Főzz maradékokból! - Mennyei, mégis filléres menük

hozzávaló recept főzés gasztronómia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A száraz kenyér, a megmaradt tészta vagy hús általában a szemetesben landol. De miért dobnád ki azt, ami még felhasználható? Legyél kreatív, és varázsold újjá a hűtőben megbújó, de még ehető falatokat! Segítünk.

Zsemle, kifli és kenyér

A száraz pékáruk első hallásra nem túl étvágygerjesztőek, de hidd el, megéri megtartani ezeket. A szikkadt kenyérből sütött bundás kenyér sokkal finomabb, mint a frissből készült. A francia pirítós is egyfajta bundás kenyér, csak édes és fahéjas, desszertnek is kiváló - nemcsak kenyérből, de croissant-ból, briósból, kifliből vagy kalácsból is sütheted.

Thinkstock
Thinkstock

A száraz kenyérből összedobhatsz egy kenyérsalátát is, amihez nem kell más, mint néhány szárazabb kifli, baguette, zsemle vagy pár szelet kenyér. Kockázd fel a pékárut, majd keverd össze friss vagy párolt vegyes zöldséggel, kedved szerint. Hagyd állni egy rövid ideig, utána tálalhatod. A száraz kenyérből croutont is készíthetsz: vágd kockára, majd pirítsd meg nagyon kevés vajon vagy olajon, ízlés szerint ízesítheted friss fűszerekkel vagy zúzott fokhagymával is. Egyszerű, de nagyszerű házipraktika: keményre szikkadt zsemléből zsemlemorzsa készíthető, amit felhasználhatsz panírozásra, gombócokhoz, húsgombócokhoz.

Spagetti és más tészták

Okos ötlet, amit a profi szakácsok is gyakran alkalmaznak. Az előző napi főtt tésztát, például spagettit vagy makarónit, tedd egy kivajazott tepsibe, szórd rá a kedvenc zöldségeidet, friss fűszereket, sonkát, gombát, sajtot, majd öntsd nyakon besamellel, és addig süsd, amíg a sajt meg nem barnul a tetején. Ha penne, tagliatelle, apró kagyló- vagy orsótészta a maradék, keverhetsz tésztasalátát, ehhez is csak a kedvenc fűszereidre, némi zöldségre, sonkára és öntetre van szükség. Már kicsi tésztából is készítheted!

Kuszkusz, köles és bulgur

A maradék gabonafélékből könnyedén készíthetsz puffancsot vagy pogácsát. A főtt kuszkuszból vagy bulgurból pedig egyszerű egytálétel is lehet. Nem kell hozzá más ezen kívül, mint egy kis - maradék - hagyma, répa, cukkini vagy más zöldség, egy-két felvert tojás, liszt és pikáns, jellegzetes ízű fűszerek. Keverd össze a hozzávalókat, gyúrj belőlük gombócokat vagy lapos tallérokat, és süsd ki forró olajban. Tálald salátával és mentás joghurttal.

Thinkstock
Thinkstock

A köles, kuszkusz és társaik töltött zöldségekhez is jó töltelékalapok lehetnek. A főtt gabonaféléket fűszerezd meg kaporral vagy mandulaszirommal és mazsolával, keverd össze aprított zöldségekkel vagy darált hússal, majd töltsd cukkinibe, paradicsomba vagy paprikába. Ízlés szerint reszelt sajttal megszórva addig süsd, amíg barna nem lesz.

Tipp:
Van egy tuti recepted? Oszd meg velünk Recepttárunkban, és nyerj értékes ajándékokat!


Banán, bogyók, gyümölcsök





Thinkstock
Thinkstock

Hús és más maradék






Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!

Edd magad szépre! - A leghatásosabb ételek listájahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-edd-magad-szepre-a-leghatasosabb-etelek-listaja.htmlHány éves vagy? - A legegészségesebb ételek, életkor szerinthttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110331-hany-eves-vagy-a-legegeszsegesebb-etelek-eletkor-szerint.htmlÍgy főzz, hogy fogyj! - A legjobb eszközökhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110228-igy-fozz-hogy-fogyj-a-legjobb-eszkozok-es-keszulekek.htmlKönnyű és egészséges: őszibarackos csirkemell párolt rizzselhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110224-oszibarackos-csirkemell-parolt-rizzsel-recept.htmlGyors spenótos, tejszínes tészta - Ebédre, vacsorárahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110223-spenotostejszines-teszta-recept.htmlTelít, mégsem hizlal: lencsefőzelék egyszerűenhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110216-lencsefozelek-recept.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.