Íme a világ egyik legegészségesebb étele!

zsálya egészség chia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A csapból is az antioxidánsok és a bifidus essensis folyik - most eláruljuk, melyik az a hétköznapi növény, mely mindennél többet ér!

A chia, ismertebb nevén a spanyol zsálya maga a csoda: magjának fogyasztása hosszantartó energiát biztosít. A zsályafélék családjába tartozó növényt már az inkák, a maják, az aztékok és az amerikai őslakosok is előszeretettel fogyasztották, és igazi csodaszernek tartották. A spanyol zsálya tápanyagokban nagyon gazdag: telis-tele van rostokkal, fehérjével, antioxidánsokkal és omega-3 zsírsavval - ez utóbbi létfontosságú az izmok és a bőr szépségéhez. A chiában a felsoroltakból jóval több van, mint bármi másban a Földön - ráadásul a zsályaféle az energiaszintet is jelentősen növeli.

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons

A növény és magjai

A növényt gyakorlatilag bármihez használhatod: reggelire tegyél egy tálba magvakat, spanyol zsályát, vaníliababot és egy leheletnyi himalájai sót, öntsd le szójatejjel, és 15 perc után bátran fogyaszd. Mézzel, citrommal, ásványvízbe téve és edzés előtt elfogyasztva garantáltan lesz elég energiád a mozgáshoz. Ha pedig a növény olajváltozatát választod, akkor használd salátákra, friss zöldségekre. Arra azonban ügyelj, hogy a chia nem főzéshez való - ne tedd olyan ételbe, amit melegíteni fogsz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.