Tükörsima, recsegésmentes parketta egyszerű módszerekkel - Házilag kivitelezhetőek

burkolat praktikák olaj karcolás parketta viasz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem egy izgalmas krimiben árulja el a settenkedő rosszfiú lépteit a recsegő parketta. Persze a recsegés nemcsak a filmeken, hanem az életben is igen kellemetlen.

Arról nem is beszélve, hogy a parketta nemcsak hangot adhat, könnyen meg is sérülhet. Ilyenkor jól jöhet néhány házi praktika, amivel helyrehozhatod a károkat.

Thinkstock
Thinkstock

Mielőtt azonban bárminek nekiállnál, fontos tudnod, hogy pontosan milyen anyagú parkettával állsz szemben. Nemcsak az anyag számít, hanem az is, hogy első vagy másodosztályú anyagról van szó: utóbbi nyilván könnyebben karcolódik. A laminált padló olcsó és könnyen tisztítható, cserébe viszont könnyen recseghet, és ha egyszer megkarcolódik, nem csiszolhatod és lakkozhatod újra. A régi faparkettával ezt megteheted, de az könnyen karcolódhat, a hajópadló pedig könnyen kopik. Azért minden fajtánál lehet javítani a helyzeten, csak különbözőképpen.

Ha már megőrülsz a recsegéstől

Ha a recsegő parkettára panaszkodsz, a férfiak elegánsan közlik: fel kell szedni az egészet, aljzatkiegyenlítővel megcsinálni a betont, szivacsot rá, újrarakni a parkettát, és kész is. Ugye milyen egyszerű? Nyilvánvalóan ez jelenti a biztos és tartós megoldást, viszont rengeteg munkával, pénzzel és a szoba kipakolásával jár. Ha a recsegést az aljzat egyenetlensége okozza, semmilyen házi praktika nem segít, muszáj felszedni a parkettát és kijavítani a hibákat.

Thinkstock
Thinkstock

Ha azonban azért recseg, mert a lapok nem jól illeszkednek egymáshoz, rések vannak köztük, akkor van remény, a megoldás pedig a szintetikus, vízben oldható PVA-gyanta, ami nagyobb barkácsboltokban beszerezhető. Az utasításnak megfelelően keverd el meleg vízzel, és áztass bele hosszúra - a résnél hosszabbra - hagyott zsinórdarabokat. A zsinórválasztásnál figyelj: lehetőleg természetes anyagból készült spárgát használj, és azt is mérd le, hogy mennyire vastagra van szükséged a rések kitöltéséhez. Óvatosan tedd a résekbe a PVA-s zsinórdarabokat és egyengesd el azokat úgy, hogy ne türemkedjenek ki a padló szintje fölé. Egy ronggyal vagy spaklival gyorsan töröld le a felesleget, simítsd el - ismét a padló szintjéhez mérve -, és várj. Ha sikerült a művelet, a PVA-s zsinórok megdagadnak, és kitöltik a hézagokat.

Praktikák a karcolások ellen

Elég néhány bútor megmozgatása, és kész is a baj, kisebb karcolástól a Grand Canyonig terjedő sérülések is keletkezhetnek. Utóbbi esetben nem árt szakembert hívni, de ha kisebb a probléma, házilag is orvosolhatod a hibát - például körömlakk segítségével. Természetesen a színtelen változatot vedd elő, kend át több rétegben a sérülést, és száradás után csiszold le kicsit, hogy ne csillogjon annyira.

Thinkstock
Thinkstock

A felolvasztott viasz vagy zsírkréta is jól jöhet, de csak akkor, ha találsz a padló színével megegyezőt: ha ilyen szerencséd van, óvatosan öntsd a karcolásba a nem túl forró masszát, simítsd le és hagyd megszáradni. Ha találsz egyszerű vazelint a fürdőszobában, egy napig a karcoláson hagyva az is segíthet.

Így nyerheti vissza a kopott parketta régi fényét

A kopott, fényét vesztett fapadló kiábrándító látványt nyújt. Kérdezz egy férfit, és ismét egyszerű választ kapsz: le kell csiszolni a parkettát, felporszívózni, és újralakkozni. Természetesen annyiban igazuk van, hogy ez adja a legtartósabb és legszebb eredményt. Ám ha erre jelenleg nincs kapacitásod, néhány házi szerrel azért javíthatsz a helyzeten.
Az olaj és az ecet a két legjobb barátod lesz a művelet során: keverd össze őket, öntsd a padlóra és dörzsöld át egy puha ronggyal. A méhviasz is segíthet, szójaolajjal melegítve, keverve és lehűtve rákenheted a felületre, és ronggyal átdörgölve kész is vagy. Azért ezekkel a házi szerekkel légy óvatos: először egy nem feltűnő, kis helyen próbáld ki őket!

Thinkstock
Thinkstock

Ápolás és megelőzés

Sokkal egyszerűbb megelőzni a karcolásokat és foltokat, mint eltüntetni őket. Ezért ha átrendezed a szobát, előtte a székek és bútorlábak alá tegyél boltokban kapható alátéteket. Ezek nemcsak a padlót óvják, hanem a bútorok mozgatását is megkönnyítik. A szobában tartott virágokat is jobb, ha alátétben öntözöd: a víz a parketta nagy ellensége, ha sok éri, fel is púposodhat. A kiszáradás viszont ugyanúgy ront a helyzeten, ezt különböző olajos vagy viaszos ápolószerek rendszeres használatával kerülheted el, ezek a padló fényét is visszaadják.

Dugulás-elhárítás házilag, filléres szerekkelhttp://www.life.hu/hazitunder/csinaldmagad/20110224-dugulaselharitas-hazilag-filleres-szerekkel.htmlÍgy lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110624-igy-lesz-ujra-tukorsima-es-karcmentes-a-vasalo-talpa-.htmlMakacs dugulás, kellemetlen szagok és kártevők ellen - A leghatékonyabb, filléres szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110530-makacs-dugulas-kellemetlen-szagok-es-kartevok-ellen-a-leghatekonyabb.htmlÍgy űzd el végleg a penészt a lakásból! - 200 forintból, természetesenhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110512-igy-uzd-el-vegleg-a-peneszt-a-lakasbol-200.htmlZsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.htmlÍgy szüntesd meg örökre a hűtő szagát! - Filléres csodaszerekkel a konyhábólhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110405-igy-szuntesd-meg-orokre-a-huto-szagat-csodaszerekkel-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.