Mitől függ, hogy gyerekünk menő vagy nem menő?

boldogság genetika népszerűség gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mióta léteznek iskolák, mindig voltak és lesznek népszerű és kevésbé népszerű diákok. De míg korábban csak elvétve hallottunk arról, hogy a népszerűek terrorizálják nem menő társaikat, az elmúlt években egyre gyakoribb az ilyen hír. Vajon mitől lesz egy diák népszerű: elegendő, hogy jó géneket örökölt, vagy valami más is kell hozzá?

iStockPhoto
iStockPhoto

Az általános iskola felső tagozatában vagy a középiskola kezdetén rendszerint nagyon hamar kialakul, hogy kikből lesznek az osztály népszerű, "menő" diákjai és kikből a kívülállók, akik sokszor mindent megtennének, hogy bekerüljenek a menők körébe. A menők mindig a megfelelő ruhákat hordják, mindig megfelelő a frizurájuk, és nem töltik az idejüket olyan cikis dolgokkal, mint a tanulás, az iskolai kórus vagy a csillagász-szakkör.

A népszerű diákok a legtöbbször megelégszenek azzal, hogy levegőnek nézik a kevésbé népszerűeket, azonban egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy testileg vagy lelkileg terrorizálják őket. A nem menőknél emiatt gyakran alakul ki szorongás, mely számos módon megnyilvánulhat.

Amikor a népszerűekkel elszalad a ló

"A mobbing nagyon gyakori jelenség, csak általában nem kerül nyilvánosságra. A gyerekek/felnőttek mindig a leggyengébb áldozatot választják ki, akit piszkálni lehet. Azon emberek, akiket piszkálnak, más helyzetekben is gyakran válnak áldozattá, jellemzően arról panaszkodnak, miért mindig őket pécézik ki, miért mindig őket bántják a többiek. Rajtuk általában látszik, hogy tipikus 'áldozatok', nem tudnak jól védekezni, nem tudják megvédeni magukat. Az ilyen védtelen emberek megalázása olcsó örömet okoz kínzóik számára, és mivel nehezen derül ki, így sokáig folytathatják kisstílű játékukat" - magyarázta dr. Fehér Gabriella pszichológus.

Örökletes lehet a népszerűség






Aki szép vagy szabályszegő, az népszerű is




iStockPhoto
iStockPhoto



Népszerűség és nevelés






A szülők szerepét egy korábbi holland vizsgálat is megerősítette: e szerint a megengedő-demokratikus szülők, akik támogatják és bátorítják gyerekeiket, gyakrabban neveltek népszerű utódokat, míg a tekintélyelvű nevelés bár rendszerint jó tanulmányi eredményeket hoz, azonban a családi kapcsolatokat általában feszültté teszi, és ez a társas kapcsolatokra is kihat.

Mire jó a népszerűség?




iStockPhoto
iStockPhoto

Mire nem jó a népszerűség?






A népszerűség titka




LIFE MAGAZIN: SZORONG A GYEREKEM?

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=A0uZGHsX61PRNn2z

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Korábban

Ha szép vagy, lányod lesz
Gyerekek a civilizáció fogságában: vissza a természetbe!
Szily Nóra: Jó apákat választottam!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.