Szobatisztaság két hét alatt - Így neveld a gyereket!

vécé szobatisztaság kisgyerek nevelés bili
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szobatisztaság valamikor két és fél és hároméves kor között következik be, de akkor aztán igen gyorsan. Ha jól időzítesz, egy-két hét alatt szobatisztaságra szoktathatod a tipegőt. Ha a szoktatást elkezded, mielőtt ő készen állna, vagy ha akkor hagyod abba, és kezded újra, amikor neked éppen alkalmas, a tanulási idő sokáig eltarthat.

Nem kell tehát túl korán elkezdeni a bilire szoktatást, de azt megteheted, hogy előkészíted a kicsit arra a fejlődési szintre, amikor már természetesen veszi tudomásul testi működéseit. Mi felnőttek túlságosan feszélyezetten kezeljük a dolgokat. A vécéhumor biztos jele annak, hogy sokan még ma is kínosnak érzik azt, ami az élet legtermészetesebb dolga: ami bemegy, az végül ki is kell, hogy jöjjön. Ha azonban lazábban kezeled a kérdést, azzal a szobatisztaságra szoktatást is elősegíted.

Istockphoto
Istockphoto


Jelek, hogy elérkezett az idő

Körülbelül 18 hónapos korára jut el a kisgyermek a testi fejlődésnek arra a fokára, hogy uralkodni tudjon a hólyagján és a belein. Sokkal tovább tart azonban, általában még vagy egy évig, míg megtanulja előre érezni, hogy mikor kell kimennie, és ez ügyben tenni is tud valamit. A csecsemő vizelet- és székletürítése reflextevékenység, amely általában közvetlenül az étkezést követően vagy még aközben zajlik le. Valamikor kétéves kora körül kezdi észrevenni, hogy valami történni fog. Esetleg ezt közli is, néhány másodperccel előbb, vagy éppen már pisilés-kakilás közben. Ekkor már nincs idő a bugyi lehúzására, és a bili előszedésére, de ez jeladás arra, hogy elindultatok a helyes irányba.

Egy másik módja annak, hogy megállapítsd, elérkezett-e az idő, ha megvizsgálod a gyerek pelenkáját. Ha - összehasonlítva a folyadékbevitellel - azt találod, hogy a pelenka sokáig száraz marad, ez annak a jele, hogy az önkéntes szabályozás már nincs messze.

Mit könnyebb visszatartani?

A legtöbb gyereknél előbb következik be a széklet-, mint a vizeletürítés kontrollja - egyszerűen azért, mert a székletet könnyebb visszatartani -, de ez nem minden gyereknél van így. Az utolsó fázis mindig a megbízható éjszakai szárazság. Vagyis ha a gyereked nappalra már megbízhatóan szobatiszta, ez nem jelenti azt, hogy éjszakára nem kell egy ideig még pelenkát adni rá.

Istockphoto
Istockphoto


Így szoktasd a bilire!

A felkészítés fontos szempontja, hogy soha ne tegyél undorra vagy szégyellnivalóra utaló megjegyzést vagy gesztust azzal kapcsolatban, ami egyszerűen az élet természetes ténye. Ne tűnj el a csukott ajtó mögött, ha kimész! Hagyd nyitva az ajtót, amíg végzed a dolgod, sőt, néha vidd be magaddal a gyereket. Magyarázd el, mi történik, mire jó a vécépapír, és mutasd meg, utána hogyan mosol kezet. Ha megfelelő módon készíted fel, két dolgot tanítasz meg neki egyszerre: a szobatisztaságot és a higiéniát.



siker



Istockphoto
Istockphoto


Zsámoly és ülőke

A gyereknek biztonságosabb a bili a szobatisztaságra szoktatásnál, mint a vécé, egy idő után azonban kinövi azt. A vécére szoktatáshoz tegyél a vécé elé egy kis zsámolyt, hogy leérjen a lába ülés közben is, és gyermekülőke is legyen a közelben, az megkönnyíti a felnőtt vécé használatát.

Ha baleset történt

Minden gyereknél előfordul, hogy egyszer-kétszer bepisil vagy bekakil. Az ilyen "baleset" többnyire akkor történik, ha a kicsi nagyon izgatott, vagy valami túlságosan eltereli a figyelmét a testi szükségleteiről. Ilyenkor a gyerek nagyon letörik, éppen ezért se csinálj nagy ügyet a dologból. A túlzott figyelem, a vigasztalás még azt a gondolatot is elülteti a kicsi fejében, hogy a "balesetezést" a maga javára fordíthatja. Kezeld az eseményt nyugodtan és tárgyilagosan: mondd, hogy ilyesmi előfordul, és felejtsük el. A bepisilést, bekakilást megelőzheted, ha reális követelményeket támasztasz. Ha azt mondja, hogy ki akar menni, akkor ki akar menni. Vedd komolyan, és ne várd el tőle, hogy sokáig visszatartsa, mert nem képes rá.

Kérj tanácsot védőnőnktől, Fekécs Évától!



éjszakápelenkáágybavizelésérzelmi megrázkódtatás


Jo Frost: Szuperdada

Hogyan hozzuk ki a legjobbat gyermekeinkből? Hogyan könnyíthetjük meg a szobatisztaságra nevelést, hogyan kezelhetjük a hisztit, és miként dicsérjük a gyereket? Ilyen és hasonló fontos kérdésekre ad választ Jo Frost Szuperdada című könyvében, melynek alapján cikkünk is készült.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


7 nap alatt végez a csecsemőkkel a gyilkos kórhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110131-7-nap-alatt-vegez-a-tetanusz-a-csecsemokkel-ma.htmlKomoly betegséget jelezhet a böfögéshttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110131-refluxot-jelezhet-a-gyakori-bofizes-a-csecsemoknel.htmlBabahoroszkóp: A csillagok megmutatják, hogyan bánj a kisbabáddal!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101223-babahoroszkop-tunemeny-vagy-forgoszel.htmlAttól leszel apa, ha van bátorságod felnevelni a gyermeked!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101207-attol-leszel-apa-ha-van-batorsagod-felnevelni-a-gyermeked.htmlJáték a csecsemővel 1. rész - Életkornak megfelelő játékokhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20101015-jatek-csecsemo-pluss-allat-mondoka-enek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.