Filléres házi praktikák szőnyegtisztításhoz - Szagok, foltok ellen

szódabikarbóna szőnyeg citrom takarítás folt tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mi kell ahhoz, hogy a szőnyeg tiszta és gyönyörű maradjon? A porszívó nélkülözhetetlen, a drága szőnyegtisztító készülék és a vegyszerekkel teli tisztítószerek azonban pótolhatok a kamrából.

Folttisztítás ecettel

Még a legjobban óvott szőnyegeket sem kerülik a szennyeződések. A legtöbb foltot azonban egy egyszerű, de nagyszerű módszerrel eltüntetheted: önts ecetet némi langyos vízbe, és ezzel kezeld a kisebb-nagyobb pacákat, majd hagyd megszáradni. A foltnak nyomát sem találod majd. Ecetes vízzel a szőnyeg színét és újszerűségét is megóvhatod hosszú időre, ha gondos porszívózás után rendszeresen átsikálod ecetes-vizes oldattal.

Thinkstock
Thinkstock

Borfolt ellen tej

A vörösbor bármikor kilöttyenhet a szőnyegre, ráadásul sajnos makacs foltot hagy maga után. Ha ez előfordult, idegeskedés helyett forralj fel egy kevés tejet, majd öntsd a borfoltra. Hagyd, hogy beszívódjon a szőnyegbe, majd meleg, szappanos vízzel szedd ki a tejet, és vele együtt a piszkot. A tej csak a foltra veszélyes, a szőnyeg színére nem. Ráadásul ez a módszer a már megszáradt borfoltok ellen is remek.

Tiszta, élénk színű szőnyeg teával

A tea kiváló szőnyegtisztító. A poros, enyhén dohos szőnyegeket egyszerűen spricceld be nagyon erősre főzött zöld teával, várj 10-15 percet, majd alaposan porszívózd ki. A szőnyeged tisztább, élénkebb színű és frissebb lesz, mint újkorában. A régi és kényes perzsa- vagy keleti szőnyegeket is tisztíthatod teával, pontosabban a levelével. A már kifőzött, de majdnem száraz teafüvet szórd az antik szőnyegre, dörzsöld át egy kefe vagy szivacs segítségével az egészet, végül porszívózd ki alaposan. Olyan lesz, mintha most hoztad volna a tisztítóból.

Thinkstock
Thinkstock

Kiégett a szőnyeg?

Bosszantó lehet a legapróbb égésfolt a szőnyegen akkor, ha látható helyen van. Szerencsére könnyen eltüntetheted: keress egy darabot, ha maradt a padlószőnyegből, vagy vegyél az üzletben, ahol vásároltad - esetleg a fal melletti, bútoroktól takart széléről csippents le egy kicsit -, vágd körbe az égésfoltot, és ragaszd a helyére a szőnyegmaradékból kivágottat. Ha ügyes vagy, észre sem lehet venni a "plasztikai műtét" nyomait.

Praktikák dohos, áporodott szag ellen

Hiába a porszívózás, a szellőztetés, a szőnyegek sajnos egy idő után magukba szívják a kellemetlen szagokat - és amit magukba szívtak, bizony ki is adják. Ha van otthon bőven szódabikarbónád, használhatod a szőnyegek szagtalanítására is. Szórd egyenletesen a száraz felületre, dörzsöld be a szálak közé, majd egy kis idő elteltével porszívózd fel gondosan. A szőnyegből nemcsak a szódabikarbóna tűnik el, hanem hosszú időre az áporodott és dohos szag is.

Thinkstock
Thinkstock

Porszívózás helyett

Ha bármilyen okból nem tudsz porszívózni, de a szőnyegedre már igencsak ráfér egy alapos tisztítás, vegyél elő egy kefét és egy vödör vizet, majd indulhat a dörzsölés. Ezt a módszert azonban csak akkor válaszd, ha nem koszos vagy foltos a felület, mert akkor a vízzel csak rontasz a helyzeten. Ne feledd azonban a vizet kevés ecettel vagy citromlével is keverni, ezek segítségével ugyanis fényes és szép lesz a végeredmény.

Fényes szőnyeg káposztával, krumplival

Tisztítószerek nélkül a szőnyeg elveszett színét és fényét is visszaadhatod házi praktikákkal. Dörzsöld a felületet egy kis maradék savanyú káposztával, vagy egy nyers, fonnyadt, hámozott burgonyával. Az eredmény meglepő! A szőnyeg olyan szép és tiszta lesz, mint újkorában. Előtte és utána azonban mindenképpen fuss át rajta a porszívóval is, a káposztás átdörzsölés után pedig nagyvonalakban fésült át nedves, citromos kefével, hogy ne maradjon szaga.

Fertőtlenít, tisztít, illatosít, és csak fillérekbe kerül - Így használd a citromothttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120221-fertotlenit-tisztit-illatosit-es-csak-fillerekbe-kerul-igy-hasznald.htmlSzámolj le végleg a penésszel a lakásban! - Részletes útmutatóhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120119-szamolj-le-vegleg-a-penesszel-a-lakasban-reszletes-utmutato.htmlÍgy lesznek bársonyosan puhák és illatosak a ruhák drága mosószerek és öblítők nélkülhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110725-igy-lesznek-barsonyosan-puhak-es-illatosak-ruhak-draga-mososzerek-es.htmlÍgy mérgezed magad mindennap! - Egy veszélyes anyag, amit te is használszhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110531-igy-mergezed-magad-mindennap-egy-veszelyes-anyag-amit-te.htmlZsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.