Ezért magas a villanyszámlád! - A legnagyobb energiafalók a lakásban

televízió hűtőszekrény villanyszámla energiafogyasztás háztartási gépek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magas a villanyszámlád, pedig nem hagyod feleslegesen égve a villanyt, és a ventilátor sem megy éjjel-nappal? Akkor ideje megismerned a lakásban található legnagyobb energiafalókat. Nálad melyik zabálja az áramot?

Elsősorban a régi, lepukkant elektromos berendezéseket érdemes felülvizsgálnod, ha magas a számlád, de azt sem árt tudnod, hogy akadnak olyan eszközök is, melyeknek sokkal inkább státuszszimbólum-jellegük van, mint hasznuk, ráadásul csak tovább pörgetik a villanyórát. A pénztárcád érdekében a következő készülékek további használatát tanácsos megfontolnod.

Imádja az áramot: régi hűtőszekrény

Lehet, hogy még tökéletesen működik az a sokéves hűtőszekrény, ami a kamrádban figyel, a valóság azonban az, hogy igazi gyorsítója ez a villanyóráknak. A hibátlan működés ugyanis jellemzően sok-sok energiába kerül, amely a rezsiköltségedben mutatkozik meg - ami talán már fel sem tűnik.

Thinkstock
Thinkstock

Ugyan egy új hűtő beszerzése nagyobb egyszeri kiadásnak számít, nem árt megfontolni az ötletet, és kigazdálkodni az árát. Hiszen a régi hiába tűnik jónak, sőt a benne tárolt élelmiszerek is tökéletes állapotban maradnak, az, amennyit az új berendezés vásárlásába fektettél, hamar visszatérül az alacsonyabb számláknak köszönhetően.

Ötletes, de felesleges: elektromos kenyérvágó

Tény, hogy olykor nehéz szép és esztétikus szeleteket levágni a kilós kenyérből, ám nem lehetetlen. Sőt, a toast kenyerekkel ellentétben még talán sokkal jobb is egy vastag szelet friss, puha kenyér - múltidéző jellege sem elhanyagolható. És semmi más nem kell hozzá, csak egy nagyobb, éles kés.

www.amazon.com, www.alibaba.com
www.amazon.com, www.alibaba.com

Az elmúlt évtized dilije és luxusterméke volt az elektromos kés, amivel kapcsolatban az az igazság, hogy többe kerül a használata, mint a vele megspórolt idő forintosított értéke. Szükségtelen. Már csak azért is, mert az amúgy - több szelet esetében - kétperces műveletet hova tovább gyorsítani még?!

Kényelmes, de haszontalan: elektromos lombfúvó

Hasonlóan felesleges és energiapazarló eszköz a kertben használatos lombfúvó, mely azt sugallja, hogy a hagyományos gereblyés megoldások már elavultak. Nem kell hajolgatni, nem terhelődik az ember háta a mozgásban, és időt takaríthat meg. Ennyire azonban nem biztos, hogy el kellene kényelmesedni, hiszen egy szép napsütéses őszi délutánon jobb kint a kertben, mint a lakásban. Ráadásul ennyi testmozgás igenis kell - arról nem is szólva, hogy ez bizony semmibe sem kerül. Nem úgy, mint az elektromos luxuskütyü, bár a szomszédok minden bizonnyal irigykedve figyelik, hogy ilyenre is telik.

Thinkstock
Thinkstock

Szép, nagy, de méregdrága energiafaló: plazmatelevízió

Szintén státuszszimbólumnak számít a hatalmas plazmatévé, ami a csodás színekkel és a magas szintű képminőséggel már olyan képet képes sugározni, mintha azt élőben látnánk. Már maga a készülék sem egy olcsó mulatság, az energiafogyasztása pedig - annak ellenére, hogy egy újkori vívmányról van szó - kegyetlenül magas.

Thinkstock
Thinkstock

Ebben az esetben ugyanis a hűtőkkel ellentétben éppen a régi fajta televíziók azok, amelyek takarékosabban bánnak az energiával. Egy plazmatévé energiafogyasztása ugyanis akár hatszorosa is lehet a hagyományos tévének. Valószínű azonban, hogy annak, akinek nem terheli meg nagyon a pénztárcáját egy ilyen készülék, annak az áramszámla sem fog gondot okozni, ám ha már drága tévét akar venni valaki, jobb, ha a manapság népszerű LCD-típusokat veszi meg: bár ezek is drágák, energiafogyasztásuk töredéke a plazmákénak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.