bioélelmiszer fogyás élelmiszer egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tény, hogy egészségesek a bioélelmiszerek. Sokan azonban úgy hiszik, hogy ami egészséges, az egyben kevésbé hizlal. Csakhogy a bioélelmiszerek pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a nem bio társaik.

Szakértők felfedezték, hogy nagyon sokan azért vásárolnak bioélelmiszereket, mert nemcsak egészségesebbnek tartják azokat, hanem úgy gondolják, hogy kevesebb kalóriát is tartalmaznak. Egy felmérés során, melyet brit kutatók végeztek, 150 vásárlót kértek meg, hogy jellemezzék a hagyományos és bio csokis kekszeket, csipszeket és joghurtokat.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

A vásárlóknak négy szempont szerint kellett értékelniük a termékeket: mennyire ízletesek, mennyire táplálóak, mennyit fizetnének értük, és végül meg kellett tippelniük azok kalóriaértékét. Az eredmények döbbenetesek voltak: a vevők úgy tippelték, hogy átlagosan 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaznak a bioélelmiszerek a hagyományosakkal szemben.

A Food Standards Agency nagyszabású tanulmánya szerint ráadásul az organikus módon termelt zöldségek, húsok, tojás- és tejtermékek nem is egészségesebbek, mint a hagyományos élelmiszerek, és nem is tartalmaznak több tápanyagot.
"Van némi különbség ugyan a tápanyagtartalomban, ez azonban nem valószínű, hogy bármilyen jelentős hatással lenne a közegészségügyre" - nyilatkozta a kutatás vezetője, dr. Alan Dangour. "Az emberek többnyire azért vásárolnak bioélelmiszereket, hogy ezzel megóvják szervezetüket a káros vegyi anyagok maradványaitól, és tudják, hogy az előállításukkal nem károsítják a bolygónk élővilágát sem."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.