megelőzés védőoltás tetanusz csecsemő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A merevgörcs, ismertebb nevén tetanusz, súlyos, gyakran halálos betegség, mely elsősorban a csecsemőket és édesanyjukat fenyegeti. Több mint 70 éve könnyen megelőzhető lenne, ennek ellenére a mai napig 170 millió újszülött és anya van veszélyben.

A tetanusz egy Clostridium tetani nevű baktérium okozta fertőzés, melyet általában földdel szennyezett seben keresztül lehet elkapni. A fejletlen országokban a szülő nőket sajnos nem steril kórház várja: az újszülött köldökzsinórját nem fertőtlenített eszközökkel kötik el. A szokásokhoz hűen sok helyen a kisbabák köldökcsonkjára gyakran hamut, trágyát kennek, így aztán nem meglepő, hogy 59 ezer csecsemő és 30 ezer nő hal bele a fertőzésbe évente.

Szoktál gondolkozni a gyerekeid jövőjéről?



Halállal végződő, heves izomgörcs

tetanuszmerevgörcs
tünetei70 százaléka meghal



Hetedik Napos Halál

A tetanuszt először az Ótestamentumban említették, Hetedik Napos Halálként, mivel a betegség rendszerint egy hét leforgása alatt végez áldozatával.

40 országban még mindig hiány a védőoltás

A fejlett országokban a betegség már nem okoz problémát, hiszen létezik ellene védőoltás, melyet ma már rutinszerűen adnak. Magyarországon az utolsó újszülöttkori tetanuszfertőzés 1978-ban történt. 1942 óta kötelezően oltják a gyerekeket a fertőzés ellen, 2 hónapos kortól 11 éves korig ismétlik azt. A tetanuszoltás ezzel szemben a világ 40 országában még mindig hiánycikk: jellemzően a fejlődő és a szegényebb, háború sújtotta országok lakói szenvednek a fertőzéstől - ilyen sok afrikai ország, továbbá Afganisztán, Irak, Indonézia, India és Kína is.

Hiányzó adatok

A tetanusz elleni harcot nehezíti, hogy sok fejletlen országban sem a születéseket, sem a haláleseteket nem regisztrálják megfelelően, így pontos képet sem kaphatunk a probléma mértékéről.

A Nyugat-Afrikában található Guineában 2000-ben a terhes nőknek még csak 38 százaléka kapta meg a tetanuszfertőzést megelőző oltást, és a mai napig nincs elég megfelelően képzett szakember, aki segédkezne a szüléseknél. A Közép-Afrikai Köztársaságban ott, ahol akad kórház, rozsdás a szülőágy, folyóvíz hiányában pedig csak hiányosan tudják lemosni az asztalokat, székeket - fertőtlenítésről álmodni sem mernek. A csecsemőhalandóság több mint 10 százalékos, és a gyermekeknek további 10 százaléka hal meg ötéves kora előtt különböző fertőzésektől. Kambodzsában minden 14. csecsemő meghal egyéves kora előtt. Itt is fellelhető a születések regisztrációjának hiánya, a gyerekek egyharmadát nem is anyakönyvezik.

/1102/Kamp_201121102153

2015 a határidő

A Egészségügyi Világszervezet, a WHO eredetileg 1995-ig szerette volna felszámolni az újszülöttkori tetanuszt, de 1999-ig 61 országban nem történt semmilyen előrelépés. 2010-ig viszont 18 országban értek el jelentős eredményt, és tették azokat tetanuszmentessé 100 millió nő beoltásával. Az országok között volt Egyiptom és Törökország is. Ám még mindig legalább 170 millióan vannak veszélyben - az új határidő 2015.


Te is segíthetsz - ingyen is!

Az UNICEF és a Pampers már korábban is dolgozott azon, hogy végleg felszámolják a tetanuszt. Közös kampányuk idén is folytatódik, melynek keretében minden egyes, az UNICEF emblémájával ellátott Pampers-termék után a cég egy tetanusz elleni vakcina árát juttatja el az UNICEF-nek. A programban ráadásul most nemcsak a kismamák vehetnek részt, hanem bárki, aki csatlakozik a Pampers Magyarország Facebook oldalához. A Pampers minden egyes új tag után eljuttatja egy vakcina árát az UNICEF-hez.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.