17 szupertáplálék az egészségért és a szépségért - Kismamáknak kötelező!

terhesség gabonaféle tejtermék táplálkozás vitaminok ásványi anyagok zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kismamaként különösen ügyelj arra, hogy mit eszel. Az étrended legyen vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, hiszen a babának is nagy szüksége van ezekre a megfelelő fejlődése érdekében. Összegyűjtöttük azokat az ételeket, melyek fogyasztásával biztosíthatod a szükséges tápanyagokat.

Tejtermékek és tojás

Talán soha nem számított még annyira, hogy milyen ételt veszel magadhoz, mint abban a kilenc hónapban, amikor babát vársz. Az alacsony zsírtartalmú görög joghurt igazi energiabomba. Rengeteg kalciumot és D-vitamint tartalmaz, ezáltal segíti a kisbaba csontozatának fejlődését.

Thinkstock
Thinkstock

A várandósság alatt napi 1000 mg kalciumra van szüksége a kismamának. Ha ettől kevesebbet fogyasztasz, a te csontjaidból veszi el a kisbaba szervezete a számára szükséges mennyiséget. Ha nem szereted a görög joghurtot, fogyassz szójajoghurtot vagy sok túrót!
A tojás D-vitaminban és fehérjében is gazdag étel, a D-vitamin ráadásul segíti a kalcium beépülését és felszívódását - éppen ezért ne hagyd a sárgáját a tányérodon, abban van ugyanis a D-vitamin.

Ha nem szereted a tojást, fogyassz tehéntejet vagy rizstejet! Előbbiből a zsírszegény változat ajánlott. A sovány tej nagyon sok D-vitamint, kalciumot, fehérjét, és ami még fontosabb, B12-vitamint tartalmaz. Tudományos kutatások igazolják, hogy nagyobb a velőcsőzáródási rendellenességek kockázata azoknál a kismamáknál, akik nem fogyasztanak elég B12-vitamint. Ha a tej semmilyen formában nem csúszik le a torkodon, akkor fogyassz rendszeresen csirkehúst, marhahúst és tojást.

Húsok, halak

Kívánod a marhasteaket? Nem véletlen. A sovány hátszínből készült steak rengeteg cinket, vasat és fehérjét tartalmaz. Mindezek óriási szerepet játszanak a kisbaba egészséges fejlődésében. Kutatások igazolják, hogy a kevés cinket fogyasztó kismamák sokkal tovább vajúdnak, és kisebb babákat hoznak a világra. Ha nem szereted a marhahúst, egyél csirkét vagy rákot. A csirkemell sovány hús, mégis nagyon fehérjedús - a fehérjék pedig a szervezet építőkövei. Borzasztóan fontos, hogy elegendő mennyiségű fehérjét fogyassz, mert ez segít karbantartani az izmaidat, és felépíteni a kisbabádéit.

Thinkstock
Thinkstock

Sokan félnek halat enni a várandósság hónapjaiban a higanymérgezés és a különféle, élelmiszerek útján terjedő betegségek miatt. Nos, valóban érdemes a kilenc hónap alatt kerülnöd néhány halétel fogyasztását - ilyen többek között a tonhal, a kardhal és a makréla -, alaszkai vadvízi lazacot azonban nyugodtan fogyassz, hiszen sok omega 3-zsírsavat tartalmaz. Ha nem szereted a halat, egyél diót és lenmagot.

Zöldségek, gyümölcsök

A gusztusos brokkoli rendkívül gazdag folsavban és vízben oldódó B-vitaminban, amely a sejtek megújulásában játszik nagyon fontos szerepet. Egy várandós nőnek 400 mikrogramm folsavra van szüksége naponta. Ha a szervezet nem jut elég folsavhoz, az könnyen születési rendellenességekhez, például nyitott gerinchez vezethet. Természetesen sok brokkoli fogyasztása mellett is szükség van a kismamavitamin szedésére. Ha nem szereted a brokkolit, egyél spenótot vagy kelkáposztát! De a bok choy, vagy más néven kínai káposzta is jó, mely a brokkolival rokon leveles zöldség. Nagyon sok vasat tartalmaz, többek között ezért is tökéletes választás vegetáriánus kismamák számára. Eheted csőben sütve, vagy készíthetsz belőle levest.

Thinkstock
Thinkstock

A bab rostban gazdag, ezenkívül rengeteg vasat tartalmaz, amely szintén nagyon fontos a várandósság alatt is, mert elősegíti a vörösvérsejtek képződését. A terhesség alatt a megnövekedett véráramlás miatt még inkább szüksége van a szervezetnek erre az ásványi anyagra. Ha nem szereted a vesebabot, egyél lencsét vagy leveles zöldségeket. Ha pedig valami olyan kívánsz, ami édes és sós is egyben, süss egy kis édesburgonyát. Ez is rendkívül rostgazdag táplálék, ezenkívül sok bétakarotint és C-vitamint tartalmaz. Energiát ad, és erősíti az immunrendszert. Ha nem szereted az édesburgonyát, egyél helyette tököt.

Ha gyakran begörcsöl a lábad, és sokszor érzed magad fáradtnak, az káliumhiányra utalhat. A paradicsomban nagyon sok likopin van, amely fantasztikus antioxidáns, emellett pedig rengeteg káliumot is tartalmaz. A kálium elengedhetetlen a normális ideg- és izommműködéshez. Ha nem szereted a paradicsomot, ehetsz helyette banánt vagy burgonyát. A spárga a másik olyan zöldség, amely nagyon gazdag folsavban és B-vitaminban. Természetes méregtelenítőszer, ezért puffadás esetén is különösen jót tesz. Ha nem szereted a spárgát, fogyassz más leveles zöldséget.
A sárgadinnye pedig tökéletes uzsonna egy kismama számára, de fogyaszthatod reggelire is túróval vagy tojással. Nemcsak finom, de sok A-vitamint is tartalmaz, amely szintén elengedhetetlen a magzat számára. A végtagok, a szív, a szemek és a fülek fejlődésében van óriási szerepe. Ha végképp nem esik jól, egyél helyette mangót.

Thinkstock
Thinkstock

Gabonafélék

A zabpehely fogyasztása is ajánlott, hiszen a zab rengeteg összetett szénhidrátot tartalmaz, amelyek energiát adnak és el is telítenek. Ezenkívül magas a rosttartalma, és gátolja a zsírok felszívódását. A legjobb, ha omega 3-zsírsavban gazdag lenmagot is keversz a zabpehelybe. Ha nem szereted ezt az ételt, fogyassz magas rosttartalmú gabonapelyheket, diót vagy búzacsírát. A teljes kiőrlésű gabonák rosttartalma is nagyon magas. A belőlük készült kenyérben sok niacin és B-vitamin van, amely a szénhidrát, fehérje és zsír lebontását segíti a szervezetben. A megfelelő mennyiségű niacin pedig fitten tartja a kismamát. Tésztával vagy dúsított gabonával helyettesítheted.

Egészséges zsírok

A mandula rengeteg cinket, rostot és egészséges zsírokat tartalmaz, többek között ezért is tökéletes nassolnivaló a várandósság alatt. Ha nem szereted, egyél helyette kesudiót vagy pisztáciát. Egészséges zsírok találhatók az olívaolajban is, melyek elengedhetetlenek egyes hormonok működéséhez. Az olívaolajban ráadásul sok az E-vitamin is. Ha esetleg nem vagy oda az olívaolajért, helyettesítheted szójababolajjal vagy sáfrányolajjal.

A 10 legerősebb méregtelenítő zöldség és gyümölcs - Így fogyaszd őket!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110516-a-10-legerosebb-meregtelenito-zoldseg-es-gyumolcs-igy-fogyaszd.htmlMéregtelenítő, fiatalító, vértisztító csodaszer - Ismerd meg jobban az epret!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110504-meregtelenito-fiatalito-vertisztito-csodaszer-ismerd-meg-jobban-az-epret.htmlFiatalodj nassolással, 70 forintból naponta!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110502-fiatalodj-nassolassal-70-forintbol-naponta.htmlEzeket edd, ha rossz a kedved! - A leghatékonyabb hangulatjavítókhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110502-ezeket-edd-ha-rossz-a-kedved-a-7-leghatekonyabb.htmlFőzz maradékokból! - Mennyei, mégis filléres menükhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110412-fozz-maradekokbol-mennyei-megis-filleres-menuk.htmlÍme, a legolcsóbb zsírbontó! - Leolvasztja a kilókat az áfonyahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110411-ime-a-legolcsobb-zsirbonto-leolvasztja-a-kilokat-az-afonya.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.