5 különös szokás, ami pszichológust igényelne - De nincs szüksége rá a gyereknek

pszichológus probléma szokás viselkedés humor gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hisztizve a földre veti magát, fiú létére babázik, a kislányok szoknyája alá néz, a szülő pedig fogadóórákra jár, vagy pszichológuson gondolkozik, mert a gyermek problémás. Ám könnyen lehet, hogy a gyereknek semmi baja, csak a szülő reagálja túl a dolgot.

Éppen ezért összegyűjtöttünk néhány általános szokást, melyeket a legtöbb szülő furcsának tart, ám szinte biztos, hogy nem kell miatta szakemberhez cipelni a csemetét.

Vicces dolgokat mesél el, folyton grimaszol

Sokak számára különösnek tűnhet, ha a kisgyerek furcsa történetet ad elő, szokatlan szóhasználattal, majd hahotázásban tör ki. "Csak tréfáltam, mama!" - mondja. Emiatt nem kell aggódni. Olykor már hároméves kor körül is elkezdődhet a gyermek "zsonglőrködése", játéka a szavakkal, valamint humorérzékének kialakulása. A grimaszolás is lehet korai: már az élet első szakaszában, amikor a kicsi még nevetgélve bújócskázni tanul, vághat ellenállhatatlan grimaszokat, hogy így létesítsen kapcsolatot a környezetével. Született komédiás - gondolják akkor róla.

Thinkstock
Thinkstock

Amikor pedig már kezd ügyesen bánni a nyelvvel, elég gyorsan megismerkedik a szavak másodlagos jelentésével. Ekkor fokozatosan megérti, hogy a szavaknak több értelmük is lehet, ami különféle reakciót vált ki a környezetében, aszerint, milyen alkalmakkor használja. Ezenkívül a "vicces" beszéd és az arcmimika azért is természetes, mert ezeket jó eszköznek találhatja félelmei csökkentésére, melyeket egyes hétköznapi szituációk válthatnak ki belőle.

Kisfiú létére folyton babával játszik

Gyakran felmerül a kérdés az olyan szülőben, aki látja, hogy kisfia rendszeresen megkaparint egy babát, és imád azzal játszani, hogy az esetleg későbbi homoszexualitásának első jele lehet. Aggodalomra semmi ok, mert a kisfiúknak még bőven van idejük arra, hogy az évek során meghatározzák nemi identitásukat. Kétéves korig magyarázat lehet, hogy kíváncsivá teszi őket ez a furcsa játék: az anyaga, a haja, a mozdulatlan, bájos arca, esetleg síró hangja.

Ahogy nő a gyermek, gyakran előfordul, hogy még mindig érdeklik ezek a tulajdonságok, és szívesen játszik a babával. Ez a celluloid babatest csupán csak megtestesíti a környezetében lévő nőszemélyeket. Az a szülő, aki mégis aggódva figyeli ezt a fajta érdeklődést, ajánljon neki fiúbabát is, ha ez megnyugtatja, és hagyja játszani mindkettővel. Ez még nem jelent semmi rosszat a nemi identitását tekintve. Amelyik családban esetleg nagyobb lánytestvér van, végképp nem kell csodálkozni a baba iránti érdeklődésen.

Thinkstock
Thinkstock

Gyakran a kislányok szoknyája alá néz - szexmániás lesz?

"Milyen a kislányok kukija, más, mint a miénk?" - a kisfiúk égnek a vágytól, hogy megtudják, milyen a lányoké - különösen akkor, ha nincs kishúguk, és az anyukájuk sem mutatkozik soha előttük meztelenül. Amennyiben az érdeklődés megmutatkozik, nem kell megtagadni a válaszadást. Amikor felhúzzák a kislányok szoknyáját, lehet, hogy csupán a pajkosság bújkál a tett mögött, vagy a korlátokat próbálják megismerni, a mit lehet és mit nem között.

Mindenképpen tudatosítani kell bennük, hogy nem szabad erőltetniük ezt a fajta érdeklődést, mert nem való. Ám minden szülő megnyugodhat, mert a csemete kicsi korában megmutatkozó, ilyen irányú érdeklődése miatt egyáltalán nem valószínű, hogy szexmániás felnőtt lesz!

Amennyiben kérdésed lenne, fordulj szakértőnkhöz, Majsai László pszichopedagógushoz!


Folyton követi a szülőket a mellékhelyiségbe

gyermektoalettvécére


Thinkstock
Thinkstock

Mindenkinek hízeleg, csak a mamának nem



viselkedésFéltékenygyerek


patikamagazin.hu

Amikor szükség van a pszichológusra

Szakemberre akkor van szükség, ha a szokatlan viselkedés az életkor előrehaladtával is megmarad, illetve a gyermek viselkedése veszélyezteti a beilleszkedését a pajtásai közé - például a tiltás ellenére továbbra is felemeli a kislányok szoknyáját, vagy kisfiú létére mindig a babával játszik, és teljesen elutasítja a fiúsabb játékokat. De az is jel, ha szinte menekül a szülő elől: elutasítja a közeledésüket, míg másoktól igényli. Az ilyen és ehhez hasonló, állandósulni látszó problémák már indokolják külső segítség igénybevételét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.