Fodrász és bébiszitter ingyen - Így lehetséges!

spórolás szolgáltatás vásárlás szívesség ingyenesség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kalákakörök, cserekörök, közösségi önsegítő rendszerek, szívességbankok - számtalan név, ugyanaz a lényeg: úgy segíthetsz másokon, hogy közben te is segítséget kapsz. És mindez nem kerül egyetlen forintodba sem!

Ingyen lehet új frizurád, megbízható bébiszittered, te pedig azzal támogathatod a támogatódat, amihez értesz. Nem beszélve arról, hogy a kölcsönös segítségnyújtás egy új barátság kezdete is lehet.

Thinkstock
Thinkstock

Szíves kezdeményezések

A szívességbankok egyik alapvető szabálya, hogy csak pénzen kívüli csereberék jöhetnek létre. Tehát nem kérhetsz - kölcsön - pénzt, és te sem adhatsz. Ezek a cserekörök 100 százalékosan nonprofit kezdeményezések. A körök "vezetői" - inkább szervezők és közvetítők - segítenek abban, hogy a kereslet és a kínálat egymásra találjon a közösségen belül. A bélépéshez általában elég egy egyszerű regisztráció. Ha tagja leszel egy ilyen körnek, éppúgy kérhetsz szívességet, mint ahogy felajánlhatod.

A játékoktól a fuvarig

A szívesség ezerféle dolog lehet, számodra már feleslegessé vált, de még használható tárgyak, ruhák, könyvek, játékok. De felajánlhatod a munkádat is cserébe vagy csak jó szándékból is. Esetleg a társaságodat annak, akinek pont egy barátra vagy kedves ismerősre van szüksége. Sokat tehetsz akkor is, ha van autód és némi szabadidőd. Ilyenkor például segíthetsz költözésben, fuvarozásban, utazásban. Szállíthatsz valakit vagy valamit olyan útvonalon, ami útba esik, úgy, hogy van hely a kocsidban. De tehetsz ennél többet is, ha több energiát fektetsz bele. Akár a környezetedet is óvhatod, ha autóddal felveszed azokat, akik ugyanarra mennek, mondjuk dolgozni, mint te.

Ha van gyereked, a kinőtt ruhákat és a megunt, felesleges játékokat éppúgy áruba bocsáthatod, mint magadat és a szabadidődet. Például elviheted a saját gyermekeiddel együtt kirándulni, mozizni vagy strandolni új ismerőseid gyermekeit, aki hasonlóképpen viszonozhatja a szívességet. De vállalhatsz bébiszitterkedést bébiszitterkedésért cserébe. Így nemcsak te szerezhetsz új, megbízható barátokat, hanem az egész család.

Thinkstock
Thinkstock

Szakmai szívesség

A szívességi körökben bármilyen szakma képviselői egymásra találhatnak. A fodrász levághatja a könyvelő haját, ezért cserébe elkészíti az adóbevallását. A szobafestő villanyszerelésért cserébe dolgozik, a varrónő ruhákat cserél kertészkedésre, a fogorvos pedig kihúzza az ügyvéd fogát, mondjuk jogi segítségért cserébe. A lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Ha szeretnél például japánul tanulni, de nincs rá pénzed, próbálkozz egy nyelvtanárt keresni, körön belül. Lehet, hogy neki éppen a te olasz, spanyol vagy német tudásodra van szüksége. De taníthatsz akár matekot vagy kémiát is a környék kisiskolásainak, ha éppen abban vagy jó. A szívességtevést már a kisgyerekeidnek is korán megtaníthatod, segítheti például magyarból az egyik osztálytársát, aki segíthet neki történelemből felzárkózni. Így nemcsak a tananyagot sajátíthatják el együtt közösen, hanem már egészen fiatalon megtanulnak egymáson segíteni is, jótett helyébe jót tenni. Ráadásul mindezt ingyen. Kinek ne érné meg?

LETS go!

A LETS, azaz Local Exchange Trading System fogalma bizony már az őskorban kialakult. A törekvések aztán a 17-19. században újjáéledtek. A Local Exchange Trading System kifejezés 1983-ban született, a kanadai Michael Linton alkotta meg, a rendszer szabályaival együtt. A mai formájukat természetesen a webnek és a web 2.0-nak köszönhetik. A LETS-ek ugyanis egyre gyakrabban és jobban használják az internetet és lehetőségeit. Hiszen a világhálónak, a közösségi oldalaknak, fórumoknak köszönhetően villámgyorsan egymásra találnak a felajánlók és a rászorulók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.