Íme a világ egyik legegészségesebb étele!

2011.08.26. 20:01

A csapból is az antioxidánsok és a bifidus essensis folyik - most eláruljuk, melyik az a hétköznapi növény, mely mindennél többet ér!

A chia, ismertebb nevén a spanyol zsálya maga a csoda: magjának fogyasztása hosszantartó energiát biztosít. A zsályafélék családjába tartozó növényt már az inkák, a maják, az aztékok és az amerikai őslakosok is előszeretettel fogyasztották, és igazi csodaszernek tartották. A spanyol zsálya tápanyagokban nagyon gazdag: telis-tele van rostokkal, fehérjével, antioxidánsokkal és omega-3 zsírsavval - ez utóbbi létfontosságú az izmok és a bőr szépségéhez. A chiában a felsoroltakból jóval több van, mint bármi másban a Földön - ráadásul a zsályaféle az energiaszintet is jelentősen növeli.

Wikimedia Commons
A növény és magjai

A növényt gyakorlatilag bármihez használhatod: reggelire tegyél egy tálba magvakat, spanyol zsályát, vaníliababot és egy leheletnyi himalájai sót, öntsd le szójatejjel, és 15 perc után bátran fogyaszd. Mézzel, citrommal, ásványvízbe téve és edzés előtt elfogyasztva garantáltan lesz elég energiád a mozgáshoz. Ha pedig a növény olajváltozatát választod, akkor használd salátákra, friss zöldségekre. Arra azonban ügyelj, hogy a chia nem főzéshez való - ne tedd olyan ételbe, amit melegíteni fogsz!

 

Duplázd meg a nappalit egyetlen eszközzel! - A legszebb tükrök körképehttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110811-duplazd-meg-a-nappalit-egyetlen-eszkozzel-a-legszebb-tukrok.html Igénytelen a színésznő - a ruhái nagyon piszkosakhttp://www.life.hu/hazitunder/20110815-meg-a-ruhait-sem-tudja-rendesen-kimosni-lindsay-lohan.html Ő az új kedvenc! Íme, a világhírű lányegyüttes énekesének házikedvencehttp://www.life.hu/hazitunder/20110812-o-az-uj-kedvenc-ime-a-vilaghiru-lanyegyuttes-enekesenek-hazikedvence.html Megmutatták! Ebbe a háromszobás otthonba érkezhet Majka és Dundika kisfiahttp://www.life.hu/hazitunder/20110812-megmutattak-ebbe-a-haromszobas-otthonba-erkezhet-majka-es-dundika-kisfia.html Ingerlékenység, alvászavarok, fejfájás - Meglepő ok a hátterébenhttp://www.life.hu/hazitunder/20110812-ingerlekenyseg-alvaszavarok-fejfajas-meglepo-ok-a-hattereben.html Gondoltad volna? VV Gigi tánc helyett izzókat cserélhttp://www.life.hu/hazitunder/20110812-gondoltad-volna-vv-gigi-tanc-helyett-izzokat-cserel.html
zsályaegészségchia