piszkos okos gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jó hír azoknak a szülőknek, akik folyamatosan aggódnak a játszóterező gyerekük higiéniája miatt: a kosz akár még okosabbá is teheti csemetéjüket.

Egy új tanulmány rámutat a talajban található baktériumok - amelyekből a szabadban játszó gyerekek bőséges mennyiségben "fogyasztanak" - pozitív oldalára. Tudósok felfedezték, hogy azok az egerek, amelyek a Mycobacterium vaccae nevű baktériumból ettek, kétszer olyan gyorsan jutottak át egy bonyolult labirintuson, mint azok, amelyek nem fogyasztottak ilyet.

iStockPhoto
iStockPhoto

A kutatást nagy örömmel üdvözölte a Kidsafe NSW Játszótéri Tanácsadó Testület programszervezője, Kate Fraser, aki így nyilatkozott: "Az utóbbi években sokat hallottuk a "vatta-gyerekek" vagy a "helikopter-szülők" kifejezéseket, amelyek közül az előbbiek a túlféltett kicsinyeket, az utóbbiak pedig a folyton felettük köröző szülőket jelölik. Itt az ideje, hogy a gyerekeket bátran kitegyük a kihívásoknak. Biztonságossá kell tenni a játszótereket, de ugyanakkor maradnak kockázatok, amelyeket természetesen ellenőrzés alatt kell tartani."

A talajban található baktériumról úgy gondolják, hogy növeli a szerotonin-szintet, csökkenti a szorongást és az agy bizonyos neuronjait növekedésre ösztönzi. Fraser elmondta, hogy míg a koszban tapicskolás igazán nagyszerű dolog, azért a virágfölddel vigyázni kell, mert azokban viszont káros baktériumok is lehetnek.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Hasgörccsel ment haza, de gyereke születetthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101203-hasgorccsel-ment-haza-de-gyereke-szuletett.htmlMiért tart kilenc hónapig kihordani egy embergyereket?http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20101202-miert-tart-kilenc-honapig-kihordani-egy-embergyereket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.