Így készíts ovulációs naptárat! - Nem kell majd sokáig várni a babára

Forrás: Thinkstock -
fogantatás gyermekvállalás családalapítás naptár ovuláció Libero2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a gyermekvállalás gondolata már megszületett a fejetekben, nagyban hozzájárulhat a sikerhez, ha ovulációs naptárat készítesz.

Amikor elérkezettnek látjátok az időt a gyermekvállaláshoz, gyakorlatilag - optimális esetben - két lehetőségetek van: vagy ezerrel belevetitek magatokat a "családalapítás" örömeibe, vagy tudatosabban kezelitek a kérdést, és különös figyelmet fordítotok arra, hogy a termékeny időszakban feltétlenül együtt legyetek. A tudatos tervezést több módszer is segíti, melyek gyakran igen különbözőek, ám egyben mindegyik megegyezik: a siker kulcsa nem más, mint a tested működésének, és vele együtt a ciklusod alapos ismerete. Ez utóbbihoz elengedhetetlen az ovulációs naptár.

Forrás: Thinkstock

Internetes kalkulátorok helyett

Ugyan az interneten ma már millió ovulációs naptárat és kalkulátort találni, a legjobb, ha hagyományos módon, naplószerűen, saját magad vezetsz egyet, hiszen így olyan információkat is feljegyezhetsz, amelyekre az interneten nem biztos, hogy van lehetőséged. Természetesen garancia semmire sincs, hiszen ritka az a nő, akinek minden ciklusa azonos módon zajlik le, arról nem beszélve, hogy a peteérést és a tüszőrepedést is számos fizikai, lelki és környezeti tényező befolyásolhatja, ovulációs naptár vezetésével azonban jobban megismerheted a tested, ráadásul a befolyásoló tényezőket - stresszes időszak, betegség - is feljegyezheted benne. Így egy idő után a napló olyan iránymutatást nyújt majd a testedhez, ami, ha nem is garantálja a teherbeesést, sokat segít majd a tervezésben.

Hogyan fogj neki?

A naptármódszer azon az elven alapul, hogy a peteérés biológiailag két héttel előzi meg a menstruációd kezdetét. Mivel minden nőnek más lefolyású a ciklusa, először is érdemes legalább hat hónappal korábban elkezdeni jelölgetni a legfontosabb időpontokat a naptáradban, de sokkal jobb, ha egy egész éves időszak a rendelkezésedre áll a peteérés meghatározásához. Erre szükség van ugyanis ahhoz, hogy meghatározható legyen az egyéni termékeny időszakod. A dolgot nehezítheti az eltérő hosszúságú menstruáció, illetve a még életképes ivarsejtek is, hiszen akár peteérés előtti szeretkezésből is származhatnak termékenyítőképes spermiumok, mivel átlagos élettartamuk 2-3 nap. Ezzel szemben a petesejt legfeljebb 24 óráig életképes. Ezeket a tényeket nem szabad elfelejtened.

Általános képlet a termékeny időszak meghatározására

A fentiek függvényében egy képlettel egész jól meghatározhatod a saját termékeny időszakodat, ha már kellő ideig jelölgetted a ciklusod főbb mérföldköveit a naptáradban - azok egyébként, akik már évek óta feljegyzik a menstruáció kezdetét, sokkal egyszerűbb helyzetben vannak.

Forrás: --

Először is az elmúlt egy év legrövidebb ciklushosszából le kell vonnod 18 napot, majd a leghosszabb ciklusból 11-et. Előbbi lesz a termékenységi időszak első, utóbbi pedig az utolsó napja. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha például a legrövidebb ciklusod 27 napos volt, a leghosszabb pedig 34 napos, akkor ez alapján a termékeny napjaid a ciklusod 9. és 23. napja közé fognak esni.

Plusz információk segíthetnek

Érdemes jelölnöd a szeretkezések napját abból az okból kifolyólag, hogy a hím- és női ivarsejtek életképessége eltérő, bár azt is ajánlják a szakemberek, hogy a termékeny időszak előtti napokban döntsetek inkább az önmegtartóztatás mellett.

Mivel a peteérésed ellenőrzésének más alternatív megoldásai is léteznek, ha ezeket is beveted, még pontosabban határozhatod meg a termékeny időszakot. Ilyen például a reggeli testhőmérséklet feljegyzése, melyet naponta ugyanabban az időpontban, lehetőleg a legkevesebb mozgás után kell megállapítanod. A pár tizeddel alacsonyabb hőmérséklet jelzi, hogy az ovulációs időszak előtt állsz, 24-48 órával az ovuláció után ismét emelkedik. Emellett figyelheted a méhnyaknyák állagát is, mely szintén feljegyzésre kerülhet a naptáradban. A nyák állaga közvetlenül peteérés előtt tojásfehérjéhez hasonlít, nyúlékonnyá, áttetszővé válik.

Ha ezeket az információkat feljegyzed magadnak, így megismerve a tested működését, hamar valósággá válhat az áldott állapot, hiszen könnyen fel tudsz készülni a termékeny időszakra, és nagyobb eséllyel foganhatsz meg minél előbb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.