óvoda állami óvoda óvodakezdés óvodás magánóvoda váltócipő csoportpénz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még az állami, ingyenes óvodai ellátás is pénzbe kerül a szülőnek. Milyen kiadásra számíthatunk, ha óvodába indul a csemeténk?

A legtöbb gyermek nem alapítványi vagy magán- óvodába jár, hanem állami finanszírozású intézménybe.Az önkormányzati fenntartású óvodákban az óvónők és dadusok lelkiismeretes munkájának köszönhetően a gyermekek nemcsak felügyeletet kapnak, amíg az anya és az apa dolgozik, hanem megszervezik az étkezéseket, foglalkozásokon fejlesztik képességeiket.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az óvodakezdés így is kiadással jár családnak. A közoktatási intézmények pénzhiánya miatt egyre több olyan dolog megvétele hárul a szülőre, amellyet korábban az intézmény biztosított.
Egy vidéki, nagyvárosi óvodában jártunk, ahol a szülőket arról kérdeztük, mennyibe is kerül az ingyenes óvodai ellátás.

Kiadások

Általában vécépapírt, papírszalvétát, papírzsebkendőt, folyékony szappant kell vinni, amelyet a csoportban lévő gyermekek közösen használ- nak szükség szerint. Ezeket év közben folyamatosan pótolni szokták. Kell saját törölköző, fogkefe, és fogkrém, pizsama a délutáni alváshoz, egyes óvodák- ban saját ágyneműhuzat, amit az anyuka visz haza mosni, mert az ovinak nincs rá pénze.
Váltócipő is szükséges, így mindjárt két párat érdemes venni, ha kinövi a kicsi, mert az egyik az oviban marad.

Az óvodák még így is szerények a kéréseikkel, pedig komoly pénzhiánnyal küzdenek. Olyan is előfordul, hogy a több éves, fából készült vécéülőkét sem tudják kicseréltetni higiénikusabb műanyagból készültre. A szülők anyagi lehetőségeitől és adakozó kedvétől függ, miben támogatják az óvodát. Van, ahol még fertőtlenítő szert is otthonról kérnek, hogy tisztán lehessen tartani a fürdőszobát.

Havi kiadások

Az ebédpénz havonta fizetendő, amiért az óvodá- sok tízórait, ebédet és délután uzsonnát is kapnak.

Havonta gyűjtik az úgynevezett csoportpénzt, amiből a foglalkozásokhoz szükséges festékeket, kelékeket, ajándékokat, vagy a kisebb kirándulások költségeit fedezik. A nagyobb kirándulások ismét külön összegbe kerülnek. Nagyobb kirándulásnak az számít, ha más településre látogatnak el.

Rendezvényekhez, mint a Télapó-ünnepség, farsang, gyereknap, önkéntes alapon járulhatnak hozzá a szülők üdítővel, tombolatárgyakkal.

A kisebb, de néha a nagyobb javítások előtt is megkérdezik szülői értekezleten, hogy ki tudna segíteni, például kerítés lefestésében, vagy az udvar rendbetételében.

Az olyan rendezvényeken, ahol külső partnert hívnak a gyerekek szórakoztatásra, például ugrálóvárat hozatnak, arcfestést szerveznek, szintén a család állja a költségeket.

Az ingyenesség csak viszonylagos. Havonta többezres tételt jelent a családnak, ha egy vagy két gyermek óvodába jár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.