Zsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerek

zsír szódabikarbóna citrom folt bor kávé tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A foltok nem kímélnek semmit, és többségük eltávolítása a legügyesebb háziasszonyoknak is gondot okoz. Szerencsére ma már számtalan kiváló folteltávolító terméket találni az üzletekben - és még több természetes csodaszer akad a háztartásban. Utóbbiakkal a folttisztítást fillérekből is elvégezheted, ráadásul ugyanolyan hatékonyan.

Így használd a citromot a foltok ellen!

A citrom az izzadságfoltok legnagyobb ellensége. Csak dörzsöld be friss citromlével a ruhákat a foltos részeknél, és mosd ki. Az izzadságfoltnak nyoma sem lesz. A citrom használata mosásnál annak baktériumölő és fehérítő tulajdonsága miatt is hasznos: a foltos anyagot egy fél órára áztasd citromos, szódabikarbónás vízbe, és garantált, hogy a ruha tiszta és jó illatú lesz.

Thinkstock
Thinkstock

A rozsadafoltoktól sem kell ezután megijedned, egy pohár citromlé a mosógép dobjába, és megoldódik a probléma. Ha egy mosás nem viszi ki, akkor citromos-sós bedörzsölés segíthet, ahogyan a penészfoltokon is. A citromot ecettel kombinálva pedig meggy- és cseresznyefoltokat tüntethetsz el.

Az ecet önmagában is hatásos folttisztító

Kávé-, tea- és zsírfoltok ellen az ecet a leghatásosabb szer. Áztathatod ecetes vízbe is a ruhát, de a mosáshoz a gép dobjába öntött pohárnyi ecet is segít a folttisztításban - a ruhák nem veszik át az ecetszagot. A fehér ruhák színét is élénkíti az ecet, mert oldja a szövet szálaira lerakódott vízkövet. A szőnyeg tisztításánál is hatékony segítség: nemcsak szagtalanítja azt, hanem a foltokat is feloldja. Kényes szőnyeg esetén azért először végezz próbát egy kevéssé látható helyen. A kimoshatatlannak tűnő paradicsom-, narancs- vagy sörfoltot is könnyedén eltávolíthatod, ha mosás előtt ecetes ronggyal dörzsölöd át a ruhát.

Thinkstock
Thinkstock

Tippünk

A foltos ruhát soha ne tedd forró vízbe, mert azzal konzerválod a szennyeződést, ehelyett inkább hideg vízzel öblítsd át.

Hatékony folttisztító a szódabikarbóna is

Leöntötted a kedvenc ruhádat borral? Nem kell pánikba esned, csak keress elő egy kevés szódabikarbónát! Amennyire tudod, itasd fel a ruháról a bort, majd szórj szódabikarbónát a foltra, és hagyd állni egy-két órát. Ezután mosd ki. Szódabikarbónával zsírfoltos otthoni eszközöket, vagy például fésűket is hatékonyan megtisztíthatsz: áztasd őket két teáskanálnyi por és két liter keverékébe. A szódabikarbónás áztatás a ruhára került zsírfoltot is hatékonyan kihozza.

A szőnyeget is kitisztíthatod szódabikarbónával: egyszerűen szórd a szőnyegre, esetleg dörzsöld a szálak közé, majd negyed óra múlva alaposan porszívózd ki a kezelt részt. Ezzel ráadásul a kellemetlen szagoktól is elbúcsúzhatsz a foltokon túl.

Thinkstock
Thinkstock

Az alkohol is segít

Ha összefirkálta a gyerek a ruhád filc- vagy golyóstollal, dörzsöld át a foltot alkoholos szivaccsal. A kissé kopott bársonyruhádat is felfrissítheted, ha higított alkoholba mártott ruhakefével átsimítod, lehetőleg szálirányban, majd felakasztod száradni. Ha olaj cseppent a ruhádra, az alkohol és némi kitartás segítségével eltávolíthatod, de vigyázz, hogy először egy nem túl feltűnő részen kísérletezz, nehogy kárt tegyél az anyagban. Miután áttörölted az alkohollal, mosd ki a ruhát a szokásos módon.

Rágógumit és viaszt is kiszedhetsz a kedvenc ruhádból a következő módszerrel: a baleset után tedd az anyagot a mélyhűtőbe kis időre, hogy a folt megdermedjen. Utána már könnyen leszedheted az anyagról, a nyomát pedig dörzsöld vagy keféld át alkohollal. Makacs parfümfoltokat és motorolajfoltokat is eltávolít az alkoholos kezelés.

Így szüntesd meg örökre a hűtő szagát! - Filléres csodaszerekkel a konyhábólhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110405-igy-szuntesd-meg-orokre-a-huto-szagat-csodaszerekkel-a.htmlŰzd el örökre a kártevőket a lakásból! - Filléres csodaszerekkelhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110401-uzd-el-orokre-a-kartevoket-a-lakasbol-filleres-csodaszerekkel.htmlŰzd el végleg a szagokat és a vízkövet! - 150 forintbólhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110325-hazi-praktikak-ecettel-szagok-foltok-vizko-ellen.htmlBiotisztítószerek: tényleg jobbak?http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110310-biotisztitoszerek-tenyleg-jobbak.htmlTitkos praktikák a nagyitól a ruhák tisztításáhozhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110202-hazi-praktikak-a-nagyitol-ruhatisztitashoz.htmlÍgy szabadulj meg végleg a konyhai szagoktól!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110124-haziszerek-konyhai-szagok-ellen.html9 érv, hogy citromra cseréld a tisztítószerekethttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20101108-9-erv-hogy-citromra-csereld-a-tisztitoszereket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.