Tévhit, hogy nem hizlal a bioélelmiszer!

2011.04.18. 22:30

Tény, hogy egészségesek a bioélelmiszerek. Sokan azonban úgy hiszik, hogy ami egészséges, az egyben kevésbé hizlal. Csakhogy a bioélelmiszerek pontosan ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a nem bio társaik.

Szakértők felfedezték, hogy nagyon sokan azért vásárolnak bioélelmiszereket, mert nemcsak egészségesebbnek tartják azokat, hanem úgy gondolják, hogy kevesebb kalóriát is tartalmaznak. Egy felmérés során, melyet brit kutatók végeztek, 150 vásárlót kértek meg, hogy jellemezzék a hagyományos és bio csokis kekszeket, csipszeket és joghurtokat. 

thinkstockphotos.com

A vásárlóknak négy szempont szerint kellett értékelniük a termékeket: mennyire ízletesek, mennyire táplálóak, mennyit fizetnének értük, és végül meg kellett tippelniük azok kalóriaértékét. Az eredmények döbbenetesek voltak: a vevők úgy tippelték, hogy átlagosan 40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaznak a bioélelmiszerek a hagyományosakkal szemben. 

A Food Standards Agency nagyszabású tanulmánya szerint ráadásul az organikus módon termelt zöldségek, húsok, tojás- és tejtermékek nem is egészségesebbek, mint a hagyományos élelmiszerek, és nem is tartalmaznak több tápanyagot.
"Van némi különbség ugyan a tápanyagtartalomban, ez azonban nem valószínű, hogy bármilyen jelentős hatással lenne a közegészségügyre" - nyilatkozta a kutatás vezetője, dr. Alan Dangour. "Az emberek többnyire azért vásárolnak bioélelmiszereket, hogy ezzel megóvják szervezetüket a káros vegyi anyagok maradványaitól, és tudják, hogy az előállításukkal nem károsítják a bolygónk élővilágát sem."

Megdőlt az ezeréves elmélet! Az alkohol nem segít a felejtésbenhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110413-megdolt-az-ezereves-elmelet-az-alkohol-nem-segit-a-felejtesben-1.html Íme, a legolcsóbb zsírbontó! - Leolvasztja a kilókat az áfonyahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110411-ime-a-legolcsobb-zsirbonto-leolvasztja-a-kilokat-az-afonya.html Függőséget okozhatnak a tejes turmixok?http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110408-fuggoseget-okozhatnak-a-tejes-turmixok.html Mennyei bűnbeesés: francia diótortahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-a-francia-diotorta-receptje-chef-makitol.html Zöldség timbalehttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-a-zoldseg-timbale-receptje-chef-makitol.html Fogyj bélmosással! - A legújabb őrületekhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-fogyj-belmosassal-a-legujabb-oruletek.html Edd magad szépre! - A leghatásosabb ételek listájahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110406-edd-magad-szepre-a-leghatasosabb-etelek-listaja.html Emberi fogyasztásra alkalmas anyatej, közvetlenül a tehénbőlhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110404-emberi-fogyasztasra-alkalmas-anyatej-kozvetlenul-a-tehenbol.html

 

élelmiszeregészségbioélelmiszerfogyás