Megengedhettek magatoknak egy gyermeket? - Így számold ki, hogy reális képet kapj

gyermekvállalás szülés orvosi vizsgálat költség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt jó néhány évben, évtizedben egyre több pár esetében hangsúlyos szempont a gyermekvállalásnál az anyagi háttér. Ha téged is foglalkoztat a kérdés, hogy el tudod-e majd tartani a kicsit, segítünk.

A gyermekvállalás tagadhatatlanul sok pénzbe kerül - még ha sokan próbálják is az ellenkezőjét állítani -, akkor főleg, ha a szülők úgy szeretnének gyereket vállalni, hogy az ne szenvedjen semmiben hiányt, és most nem luxuscikkekre vagy elkényeztetésre kell gondolni, hanem alapdolgokra, melyekkel a szülők kényelmes és biztonságos környezetet és feltételeket teremthetnek a kicsi számára. Ha bizonytalan vagy, most segítünk átgondolni a legfontosabb szempontokat, hogy el tudd dönteni: készen áll-e a pénztárcátok a családalapításra.

Thinkstock
Thinkstock

Támogatások a kismamáknak

Először is a legfontosabb, hogy átgondoljátok a bevételeiteket, úgy, hogy számoltok azzal az időszakkal is, amikor csak az apuka jövedelmére számíthattok, és ennek következtében esetleg a megtakarításaitokhoz is hozzá kell nyúlnotok. Nem árt ugyanis figyelembe venni a legnehezebb helyzeteket is.

A bevételeket illetően fontos, hogy a gyermek első éveiben az állam különböző támogatásokat biztosít a kismamáknak, melyek változó összegűek és feltételűek: van, amikor a terhességi gyermekágyi segélynél a bruttó átlagkereseted 70 százalékát kapod, ami megnyugtatásra okot adó összeg, ám ha az átlagos bruttó bérnél magasabb a fizetésed, akkor abban az időben vélhetően érezhetően rosszabb helyzetbe kerülhetsz, amikor csak a hazai átlagbér egy bizonyos hányadára eső összegre leszel jogosult. Persze gyed mellett vállalhatsz már 4 órás munkát is, netán távmunkában dolgozhatsz, így jutva kiegészítő bevételhez, de ez, hacsak nincs erről megállapodásod a munkaadóddal, meglehetősen kétesélyes tényező.

Nem erre kell építeni természetesen, de számba kell vennetek azt is, hogy mennyire rendelkezhettek mozgósítható megtakarításokkal, vagy legrosszabb esetben mennyire támaszkodhattok a leendő nagyszülőkre. Sajnos a jövő kiszámíthatatlansága miatt nem árt erre is gondolni.

Orvosi vizsgálatok, vitaminok, felkészülés a szülésre

Kiadások már a várandósság idején is felmerülnek: csak a terhességi vitaminok ára több ezer forint, és akkor ott vannak még a kötelező orvosi vizsgálatok is. Ez utóbbival akkor kell mindenképpen számolnod, ha sok kismamához hasonlóan a hozzád eljutott rossz hírek a kórházi vizsgálatokról magánrendelő felkeresésére ösztönöznek. Vidéken ezek olcsóbbak valamivel, mint a fővárosban, de településtől függően 5, 10, 15 ezer forinttal mindenképpen számolnod kell egy-egy vizsgálat kapcsán.

Thinkstock
Thinkstock

A következő nagy tétel a szülés, amelynek kapcsán nem szabad megfeledkezni a hazánkban igencsak elterjedt hálapénzről - ez persze megosztja az embereket, hiába csak a kismama szeretne biztosra menni a biztonságát és a kellő figyelmet, gondoskodást illetően akkor, amikor egy bizonyos összeget ad át a választott orvosának, esetleg a kórházban vele foglalkozó nővérnek. Szintén földrajzilag nagy mértékben befolyásolt tényező ez az összeg, sőt az is számít, hogy milyen titulusú orvost választottál - a professzorok ugyanis "magasabb tarifát várnak el". Átlagosan minimum 50 ezer forinttal lehet számolni.

Ha megérkezett a baba

Persze nem ilyenkor kezdődik el a lakás felkészítése a kicsi érkezésére, de ebben az esetben egyszerűbb külön kezelni a kényelme és szüksége érdekében beszerzett dolgokat. Először is jó, ha számba veszed a baráti és családi kört, tőlük ugyanis könnyen kaphattok olyan babaholmikat - babakocsit, kiságyat, ruhákat -, melyeket ők már nem tudnak használni. Ez talán az egyik legfontosabb tényező, ezzel ugyanis jelentős összeget spórolhattok meg. Ha azonban erre nem nagyon építhettek, szerencsére különböző aukciós portálokon számos lehetőség kínálkozik jó minőségű, kedvezőbb árú termékek beszerzésére is - erről sem szabad megfeledkezned. Nem árt tudni azt sem a kalkuláció során, hogy bár sok szülő már az első perctől kezdve külön szobát alakít ki a kicsi számára, az első időszakban erre semmi szüksége, hiszen olyankor az anya közelsége a legmegnyugtatóbb és legjobb számára, így a szoba kialakításával - ha van rá módotok - akár pár hónappal később is számolhattok.

Ezen kívül természetesen egy kezdőcsomagot mindenképpen össze kell állítanotok, melybe a pelenkák, cumisüvegek, krémek, törlőkendők is beletartoznak - ezek beszerzését illetően sok alternatíva nincs, esetleg olcsóbb árfekvésű termékeket választhattok, bár kérdés, hogy ez megfelelő minőségű lesz-e a baba számára.

Vállalkozó kismamák: három sikeres magyar anyuka, akitől te is tanulhatszhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120119-vallalkozo-kismamak-harom-sikeres-magyar-anyuka-akitol-te-is-tanulhatsz.htmlKismamák és a probiotikum - Valóban szükséges?http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120105-kismamak-es-a-probiotikum-valoban-szukseges.htmlA legolcsóbb családi program - Kicsik és nagyok kedvencehttp://www.life.hu/anyaskodj/20111216-a-legolcsobb-csaladi-program-kicsik-es-nagyok-kedvence.htmlNagyító alatt: régi játékok kontra új játékokhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111207-nagyito-alatt-regi-jatekok-kontra-uj-jatekok.htmlBiztonságos, kényelmes autósülések 22 000 forint alatt - Kicsiknek és nagyobbacskáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20111201-biztonsagos-kenyelmes-autosulesek-22-000-forint-alatt-kicsiknek-es.htmlNagy terhesvitamin-körkép - jó a babának, jó a mamánakhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111123-nagy-terhesvitaminkorkep-jo-a-babanak-jo-a-mamanak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.