Így lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkül

2011.07.25. 23:27

Nem kell feltétlenül drága mosószerekre és gyakran allergén anyagokat tartalmazó öblítőkre költened ahhoz, hogy a ruhák mosás után makulátlanok, emellett puhák és illatosak legyenek. Elég, ha beveted nagyanyáink házi praktikáit - amelyekkel még spórolhatsz is.

Tipp! Tanulj öltözködni a hercegnőtől! Nézd meg képgalériánkat!


Napjainkban már számos változata létezik a mosógépeknek, mosószereknek és öblítőknek egyaránt, melyekkel makulátlanul tiszták lesznek a ruhák. Ezek azonban nemcsak hogy drágák, de számtalan mesterséges anyagot is tartalmaznak, melyek az arra érzékenyeknél allergiát válthatnak ki. A reklámok persze ezek elengedhetetlen szükségességét sulykolják, ám egyáltalán nem biztos, hogy mindent el kell hinni, és tényleg feltétlenül szükséged van a hawaii virágok illatú öblítőre. Pláne, hogy az illatok valahogy sosem túl tartósak. Ezek mellett ugyanakkor akad néhány pontja a mosásnak, melyet szintén nem árt felülvizsgálnod, hiszen egy kis odafigyeléssel vagy épp változtatással egyaránt jót tehetsz a környezetnek és pénztárcádnak is.

Thinkstock


Vízlágyító helyett ecet

Napjainkban már kész üzletág épült a vízlágyítókra, és ennek köszönhetően úgy érezheted, hogy ezek elhagyása súlyos hibának minősül, a nélküle történő mosás pedig szimpla felelőtlenség a mosógép hosszú élettartamának szempontjából. Hatékonysága és szükségessége azonban némileg megkérdőjelezhető.

Tudni kell ugyanis, hogy többségében ugyan tényleg küzdeni kell a kemény víz okozta problémákkal, csakhogy az ország nem minden részén egyforma keménységű a víz - ott, ahol lágy, akár felesleges kiadás is a drága vízlágyító. Ráadásul utóbbi egyszerű ecettel is helyettesíthető, melyből elég egy-két pohárnyit a mosáshoz adni. Amellett, hogy a ruhákat sem károsítja, fertőtleníti azokat, és még a vízkőlerakódások ellen is hatékonyan veszi fel a harcot. Időnként pedig kifejezetten hasznos lehet egy teljes mosást végezni vele, amikor is a mosópor helyére is ecetet öntesz, és ruha nélkül futtatsz le egy programot.

Tipp! Amy Winehouse élete képekben! Nézd meg képgalériánkat!


Alternatívák öblítőre

Az öblítők esetében is olyan szintetikus szerről van szó, ami elengedhetetlennek tűnik a puha, lágy ruhák érdekében. Valójában azonban, ha az öblítő helyett hígított ecetet használsz, ugyanolyan lágyak lesznek a textilek. Ugyan nem árasztanak majd rózsaillatot, de a hígítás miatt attól sem kell tartanod, hogy ecetillatúak lennének. Ezzel ráadásul jót tehetsz a mosógépnek is, ugyanis megakadályozhatod a vízkőlerakódásokat. Ha pedig mindenáron kellemes illatú ruhákra vágysz, próbálkozhatsz néhány csepp illóolajjal is. Természetes voltukból fakadóan sem a ruháknak, sem a környezetnek nem fognak ártani.

Ha ragaszkodsz az öblítőkhöz, jó, ha tudod, hogy a drága nem mindig jelent jobbat. Az olcsóbb árfekvésű öblítők és mosóporok is legalább annyira hatékonyak tudnak lenni, mint a drágább társaik. Bár lehet, hogy beletelik némi időbe, mire megtalálod a számodra leginkább megfelelő fajtát, megéri kísérletezni, hiszen sokat spórolhatsz rajta. Ilyenkor jobb, ha a legkisebb kiszerelésű mosóporokat teszed a kosaradba.Thinkstock


Figyelj a programokra és a mennyiségekre!

Mindenképpen nézd meg a mosógép leírásában, hogy mekkora maximális ruhamennyiséggel bír el egy mosás során, és törekedj a súly elérésére. Kis mennyiségek mosása nemcsak a gépnek nem használ, de az energiafelhasználás szempontjából sem nevezhető optimálisnak.
Ugyanakkor fontos az is, hogy milyen hőfokra állítod be a vízhőmérsékletet. Minél magasabb ugyanis, annál több energiába telik felmelegíteni azt - a mosás során felhasznált energia 90 százalékát ugyanis a vízmelegítésre használt energia teszi ki. A rendszeresen alkalmazott túl meleg víz ráadásul a ruháknak sem tesz jót, és hamarabb eljöhet a leselejtezés ideje. Persze, bizonyos esetekben igenis szükség van magas hőmérsékletű vízre a mosásnál, ám az átlagos, hétköznapi szennyeződések ellen tökéletesen elég a legalacsonyabb fokozatok egyike is.

Tipp! Kutyafejű nővel reklámoznak! Nézd meg képgalériánkat!A 4 legjobb mosogatószer szerintünk - Kíméletlenek a zsírral, kíméletesek a bőrrelhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110708-az-5-legjobb-mosogatoszer-szerintunk-kimeletlenek-a-zsirral-kimeletesek.html Itt lakozik a legtöbb kórokozó a lakásban! - Eláruljuk, hogyan szabadulj meg tőlükhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110627-itt-lakozik-a-legtobb-korokozo-a-lakasban-elaruljuk-hogyan.html Így lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110624-igy-lesz-ujra-tukorsima-es-karcmentes-a-vasalo-talpa-.html Hova tűnnek a fél pár zoknik? - A fekete lyukak is közrejátszhatnakhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110615-hova-tunnek-a-fel-par-zoknik-a-fekete-lyukak.html Makacs dugulás, kellemetlen szagok és kártevők ellen - A leghatékonyabb, filléres szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110530-makacs-dugulas-kellemetlen-szagok-es-kartevok-ellen-a-leghatekonyabb.html Így mérgezed magad mindennap! - Egy veszélyes anyag, amit te is használszhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110531-igy-mergezed-magad-mindennap-egy-veszelyes-anyag-amit-te.html Így űzd el végleg a penészt a lakásból! - 200 forintból, természetesenhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110512-igy-uzd-el-vegleg-a-peneszt-a-lakasbol-200.html Zsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.html
tisztításspórolásruhamosószeradalékanyagallergiamosás