Így lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerek

vasaló praktikák fogkrém tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bosszantó, ragacsos vagy égett foltok, karcolások díszítik a vasalód talpát, amely miatt a készülék vasaláskor a ruhán is foltot hagy? Házi praktikák segítségével könnyedén megszabadulhatsz tőlük!

Thinkstock
Thinkstock

Sokféle trükk létezik, melyek segítségével eltüntetheted a szennyeződéseket a talpról. Mielőtt azonban bármelyiket is bevetnéd, vizsgáld meg, hogy milyen anyagból készült a vasalód talpa, mert míg az egyik praktika jó az alumíniumból készült, könnyen karcolódó talpnál, addig azzal a teflonos talpnak sokat árthatsz. A nemesacél talp a legtartósabb, bár az is megsérülhet például fémből készült gombbal vagy cipzárral érintkezve használat közben.

Ecet a barna foltok ellen

A konyhában számos házi szert találni, ami segíthet. Ha túl meleg vasalót használsz, főleg a műszálas ruhák esetében, könnyen ráéghet az anyag a talpra, amitől nemcsak a ruha megy tönkre, de a vasalón rajtahagyott szennyeződés minden újabb használatkor barna foltokkal tarkítja a tiszta ruhákat. Érdemes minél előbb megszabadulni az égésnyomtól - például a sokoldalú ecettel.

Viszonylag kicsi, friss égésnyomot ecetbe áztatott pamutronggyal könnyen lesúrolhatsz, makacsabb, régi égésnyomok esetén viszont hosszabb ideig kell ecetben tartanod a vasalót: egy lapos tálba vagy tálcába önts tömény ecetet, rakj bele egy összehajtott textilpelenkát vagy konyharuhát, hogy az ecet átjárja az anyagot. A konnektorból kihúzott, langyos vasalót talppal lefelé tedd az ecetes anyagra és hagyd ott néhány órán át, vagy, ha szükséges, egész éjszakára. Áztatás után már könnyebben lesúrolhatod majd a szennyeződéseket.

Thinkstock
Thinkstock

Alufólia és só a ragacsos szennyeződések ellen

A sokféle rávasalható matrica jól díszíti a ruhát, de a vasaló talpára odaragadva már nem mutat olyan jól. Jó erős alufólián húzd át párszor a vasalót, így megszabadulhatsz a foltoktól. Ha teflontalpú vasalód van, sóval inkább ne próbálkozz, nehogy megsértse a bevonatot. Egyéb anyagú talpaknál a ragacsos foltokat viszont könnyen eltávolíthatod, ha a langyos vasalótalpat nedves, finomra őrölt són néhányszor erősen áthúzod, vagy nedves szivacsra szórt sóval súrolod a talpat.

Makacs foltok esetében hatékonyabb szerre lesz szükség, például ecet és só keverékére: 1:1 arányban keverd össze a kettőt, kend a vasaló talpára, és egy szivaccsal súrold át. Ha lejöttek a foltok, nedves szivaccsal töröld le a keveréket.

Karcolás nélküli tisztítás fogkrémmel

Ha nagyon ragad a vasaló talpa, érdemes a fürdőszobában is körülnézni. A hagyományos, fehér fogkrém tökéletes a vasaló talpának tisztításához, mert nem karcolja össze azt.

Thinkstock
Thinkstock

A ragacsos szennyeződések, de a kisebb égésnyomok, frissen szerzett foltok ellen is kiváló szer. A művelethez a konnektorból kihúzott vasalót hagyd langyosra hűlni, ezután kenj a szennyeződésre egy kevés fogkrémet, majd egy durvább anyaggal vagy szivaccsal dörzsöld le a foltot. A végén öblítsd le a pasztát, töröld szárazra a talpat, és kész is vagy.

Olaj a foltok, szennyeződések ellen

A kihűlt vasalótalpat olajjal is megtisztíthatod. Egyszerű napraforgó- vagy olívaolajat kenj vékonyan a talpra, majd szórj rá kevés homokot vagy sót, és súrold át a felületet. Ezután töröld le a keveréket, és pár percig használd a vasalót egy régi, használaton kívüli lepedőn vagy más anyagon, hogy az olaj maradéka is lejöjjön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.