmlHa hasfájós a baba...http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20100824-kolika-ha-hasfajos-a-baba.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.