Így formálhatod a baba fejét! - Fektetési útmutató újszülöttekhez

fektetés koponyacsont újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy újszülött érkezésével újabb és újabb dilemmák elé kerülnek az újdonsült szülők, amelyek, amíg a kicsi meg nem születik, talán fel sem merülnek. Ilyen például a fektetés kérdése, amely, mint azt bizonyára sokan tudják, jelentős mértékben befolyásolja a baba fejformáját. Arról nem beszélve, hogy a fektetésnél más szempontokat is figyelembe kell venni. 

Thinkstock
Thinkstock

Formás, csinos koponya

A genetika is meghatározza, hogy a kisbaba feje milyen formájú. Ideális esetben szép kerek, de előfordulhat, hogy az egyik oldalon kicsit laposabb vagy ferdébb. Ezt mindenképpen vedd figyelembe az altatásnál. Az újszülöttek koponyája ugyanis még nagyon puha, így alakul is. Ezért eleinte többet feküdjön a kerekebb felén, hogy szimmetrikus legyen a bucija. De rendszeresen forgatnod is kell az újszülöttet az ágyában. "Nyomás alatt" ugyanis nem növekszenek és erősödnek megfelelően a koponyacsontok. Ez a veszély a kisfiúknál fokozottabban fennáll, mint a kislányoknál, hiszen az ő fejük általában nehezebb.

Tipp! Szexis nőként modellkednek az óvodások! Nézd meg képgalériánkat!


fejfejformá
babafektetésbaba
fektetési póz

Kérj tanácsot!

Ne feledd, bármilyen kérdésed van, bátran kérhetsz tanácsot a védőnőtől vagy a gyermekorvostól. Ők szívesen segítenek, és mindent elmagyaráznak, amire kíváncsi vagy - az altatással kapcsolatban is. Ráadásul az ő szakértő véleményük alapja, hogy ismerik a kisbabád egészségi állapotát, továbbá azokat az esetleges öröklődő betegségeket, amelyek a kicsit érinthetik.


Thinkstock
Thinkstock

Tökéletlen fejforma esetén

Ha nehéz szülésed volt, a babád feje a szülőcsatornában jobban eltorzulhatott, esetleg a nyaka is károsodhatott. Emiatt nehezebben erősödik a kicsi nyaka, nehezebben forgatja és tartja a buksiját, de fejfájás, lassú fejlődés is előfordulhat nála. Ez abszolút orvosi eset, de nem olyan ijesztő, mint amilyennek hangzik. Szakemberek, mozgásterapeuták szakosodtak a rendellenesség meggyógyítására, akik kézzel, óvatosan masszírozva feloldják a blokkokat a nyakizomban. Ha már megerősödött a baba nyaka, a megfelelő fektetés is könnyebb lesz.

Ha pedig a kisbaba feje jobban deformálódott az átlagosnál - például ikrek esetében vagy vákuumos szülésnél fordulhat ez elő -, az orvosok általában speciális fejvédőt javasolnak a kicsinek. Ezt a speciális "sisakot" általában hat-nyolc hónapig kell a csecsemőnek viselnie, amíg a koponyája normális formájúvá nem alakul.

újszülött

Thinkstock
Thinkstock

Napközben a hasára fektetve is leteheted, de tartsd szemmel, hogy ne fúrja a fejét a matracba, mert megfulladhat. Az egészen kicsiknek még ugyanis gyenge a nyakuk, nem tudják megfelelően forgatni a fejüket. Ha mindenképpen a hason fekvés mellett teszed le a voksodat, akkor kókuszrostból készült matracot vegyetek a kiságyba, ne szivacsot. A kókuszmatrac rostjai ugyanis ritkábbak, akkor is kap levegőt a bébi, ha belefúrja az arcát.

Rendszeresen forgasd!

Ne felejtsd el rendszeresen megfordítani a babát az ágyban! A kicsi napról napra kíváncsibb, szívesen nézelődik a rácsos ágyból. Ehhez pedig ugye elfordítja a fejét. Ha azonban sokáig egy irányba néz, az bizony meglátszik majd a buksiján. Erre a szertartásra addig van általában szükség, amíg nem kezd el önállóan mozgolódni.

Folyton sír a baba? - Hatékony módszerek a csecsemő megnyugtatásárahttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110527-folyton-sir-a-baba-hatekony-modszerek-a-csecsemo-megnyugtatasara.htmlÍgy nyerd vissza az alakod gyorsan és tartósan! - Biztonságos módszerek szülés utáni fogyáshozhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110509-igy-nyerd-vissza-az-alakod-gyorsan-es-tartosan-biztonsagos.htmlEzért nem alszik a gyerek! - 5 meglepő hiba lefekvés előtthttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110414-ezert-nem-alszik-a-gyerek-5-meglepo-hiba-lefekves.htmlÍgy lehetsz tökéletes édesanya! - 5 hasznos könyv kismamáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110413-igy-lehetsz-tokeletes-edesanya-5-hasznos-konyv-kismamaknak.htmlÁrulkodó széklet - Így ellenőrizd, hogy egészséges-e a baba!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110302-a-szeklet-szine-es-allaga-a-baba-egeszsegerol-arulkodik.htmlSzobatisztaság két hét alatt - Így neveld a gyereket!http://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20110210-szobatisztasagra-neveles-a-bilitol-a-veceig.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.