Számolj le végleg a penésszel a lakásban! - Részletes útmutató

penész praktika takarítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A penész bárhol megjelenhet a lakásban, elég hozzá egy kis nedvesség. Eltüntetni már sokkal nehezebb - de egyáltalán nem lehetetlen!

Thinkstock
Thinkstock


Ne biztosíts terepet a penész számára!

A penész sokszor jelenik meg az olyan lakásokban, ahol magas a levegő páratartalma. Ha nem szellőzik jól a lakásod - például a kevésbé jó minőségű vagy túl jól záródó műanyag nyílászárók miatt -, akkor rendszeresen gondoskodj a megfelelő légcseréről és tegyél meg mindent az alacsony pártartalomért. Szellőztess rendszeresen, és szerezz be páraelszívó készüléket is - utóbbit már néhány ezer forintért szerezhetsz a barkácsboltokban. Ezek a műanyag dobozok magukba szívják a nedvességet, ha pedig megtelt vízzel a doboz, egyszerűen kiöntheted.

Tipp! Liptai Claudia szebb, mint valaha. Kattints a képekért!


Penész a fürdőszobában




Thinkstock
Thinkstock

A Life.hu tippje:

Az üzletekben kapható klóros penészeltávolítók sem kevésbé hatásosak, mint a tömény alkohol. Ezek használata után azonban nagyon gondosan ki kell szellőztetni, hiszen a klór mérgező.

Penész a falakon

A penész észrevétlenül költözhet be a bútorok vagy nehéz függönyök mögé. Az ok egyszerű: a penész ott jelenik meg, ahol nedves a levegő, és ahol egyben hideg felületeket is találni. Az utcafronti falak általában elég hidegek ahhoz, hogy ott a pára lecsapódjon, a felületet pedig szépen lassan birtokba vegyék a spórák. A nagyon penészes falat sajnos nem lehet egyszerű praktikákkal megmenteni: a tapétát vagy a festéket mindenképpen el kell távolítani, majd gondoskodni a fal tökéletes kiszáradásáról. Érdemes ezután penészgátló festékkel átfesteni a falat - akkor is, ha tapéta kerül rá ismét -, ezzel ugyanis hatékonyan előzhető meg a penészfoltok ismételt megjelenése. Az új tapéta felragasztása előtt azonban legalább egy napot száradnia kell a falaknak, alapos szellőztetés mellett!

Tipp! Esküvői dekorációs trendek 2012-ben! Kattints a galériáért!


Penész az ablakon






Thinkstock
Thinkstock


Penész a konyhában

A konyhai mosogató és a csempe, a fugák és a szigetelések pontosan olyan jó lakóhelyek a penésznek, mint a fürdőszobában lévők. Sőt, a konyhában nemcsak ezek, hanem például a tűzhely környéke, a szagelszívó is veszélynek van kitéve, ezért azt is rendszeres tisztíttasd ki, akárcsak a klímát vagy légkondicionáló berendezést. A rendszeres, naponta többszöri szellőztetés és az alkoholos kezelés mellett a konyhai tisztító és fertőtlenítő szerek is segíthetnek, ha még nem lepte el a penész a veszélyeztetett felületeket, de ecettel is megpróbálhatod eltávolítani a foltokat.

Ha a hűtőszekrény mögött megtelepedett egy penészkolónia, lehetséges, hogy a rossz szellőzés okozta, de műszaki hiba is állhat a gombafertőzés mögött. Ha az előbbi eset áll fenn, erősebb tisztító- vagy fertőtlenítőszerrel dörzsöld le a falat és a hűtő hátoldalát is. A hűtő mögött ugyanis megreked a meleg és a nedvesség. Utóbbi esetben természetesen először szerelőhöz kell fordulnod, majd utána penészteleníthetsz. Fontos, hogy a hűtőszekrény sose érjen a falhoz vagy más felülethez, legyen közöttük legalább néhány centi távolság, hogy levegőt kapjon mögötte a fal.

Tipp! Gyerekmunkások a világ minden tájáról. Kattints a galériáért!


Az 5 legerősebb lefolyótisztító - Átmarják magukat a legmakacsabb duguláson ishttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20111110-az-5-legerosebb-lefolyotisztito-atmarjak-magukat-a-legmakacsabb-dugulason.htmlSzőnyegtisztítás teával: működik! - Plusz 10 meglepő házi praktikahttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110916-szonyegtisztitas-teaval-mukodik-plusz-10-meglepo-hazi-praktika.htmlÍgy lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110725-igy-lesznek-barsonyosan-puhak-es-illatosak-ruhak-draga-mososzerek-es.htmlA 4 legjobb mosogatószer szerintünk - Kíméletlenek a zsírral, kíméletesek a bőrrelhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110708-az-5-legjobb-mosogatoszer-szerintunk-kimeletlenek-a-zsirral-kimeletesek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.