spórolás vásárlás közösség olcsó ötlet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hipermarketek zöldség-gyümölcs kínálata nem mondható mindig a legjobb minőségűnek, ennek ellenére az áruk sokszor igencsak megviseli a pénztárcánkat. Mit tehetünk, ha szeretnénk jó minőséget - akár biót - reális, elfogadható áron vásárolni? Alakítsunk szatyorközösséget!

Magas minőség, korrekt áron

Az eredeti és első budapesti szatyorközösséget néhány lelkes, környezettudatos vásárló indította útjára azzal a céllal, hogy magas minőségű, lehetőleg organikus termesztésből származó, helyi termékeket vásárolhasson - korrekt áron. A közösség működésének lényege egyszerű: önszerveződő módon kis közösségek egyenesen a termelőtől, termelőktől vásárolnak nagyobb mennyiséget, melyet szállítás után elosztanak egymás között.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Azzal, hogy a tranzakció szereplői a minimálisra redukálódnak, lényegesen csökkenek a költségek. Ebből adódóan a termelő kevesebb benzint használ, mert egyszerre tud nagyobb mennyiséget szállítani, frissebben és gyorsabban kerül az áru a vevőkhöz, akik olcsóbban juthatnak hozzá a jobb minőségű élelmiszerekhez. A szatyorközösség tagjaként azok is részesülhetnek az előnyökből, akik kisebb háztartást visznek, hiszen a sok kisebb rendelés összeadódik. Mindez a termelőnek is jó, hiszen fix vevőkör alakul ki, tehát a rendszer támogatja a hazai termelőket és a fenntartható gazdálkodást, amellett, hogy közösségteremtő hatása van.

Csatlakozni és saját közösséget létrehozni is lehet

A szatyorközösségnek bárki tagja lehet, de a kezdeményezés kimondott célja az is, hogy több kisebb közösség alakuljon ki. Önkénteskedni nem kötelező, de részt lehet vállalni a bárki által könnyen ellátható feladatokból - ezek közé tartozik a rendelések összegzése, a szállítás és az átvételek lebonyolítása. A gazdasági és ökológiai hasznon túl szintén fontos motiváció a közösségteremtés, hogy a hasonlóan gondolkodó emberek egy ilyen aktív fórumon is találkozhassanak, és a gyakorlatban is tehessenek valamit a fenntarthatóbb jövőért.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Akinek szimpatikus, csatlakozhat a központi szatyorközösséghez, de bárki alakíthat saját csoportot is. Utóbbi könnyebb, mint gondolnánk: először térképezzük fel a piacot és azt, hogy honnan, milyen árucikket szeretnénk vásárolni. Ezt követően kérdezzük meg a munkatársainkat, barátainkat, vagy, ha jóban vagyunk a szomszédainkkal, őket, lenne-e kedvük közösen vásárolni velünk. Az azonban nagyon fontos, hogy a szállítás után kényelmes, jól szervezhető és könnyen megoldható legyen a javak szétosztása.

Miután körvonalazódott a csoport, jelezzük a termelőnek, hogy szeretnénk nagyobb tételben vásárolni, és ennek fényében adjon árajánlatot.
A megkapott listát küldjük szét a csoporttagoknak, és ha mindenkinek megfelelnek az árak, kérjük meg őket, hogy adják le kéréseiket, melyeket összesítenünk kell. Ezután tudjuk leadni a rendelést a termelőnek és pontosítani a szállítás feltételeit, az átvétel helyszínét és időpontját. Átvétel után jöhet a szétosztás.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Már négy éve működik

A jelenleg működő első szatyor-közösséget Kármán Erika indította el négy évvel ezelőtt. Ezt megelőzően a Tudatos Vásárlók Egyesülete keretében már működött hasonló kezdeményezés ezen a néven, de szervezési nehézségek miatt egy idő után megszűnt.
Jelenleg kb. 350 regisztrált tag van, amelyből 20-40 fő rendel egy héten.

Átgondoltan, megfontoltan

Szatyorközösséget működtetni kétségtelenül némi energiabefektetéssel jár, de cserébe jó minőségű, friss árut kaphatunk úgy, közben a környezetet is védjük - és akár könnyedén barátokra is szert tehetünk. Megkönnyíthetjük azonban a munkát, ha például már egy-két rendelés után átgondoljuk, mely feladatokat lehet optimalizálni, más csoporttagot megkérni például a rendelések összesítésére, amely jelentős koncentrációt igénylő feladat.
Érdemes továbbá körültekintően megválasztani az átvevő személyét és az elosztás helyét, hogy ne egy embert, illetve annak lakását terhelje mindig a szétosztás, hiszen minden terméket újra le kell mérni, és a kapott értékeket összevetni a megrendelőlappal. Mindig számoljuk össze, hogy összesen hány kiló árut rendeltünk, és gondoljunk arra, hogy az átvételnél legyen elég markos ember, akik segítenek cipekedni. Tanácsos tesztelni azt is, hogy hány taggal működik gördülékenyen a csoport, és, ha már túl nagyra duzzadna, esetleg szétválasztani.

Hasznos linkek

A Szatyor bevásárló közösség honlapja

A Szatyor bevásárló közösség a Facebookon

Termelők, kertészetek

A Rábckapi Biokertészet weboldala

Nyitott Kert Futár - Gódor Biokertészet




Titkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.htmlÍgy szabadulj meg végleg a konyhai szagoktól!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110124-haziszerek-konyhai-szagok-ellen.htmlRobot segíthet neked a konyhában!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110106-robot-segithet-neked-a-konyhaban.htmlLesd el a nagyi trükkjeit takarításhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101110-lesd-el-a-nagyi-trukkjeit-takaritashoz.htmlDugulás-elhárítás házilag, filléres szerekkelhttp://www.life.hu/hazitunder/csinaldmagad/20110224-dugulaselharitas-hazilag-filleres-szerekkel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.