agykárosodás szülés újraélesztés komplikáció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Meghalt az anyaméhben, majd 25 perc elteltével mégis visszatért az életbe az az újszülött, akit aztán az orvosok drasztikusan lehűtöttek, hogy elkerüljék az agykárosodást.

Bár könnyű szülésnek ígérkezett, a 32 éves Rachel Claxto placentája megrepedt a vajúdás közben, és a kisbaba oxigénellátása drasztikusan lecsökkent. Mikor végül megszületett a kis Ella, édesanyja rögtön tudta, hogy valami baj lehet. "A szülész és a barátom, Jason is sírt.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Senki sem akarta elmondani, mi történik, de mivel túl sok idő telt el, és a baba nem sírt fel, tudtam, hogy halott. Aztán valaki felkiáltott, hogy él " - emlékezett vissza a szülés pillanataira az anya.

Csak egy halk szívdobbanás jelezte 25 perc után, hogy a kisbaba újra életben van. Az anyaméhben meghalt kicsi a csodával határos módon menekült meg a haláltól, azonban a doktorok attól tartottak, hogy a hosszú oxigénhiányos állapot miatt károsodhat az agya. " Az orvosok azt mondták, hogy készüljünk fel a legrosszabbra, mert nem hiszik, hogy túléli az éjszakát, ha pedig igen, az agykárosodás miatt nem tud majd járni és beszélni sem" - tette hozzá Rachel.

A szülők ezért úgy döntöttek, hogy Ellát átszállíttatják egy másik, 30 kilométerrel arrébb található kórházba, ahol egy különleges technikával talán segíthetnek a babán. Az ottani intenzív osztályon aztán 33,5 fokos hőmérsékletre hűtötték le a kis Ellát, és tartották ebben az állapotban 72 órán át. A hypothermiás állapottal ugyanis megelőzhető az agy duzzadása, amellyel csökken a károsodás esélye is. 72 órával később aztán fél fokonként újra visszaállították a kicsi testhőmérsékletét.
A szerencsés kislány jól reagált a kezelésre, és valószínűleg agyi károsodás sem érte - 11 nappal később már hazavihették a szülei. "Még mindig nem tudhatjuk, mi lesz vele később, de napról napra jobban van. Ő a mi kis csodánk."

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.