Így lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkül

spórolás allergia adalékanyag mosószer ruha tisztítás mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell feltétlenül drága mosószerekre és gyakran allergén anyagokat tartalmazó öblítőkre költened ahhoz, hogy a ruhák mosás után makulátlanok, emellett puhák és illatosak legyenek. Elég, ha beveted nagyanyáink házi praktikáit - amelyekkel még spórolhatsz is.


Thinkstock
Thinkstock


Vízlágyító helyett ecet

Napjainkban már kész üzletág épült a vízlágyítókra, és ennek köszönhetően úgy érezheted, hogy ezek elhagyása súlyos hibának minősül, a nélküle történő mosás pedig szimpla felelőtlenség a mosógép hosszú élettartamának szempontjából. Hatékonysága és szükségessége azonban némileg megkérdőjelezhető.

Tudni kell ugyanis, hogy többségében ugyan tényleg küzdeni kell a kemény víz okozta problémákkal, csakhogy az ország nem minden részén egyforma keménységű a víz - ott, ahol lágy, akár felesleges kiadás is a drága vízlágyító. Ráadásul utóbbi egyszerű ecettel is helyettesíthető, melyből elég egy-két pohárnyit a mosáshoz adni. Amellett, hogy a ruhákat sem károsítja, fertőtleníti azokat, és még a vízkőlerakódások ellen is hatékonyan veszi fel a harcot. Időnként pedig kifejezetten hasznos lehet egy teljes mosást végezni vele, amikor is a mosópor helyére is ecetet öntesz, és ruha nélkül futtatsz le egy programot.

Tipp! Amy Winehouse élete képekben! Nézd meg képgalériánkat!


Alternatívák öblítőre







Thinkstock
Thinkstock


Figyelj a programokra és a mennyiségekre!

Mindenképpen nézd meg a mosógép leírásában, hogy mekkora maximális ruhamennyiséggel bír el egy mosás során, és törekedj a súly elérésére. Kis mennyiségek mosása nemcsak a gépnek nem használ, de az energiafelhasználás szempontjából sem nevezhető optimálisnak.
Ugyanakkor fontos az is, hogy milyen hőfokra állítod be a vízhőmérsékletet. Minél magasabb ugyanis, annál több energiába telik felmelegíteni azt - a mosás során felhasznált energia 90 százalékát ugyanis a vízmelegítésre használt energia teszi ki. A rendszeresen alkalmazott túl meleg víz ráadásul a ruháknak sem tesz jót, és hamarabb eljöhet a leselejtezés ideje. Persze, bizonyos esetekben igenis szükség van magas hőmérsékletű vízre a mosásnál, ám az átlagos, hétköznapi szennyeződések ellen tökéletesen elég a legalacsonyabb fokozatok egyike is.

Tipp! Kutyafejű nővel reklámoznak! Nézd meg képgalériánkat!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.