Folyton sír a baba? - Hatékony módszerek a csecsemő megnyugtatására

módszer csecsemő sírás gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokak szerint egy szülő akkor számít jó szülőnek, ha boldog a gyermeke. Teljesen természetes, hogy mindenki azt szeretné, ha kisbabája minél előbb abbahagyná a sírást. Ez azonban nem könnyű.

Thinkstock
Thinkstock

Előfordulhat ugyanis, hogy miközben mind a ketten - a szülő és a kisbaba is - azon dolgoznak, hogy nyugalom legyen, kevesebb figyelem jut a kommunikációra és az érzelmekre, mert elbeszélnek egymás mellett.

Figyelj arra, mit szeretne jelezni

Talán furcsán hangzik, de mielőtt bárhogyan is nyugtatni próbálnád a kisbabádat, szakemberek szerint tanácsos először megpróbálni megtudni tőle, hogy mi is a baj. Konzekvens odafigyeléssel, tapasztalataidból, hibáidból okulva előbb-utóbb meg fogsz tanulni hallgatni a babára, anélkül, hogy ő bármit is mondana. Csak valóban akard őt megérteni! A kisbabák megérzik, hogyha nem figyelnek rájuk tökéletesen. Ahelyett, hogy gyorsan végigvennéd a különféle praktikákat, jobban jársz, ha 100 százalékosan rá koncentrálsz. Tudni fogja, hogy valóban minden erőddel azon küzdesz, hogy megértsd őt, és mindent megteszel annak érdekében, hogy jobban érezze magát.

Himbálás, rázás helyett

A szülők gyakran himbálják, ringatják, dobálják a gyereket, ha az sír. Aztán, amikor abbahagyja a baba a sírást, meggyőzik magukat arról, hogy ezzel megoldódott a probléma. Előfordulhat, hogy néhány babánál ideig-óráig beválik ez a figyelemelterelés, a diszkomfortság és a sírás valódi oka azonban feltáratlan marad. A szülők megnyugodnak, a baba viszont összezavarodik, hiszen még mindig nem oldódott meg az a probléma, ami miatt valójában sírt a pici. Néhány ilyen eset után már a bébi sem fogja tudni, hogyan jelezzen, hogy szülei azt megértsék. Talán egy idő után már nem is jelez sehogysem, mert tudja, hogy úgyis felesleges lenne.

Thinkstock
Thinkstock

Sírás mint kommunikációs eszköz

A baba csupán sírásával tud kommunikálni környezetével. Így jelzi, ha fáradt, éhes, beteg, vagy tisztába kell tenni, éppen ezért a sírást komolyan kell venni, és meg kell próbálni megérteni, mit is jelez vele a baba.

Hatékony módszerek, amelyek segítenek

Ahelyett tehát, hogy a "tünetet" kezelnéd, igyekezz megérteni a picit, és rázás, himbálás helyett amellett alkalmazd az alábbi módszereket. Az rád van bízva, hogy ezeket a tanácsokat milyen sorrendben veted be. A lényeg, hogy lágy hangon mindig mondd a babádnak, hogy most éppen mi fog következni. Előfordulhat olyan is, hogy mindent bevetsz az alábbiak közül, mégsem hagyja abba sírást. Ilyenkor bármilyen nehéz is, próbálj meg relaxálni. Sokszor az is elég, ha nem próbálod tovább nyugtatgatni. A legfontosabb, hogy légy mellette, hogy érezze a közelséged.

Így nyugtasd meg!

- Először is etesd meg!
- Etetés után jöhet a büfiztetés, hogy ne maradjon levegő a pocakjában.
- Csavard be egy puha textíliába, úgy, hogy csak a feje legyen fedetlen, így nagyobb biztonságban érzi majd magát.
- Beszélj hozzá lágy hangon, suttogj valamit a fülébe!
- Játssz le neki halkan valamilyen kellemes zenét, ami nyugtatólag hat.
- Változtasd meg a pozícióját!
- Ellenőrizd a pelust, és, ha szükséges, cseréld ki - könnyen lehet, hogy csak ez a baj.

Thinkstock
Thinkstock

- Ellenőrizd, hogy nincs-e túl melege, esetleg nem fázik-e!
- Vedd a karodba! Ha még mindig sír, akkor tedd le.
- Fektesd a kiságyába, hátha ott nyugszik majd meg.
- Ha már elmúlt három hónapos, akkor adj a kezébe valamilyen játékot!
- Vidd ki egy kicsit a levegőre!
- Ha zajos környezetben vagytok, akkor vidd egy nyugodtabb helyre!
- Fektesd a combodra úgy, hogy a feje a térdednél van, így érzi a testedet is, és lát is téged.
- Olyan helyre tedd le, ahol te is közel tudsz maradni hozzá, és könnyen láthat, megérinthet, ha akar.
- Nyugtasd magadat is, próbálj meg relaxálni, elvégre nem sírhat örökké!
- Gondold végig, te minek örülnél az ő helyében, neked jólesne, ha himbálnának, miközben sírsz? Lehet, hogy a túl sok mozgás a baja, és mozdulatlanságra vágyik.
- Maradj a közelében, amíg sír, hogy érezze a jelenléted!
- Legyen köztetek szemkontaktus!
- Beszélj hozzá folyamatosan, így tudathatod vele, hogy nem hagyod magára.

Te miért nem vállalsz gyereket? - Megnéztük, mire hivatkoznak a magyar nőkhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110513-te-miert-nem-vallalsz-gyereket-megneztuk-mire-hovatkoznak-a.htmlÍgy nyerd vissza az alakod gyorsan és tartósan! - Biztonságos módszerek szülés utáni fogyáshozhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110509-igy-nyerd-vissza-az-alakod-gyorsan-es-tartosan-biztonsagos.htmlVérzés, hasfájás, láz - Ijesztő tünetek a terhesség alatt, amitől nem kell megrémülnihttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110504-verzes-hasfajas-laz-ijeszto-tunetek-a-terhesseg-alatt-amitol.htmlEzért nem alszik a gyerek! - 5 meglepő hiba lefekvés előtthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110414-ezert-nem-alszik-a-gyerek-5-meglepo-hiba-lefekves.htmlÍgy lehetsz tökéletes édesanya! - 5 hasznos könyv kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110413-igy-lehetsz-tokeletes-edesanya-5-hasznos-konyv-kismamaknak.htmlHasznos tanfolyamok kismamáknak - Mielőtt jön a babahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110325-hasznos-tanfolyamok-kismamaknak-mielott-jon-a-baba.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.