vizelettartási zavar lelki háttér gyermekkor pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Három-négyéves koráig sok gyereknél előfordul még az éjszakai bepisilés, esetleg nappali baleset. De ha ez a probléma még iskolás korában is fennáll, érdemes elgondolkodni az okain.

Hazánkban 90 000 kisgyerek érintett

A legjobb családban is megesik, hogy egyszer-egyszer az iskolás korú gyerek is későn kap észbe, mert annyira elmerült valamilyen játékban, vagy este túl sokat ivott lefekvés előtt. Ez még messze nem kóros állapot, és nem is érdemes túl nagy feneket keríteni neki.
Viszont ha ezek az esetek gyanúsan gyakoriak, és a gyerkőc már ötéves vagy még idősebb, már bepisilésről beszélünk. Az orvosok enuresis néven emlegetik egyébként ezt a jelenséget, és csak hazánkban nagyjából 90 000 gyerek érintett. Négy-ötéves kor körül - és alatt - még nem szükséges orvoshoz fordulni, mert az idegrendszer érésével az időnkénti bepisilés is megszűnik.

Efölött a kor fölött azonban tanácsos szakembertől segítséget kérni, és azon is elgondolkodni, hogy mi okozhatja a gondot. A kivizsgálás során az orvosok fizikai elváltozásokat is felfedezhetnek, de a legtöbb lurkó bepisilése valamilyen lelki okra vezethető vissza.

Thinkstock
Thinkstock

Ha gondot okoz, legalább figyelnek rá

A nappali, de főleg az éjszakai bepisilés sok vesződséggel jár a szülő számára, és ezt a gyerek is észreveszi. Sok gyerkőc pedig, aki úgy érzi, nem kap elég figyelmet otthon vagy a közösségben, bepisiléssel vagy bekakilással éri el, amit akar. Még ha korholás vagy akár kiabálás formájában érkezik is a figyelem, megéri, mert a szülőt éjjeli kettőkor is ki tudja ugrasztani az ágyból ezzel, és amíg mérgesen az ágyat húzza újra, addig is vele van, rá figyel. Ugyanez fordulhat elő, ha a nagycsoportban elnyomva érzi magát, és megoldásokat keres.

Az élelmes gyerekek ráadásul a szobatisztaságra szoktatás során hamar rájönnek, hogy a szülőt egyéb ügyekben is kiválóan lehet befolyásolni a kaki-pisi dologgal. Aztán, mivel a szüleivel szemben nem áll túl sok eszköz a rendelkezésére, ezzel irányít, esetleg zsarol.

Félelem és szorongás

Sok élénk képzelőerejű, érzékeny gyerek ijed meg annyira helyzetektől, hogy bepisil. Ez lehet egy mesében látott gonosz varázsló, vagy egy árnyalak a félhomályos szobában, máris kész a baj. Ha a családban fél valakitől, például egy nagy hangú nagybácsitól, vagy erőszakos apától, arra is bepisiléssel reagálhat, de egy acsarkodó kutya vagy egy nagy bogár is megfélemlítheti ennyire. Különböző egyéb konfliktusok is megnyilvánulhatnak így, például beilleszkedési zavarok vagy félelem az új helyzettől, önállóságtól az iskolában.

Családon belüli traumák

A gyerekek általában ráéreznek a családon belüli érzelmi viszonyokra. Hiába beszéli meg csendben a szobájában a két szülő a problémáit, ha tartósan gondjuk van, a feszültség lecsapódhat a gyereken is, ezt pedig az éjszakai bepisilés jelezheti. Ezen túlmegy, ha az egyik szülő meghal vagy elköltözik, hiszen ez akkora változás, amihez nagyon nehéz alkalmazkodni, és egy sor kérdésben hibásnak érezheti magát a gyerek. Szorong az új helyzettől, a problémáit nem tudja megfogalmazni, és az addig gyönyörűen szobatiszta gyerek hirtelen mintha éveket esne vissza a fejlődésben. Elképzelhető például, hogy tudat alatt a vizelete tartogatásával a családot próbálja "összetartani".

Thinkstock
Thinkstock

Változások

Egy egészséges családban is szoronghat a gyerkőc, ha nagy változás előtt áll. Az iskolába készülődés, vagy új lakásba, új városba költözés megijesztheti annyira, hogy bepisiljen, miközben a félelem mellett izgatottan várja az új közösséget vagy helyet. Az édesanya munkába állása, esetleg valamelyik szülő elutazása, kórházba kerülése, vagy elkésése is nagy ijedtséget okozhat az érzékeny gyerekeknél.

Az egyik legnagyobb változás, ha kistestvér érkezik, hiszen akkor az édesanya eltűnik, kórházba kerül, majd hazatér, de egy "riválissal", aki szintén az édesanya figyelmére pályázik. Ez nemcsak félelmet, hanem féltékenységet is szül, és a nagyobb gyerek úgy próbálhat figyelemhez jutni, hogy - akárcsak a kistesó - bekakil vagy bepisil.

Fizikai okok a bepisilés mögött

A nagyobb gyerekek bepisilésének azonban testi okai is lehetnek, ezért is érdemes orvoshoz fordulni, ahol többek között megmérik például a lurkó húgyhólyagjának kapacitását, érzékenységét. Lehet, hogy a probléma csak túl gyakori húgyúti fertőzés eredménye, de akár túl kicsi húgyhólyag is okozhatja a bepisiléseket. Főleg az éjszaka becsurrantó gyerekek esetében fordul elő viszonylag gyakran egy hormontermelődési zavar, mely miatt az éjszakai pisi nem tud koncentrálódni, és a gyerek is mélyebben alszik - és kész is a baj. A megyei kórházakban található gyermekurológia, ott tudnak segíteni és elvégzik a szükséges vizsgálatokat.

Gyógymódok

Az enuresis sokféle terápiával kezelhető. A lehetséges lelki okokat gyerekpszichológus tudja felmérni, és a szülők bevonásával játékos terápiával megoldani a gondokat. Ha testi okok miatt történnek a balesetek, akkor az orvos ír fel megfelelő gyógyszert, de emellett is vannak trükkök. Egyes szülők az éjszakai felébresztésre esküsznek, de ez nem mindig válik be. Ennél hatásosabb módszer az a speciális lepedő vagy pizsama, ami pár csepp vizelet hatására csengéssel ébreszti fel a kicsit. Emellett hólyagtréninget és jutalmazásos módszert is lehet alkalmazni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.