Egyetlen trükk, amivel megfelezheted a rezsit

rezsi fűtés szigetelés költség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közeledik a fűtésszezon, ami azt is jelenti egyben, hogy - kivéve, ha átalánydíjat fizetsz - több ezer forinttal ugrik meg a rezsiszámlád végösszege. Szerencsére még van esélyed ezt megelőzni a lakás megfelelő szigetelésével. Két éve sokan elolvastátok ezt a cikkünket.

Ha a téli rezsiköltségektől te is aggódsz, akkor most még van időd tenni ellene azzal, ha gondoskodsz otthonod megfelelő szigeteléséről. Ezt megteheted teljeskörű, utólagos hőszigeteléssel, de ha erre nincs kereted, akkor sem kell elkeseredned: néhány trükkel is sokat javíthatsz a lakásodon a rezsiköltségke csökkentése érdekében.

Thinkstock
Thinkstock

Energiamegtakarítás utólagos hőszigeteléssel

Utólagos hőszigeteléssel jelentősen csökkenthető a lakás energiafelhasználása, a fűtés esetében ugyanis a szigetelés nélküli falfelületek a kinti levegőt is melegítik ahelyett, hogy a hő kizárólag a lakás falain belül maradna. Ráadásul nem lesz akkora a hőingadozás a lakáson belül, elkerülhető a penészesedés, és adott esetben nem érezhető a hideg falak sugárzása sem. A költségek tekintetében is nagy a különbség: megfelelő szigetelés hiányában ugyanis a tetőn keresztül az energia 24 százaléka vész kárba, a falakon keresztül 31 százalék, a nem megfelelő nyílászáróknál pedig a fűtésre fordított energia 36 százaléka távozik a lakásból.

Thinkstock
Thinkstock

Alapvetően megállapítható, hogy minél régebbi a ház, annál egyszerűebben lehet az utólagos hőszigetelés révén jelentősebb mértékű energia-megtakarítást elérni. Arról, hogy tulajdonosként elvégzed-e ezt a munkát a házon, jellemzően te dönthetsz, csak nagyon kivételes esetekben szükséges a hatóság engedélyezése a folyamathoz a régi házak esetében.

Az utólagos hőszigetelésnél érdemes átgondolni, hogy a szigetelés melyik fajtáját választod a lehetőségeidtől függően, hiszen utóbbi történhet belül és kívül is. (Lakások esetében általában csak belső szigetelésre van lehetőség.) Azt ugyanakkor felesleges tagadni, hogy akármelyik opciót is választod, költséges beruházásba fogsz bele, hiszen a külső szigetelés akár 500-700 ezer forintba is kerülhet, bár a befektetés a 40 százalékos energia-megtakarítás révén 3-4 év alatt megtérül. Ha ekkora összeg mégsem állna a rendelkezésedre, egyszerűbb és költséghatékonyabb megoldásokkal is sokat tehetsz az alacsonyabb számla érdekében.

Thinkstock
Thinkstock

Alternatív megoldások

Kevésbé költséges, ám még mindig jelentősebb kiadásnak számít a nyílászárók cseréje, amivel szintén sokat tehetsz az alacsonyabb fűtésszámláért. Persze, erre leginkább régi, rosszul illeszkedő nyílászárók esetében van szükség, hogy tényleges megtakarítást érhess el. Ennél kedvezőbb árú megoldás, ha például szilikongumival próbálod bent tartani az ablakok résein távozó hőt a lakásodban. Előnye, hogy idővel nem keményedik meg az anyag, ezért hosszú távú megoldásnak számít.

Ha esetleg egyéb munkálatok mellett akarod elvégezni a szigetelést, és festésre is sor kerül, hasznosnak bizonyul, ha hőszigetelő bevonatként funkcionáló beltéri festék kerül a falra. Előnye, hogy a hőszigetelő tulajdonsága ellenére nem fokozza a helyiség párásodását, és hővisszaverő tulajdonsággal rendelkezik. Így segítségével vége lehet azoknak az időknek, amikor a szomszédot vagy az utcát fűtötted.

Thinkstock
Thinkstock

A fentiek mellett talán az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás lehet, ha hővisszaverő fóliát helyezel a fűtőtestek mögötti falrészre. Ennek ára néhány ezer forint, könnyen felhelyezhető, segítségével pedig az a hőmennyiség, ami eddig az utcát fűtötte, visszaverődik a lakásba.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.