alumíniummérgezés tápszer gyermekegészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos népszerű csecsemőtápszer márka alumíniumtartalma még most is túlságosan magas, és különösen igaz ez az egyik koraszülötteknek kifejlesztett termékre, valamint egy a tejallergiában szenvedő csecsemőknek ajánlott, szójaalapú tápszerre.
Forrás: AFP
Forrás: AFP
left
Újabb érv az anyatej mellett a tápszerrel szembenhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/gyermekegeszseg/20100614-ujabb-erv-az-anyatej-mellett-a-tapszerrel-szemben.htmlErősebb az anyatejjel táplált csecsemő immunrendszere, mint a tápszeresekéhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/gyermekegeszseg/20100520-erosebb-az-anyatejjel-taplalt-csecsemo-immunrendszere-mint-a-tapszereseke.htmlGyümölcslével érdemes higítani és csak 4 fok alatt lehet tárolni a csecsemőtápszerekethttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/life-archivum/20090107-gyumolcslevel-erdemes-higitani-es-csak-4-fok-alatt-lehet-tarolni-a-csecsemotapszereket.html

A csecsemőtápszerek szerves részét képezik a koraszülött és az időre született csecsemők táplálkozási szükségleteinek. Bár a gyártók már évtizedek óta tudják, hogy a tápszerek alumíniumszennyezettsége jelentős mértékű, kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre arra vonatkozóan, hogy valóban egészségügyi veszélyforrásnak tekintenék ezt a problémát. Tudományos eredmények bizonyítják a szennyezés azonnali és késleltetett mérgező hatását a csecsemőkre, különösen a koraszülöttekre, és a kutatócsoport szerint még mindig túlságosan magas a csecsemőtápszerek alumíniumtartalma.


Annak ellenére, hogy a kutatók évtizedek óta figyelmeztetik a gyártókat az alumíniumtoxicitás veszélyeire az újszülöttek táplálásában, a termékek vizsgálata azt mutatta, hogy a kiválasztott 15 különböző tápszermárka alumíniumtartalma még mindig túl magas. A csecsemőtápszerekben lévő alumínium koncentrációja akár negyvenszerese is lehet az anyatejének. Ez a mennyiség többszöröse az ivóvízben engedélyezett legmagasabb értéknek. Emberi fogyasztásra egyértelműen túl magas, és nyilvánvalóan túl magas egy olyan sérülékeny csoport számára, mint a koraszülött és időre született csecsemők.


A tápszerek alumíniumtartalma vélhetőleg "szennyezés" eredménye, mert mindegyik gyártó azt állítja, hogy alumíniumot szándékosan nem ad termékéhez. A szennyezés forrása sokféle lehet, ide tartoznak például a termékek feldolgozására és tárolására használt eszközök, vagy a forgalmazáshoz alkalmazott csomagolás. A szójaalapú termékek esetében a szójában felgyülemlő nagy mennyiségű alumínium okozza a magas koncentrációt, ami mögött az áll, hogy a savas talajon termesztett szójabab közismerten magas alumínium-toleranciával rendelkezik.


A brit Keele Egyetem kutatói által készült tanulmány hangsúlyozza, hogy a csecsemőtápszerek alumíniumtartalmát haladéktalanul a lehető legalacsonyabb szintre kellene csökkenteni.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.