fürdőszoba dugulás szódabikarbóna lefolyó konyha pumpa ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lefolyó dugulása sosem jön jókor - legfőképpen nem hétvégén, amikor az egyébként sem olcsó szerelő plusz díjat is kérhet. Nem kell azonban rögtön a telefonért nyúlni, ha nem folyik le a víz a mellékhelyiségben vagy a kádban: először vess be néhány jól ismert házi praktikát, melyek sok lefolyót mentettek már meg az évtizedek során!

Ellenőrizd a szifont!

A mosogató vagy a mosdó eldugulásakor az is sokat segíthet, ha szétszereled a szifont, és alaposan kitisztítod, esetleg onnan próbálod elérni a dugulást okozó szennyeződést, melyet kipiszkálhatsz - a szifon szétszerelése közben jegyezd meg, hogy mi hogy állt, és úgy is szereld össze.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A zuhanytálcánál és a kádnál ez a módszer csak akkor alkalmazható sikeresen, ha értesz a lefolyókhoz. Ha nem, inkább ne próbálj szétszerelni semmit, és ne is piszkálgasd semmivel a lefolyót. Az alábbi praktikákat természetesen bevetheted, ha azonban nem érsz velük célt, inkább hívj szerelőt.

Előzd meg a dugulást!

A dugulás megelőzése érdekében a lefolyócsöveket érdemes időnként kitisztítani, akár azáltal, hogy forró ecettel átöblíted. Használj szűrőt a kádban, a mosdókagylóban és a mosogatótálcában. Jól karbantartott, rendszeresen vízkőtlenített lefolyócsövekkel nemigen lesznek problémák.

Házi szerek a mosdókagyló és a mosogató dugulása ellen

A szódabikarbóna nemcsak vízkő ellen és a ruhák fehérítésére jó, a lefolyócsövek karbantartásában és kisebb dugulásoknál is segít. Ebből a filléres szerből öt evőkanálnyit tegyél forrásban lévő vízbe, majd a keveréket öntsd a lefolyóba.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A szódabikarbónát ecettel is párosíthatod, úgy még hatékonyabb, és a dugulással járó kellemetlen szagokat is eltünteti. Tölcséren keresztül önts a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, és erre önts egy pohárnyi ecetet. Az ecet hatására a szódabikarbóna habzani kezd, ezt várd ki, majd ha a hab csökken, öblítsd le a lefolyót forró vízzel. Ha nincs otthon szódabikarbóna, sütőport is használhatsz az ecettel.

Fórum: Természetes tisztítószerek?


trisóbóraxlefolyó


Ismerj meg még több házi praktikát és csodaszert!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=B3wM4AYji7tFccS2

Megoldások a vécé dugulása ellen

Eldugult vécé esetén a pumpa az egyik legjobb barát, főleg akkor, ha nagyon makacs a dugulás. Emellett az ecet is segíthet szódabikarbónával párosítva, ez esetben azonban más mennyiségekkel dolgozz, mint a mosdókagyló esetében. Legalább három kisebb zacskó szódabikarbónát szórj a vécébe, majd egy egész palack, szinte forró ecetet önts utána közvetlenül. Az ecet szaga kissé kellemetlen lesz, de hamar elpárolog. A trisó is jó megoldás: egy egész palackkal önts a lefolyóba, és 10-15 perc után önts utána forrásban lévő vizet. Ha mindez nem segít, próbálkozhatsz boltban kapható lefolyótisztítókkal is, a legjobb azonban, ha szerelőt hívsz.

Ha a házi szerek nem segítenek

Ma már számtalan por, folyadék és granulátum kapható a dugulás megszüntetésére. A lefolyótisztító szert általában egy éjszakán át érdemes hatni hagyni, és reggel forró vízzel leönteni, hacsak a termékleírás nem rendelkezik másképp. Nagyon fontos tudni, hogy ezek erős, irritáló vegyszerek, semmiképp ne használjuk őket elővigyázatlanul, és mindig pontosan tartsuk be a használati utasítást! Egyszerre több különböző összetételű szert pedig tilos használni, mert veszélyes gázok képződhetnek.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.