Veszélyes lehet a paracetamol és az ibuprofen együttes alkalmazása

mellékhatás paracetamol lázcsillapító káros ibuprofen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülők többsége már alacsony láz esetén is azonnal gyógyszerek után nyúl, pedig a lázcsillapítók indokolatlan és túlzott adagolása többet árthat, mint használ.

Lázcsillapítókat bárki vásárolhat a gyógyszertárakban, ugyanakkor a használati utasítást sokszor figyelembe sem veszik a betegek és a hozzátartozóik, amivel így az egészségüket is veszélybe sodorhatják.
A szülők, aki a paracetamol és ibuprofen együttes alkalmazásával küzdenek a gyermekeik betegségével, csak meghosszabbítják a gyógyulási időt, sőt, ez akár a kicsik egészségére is ártalmas lehet.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A felmérések szerint az aggódó szülők több mint a fele rossz dózisban használja a lázcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, ami túladagoláshoz is vezethet. Az amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által kiadott közlemény szerint a láz nem feltétlenül rossz, egyszerűen csak annyit jelent, hogy a gyerek szervezete harcol a betegség ellen. Arra is felhívták a figyelmet, hogy bár a háziorvosok is gyakran javasolják ezeknek a gyógyszereknek a használatát, kombinációjuk több kárt okozhat, mint hasznot. A paracetamolt az orvosok már összefüggésbe hozták bizonyos asztmás megbetegedésekkel, míg az ibuprofen akár gyomorfekélyt vagy veseproblémákat is okozhat.

A láz segít legyőzni a betegségeket

A tanulmány azt is hangsúlyozta, hogy a szülőknek meg kellene érteniük, hogy a láz önmagában nem veszélyes, nem betegség, csak egy élettani mechanizmus, amely segít a fertőzések elleni védekezésben. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy magas láz esetén 24 órán belül maximum 4 tabletta paracetamolt szabad bevenni, ibuprofenből ennél is kevesebbet, csupán napi egyet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.